Koffie

Inhoud

  1. Waar komt koffie vandaan
  2. Hoe groeit koffie
  3. Oogsten
  4. Het mengen en branden
  5. 10 uur koffietijd
  6. Volksdrank
  7. De verpakking
  8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie
  9. Koffiemolens

1.Waar komt koffie vandaan

Koffie komt uit Ethiopië, maar het duurde vele eeuwen voordat de hele wereld wist dat er koffiebonen waren. Ze gebruikten het drankje als energierijk en stimulerend geneesmiddel(pepmiddel)
Er gaat een verhaal van een geitenhoeder uit Ethiopië. Het viel de man op dat zijn dieren ongewoon speels en opgewekt rondhuppelden als ze de bladeren en bessen van een bepaalde struik hadden gegeten. Die man ging zelf een drankje maken van deze bessen en vond het lekker. Zo zou de koffie in de wereld zijn gekomen.

Hier komen de 10 exportlanden

  • Brazilië
  • Ivoorkust (Afrika)
  • Oeganda
  • Colombia
  • Mexico
  • Ethiopië
  • Viëtnam
  • Guatamala
  • Indonesië
  • India

2. Hoe groeit koffie   

Koffieplanten lijken op struiken en groeien het beste in een warm en vochtig klimaat. Na ongeveer vijf jaar komen er de eerste vruchten aan en pas 2 jaar later komen er heel veel vruchten, dus dat duurt wel een paar jaar. Een plant kan wel tot 100 jaar vruchten geven. Een koffieplant levert 1 of 2 oogsten per jaar op, maar dat ligt wel aan het soort koffieplant.
Een koffieboon begint in het regenseizoen met de bloei. Pas na negen maanden zijn de vruchten rijp en kunnen ze worden geplukt. Eén plant geeft ongeveer 5 kilogram bonen per jaar. Hier blijft bijna 1 kg van over. In 1 vrucht zitten 2 boontjes. Door ze te laten drogen komen de boontjes los in de schil waardoor ze makkelijker zijn te oogsten.

3. Oogsten

De koffieplanten staan op grote koffieplantages.
De bessen worden met de hand geplukt. De planten staan in de schaduw, want als ze in de volle zon staan verschrompelen de bessen voor ze geoogst kunnen worden.
De geplukte bessen leggen ze op droogvloeren in de zon ongeveer 3 weken. Daarna gaan de bessen in speciale machines waar de schil verwijderd word, de bonen die overblijven zijn dan blauw-groenig. Dan gaan de bonen in grote balen en worden ze naar alle landen van de hele wereld gebracht.

4. Het mengen en branden

Voor er koffie van gezet kan worden, worden de bonen eerst gebrand en verschillende soorten koffie gemengd om lekkere koffie van te krijgen. Elk land heeft zijn eigen smaak voor koffie.
Het branden gaat als volgt.
Men doet de bonen in grote draaiende trommels. Hier worden de bonen enige tijd (zo’n 20 minuten) verhit tot ongeveer 220 graden celcius. Ze worden dan bruin van kleur en klaar voor het gebruik.

 

 

5. 10 uur koffietijd

Als het ’s morgens een uur of 10 is leggen veel mensen het werk even stil voor een kop koffie. Een bakje koffie geeft nieuwe energie om verder te gaan met werken.
Bij sommige mensen verdrijft het zelfs de slaap en geeft koffie een opkikkertje. Om bijvoorbeeld ’s nachts wakker te blijven drinken sommige mensen veel koffie.
Er zit in koffie een opwekkende stof dat cafeïne heet. (Je moet niet te veel koffie drinken voor je gaat slapen.) Niet alleen drinken mensen koffie als opkikkertje maar ook voor de gezelligheid.(bijvoorbeeld op feestjes of met oud en nieuw.)

6. Volksdrank

In Westerse landen is koffie een echte volksdrank. Bijna iedereen drinkt het, behalve de meeste kinderen. Echte koffiedrinkers verbruiken zo’n 20 kilo per jaar. Dat zijn ongeveer 80 pakken van 250 gram. Sommige mensen doen er suiker of melk bij, maar anderen weer allebei. Maar er zijn ook mensen die er een soort schuim op hebben, dat is een cappuchino.

Mensen drinken ook wel koffie met sterke drank, cognac of whisky. Met whisky heet Irish coffee.
Als je koffie verkeerd drinkt dan drink je koffie met hete melk. Koffie wordt ook in ijs verwerkt. Bijvoorbeeld koffie milkshake of ijskoffie.
Zijn er nog vragen.

7. De verpakking

De koffie wordt als laatste verpakt. Iedere branderij heeft een eigen soort pak. Het meest wordt er gemalen koffie verkocht, maar er zijn ook nog wel hele bonen te koop.
Gemalen koffie word luchtdicht verpakt, want anders verliest hij te veel aroma. In de fabriek worden nog meer soorten koffie gemaakt.
Een deel wordt verwerkt tot poeder of kleine korreltjes. Dit is oploskoffie.
Hier hoef je alleen maar heet water op te gieten en je kopje koffie is klaar.

8. Cafeïne en cafeïne vrije koffie

Cafeïne zit in de koffiebonen. Maar er is ook cafeïnevrije koffie. Dan halen ze de cafeïne eruit door de bonen een paar dagen tot een week in water te laten weken. Het water zuigt de cafeïne eruit, waardoor het water vies wordt (dat water gooien ze daarna gewoon weg of gebruiken het opnieuw).
De bonen zonder cafeïne worden net als de andere koffiebonen gewoon gedroogd, gebrand, en vaak ook gemalen. Die koffie is zonder cafeïne en dus kan je er meer van drinken voor je gaat slapen.

Cafeïne zit ook in cola, powerdrankjes en sommige medicijnen zoals paracetamol. Dit is voor een extra werking van de medicijnen.

9. Koffiemolens

Vroeger maalden de mensen thuis zelf de koffiebonen. Dit deden ze met koffiemolens.
Je hebt staande en hangende koffiemolens. Er zijn wel honderd verschillende soorten molens.

Later kwamen er automatische koffiemolens, dit ging een stuk sneller, want je hoefde niet te draaien maar gewoon de stekker in het stopcontact, en hierdoor kon je de bonen veel fijner malen zodat er meer aroma kwam, en minder koffie hoefden e gebruiken. Jaren later maalde ze de bonen op de fabriek en zette daarna de koffie verpakt in de winkels.

 

 

2 Responses to “Koffie”

  1. hafie

    ik heb mijn spreekbeurt ook over koffie gehouden en heb een 10

  2. Ik heb een spreekbeurt over koffiebonen en we hebben nog een strenge juf. Als we 1 detail fout is dan trekt ze 1 punt af ! Ik hoop dat ik morgen goeie punten zou krijgen