Majoretten

Inhoudsopgave

Ik doe mijn spreekbeurt over majoretten, omdat ik er zelf opzit. Ik ga iets vertellen over de volgende onderwerpen.

 • Wat is majoretten?
 • Wat doe je allemaal bij majoretten?
 • Waarom wordt zo’n ijzeren stok nou een baton genoemd?
 • Wat is een baton?
 • Wat zijn pompons voor dingen?
 • Wat kan je doen met pompons?
 • Wat betekent de naam van de vereniging waar ik bij zit?
 • Wat kost het bij ons per maand?
 • Hoelang zit ik al op majoretten?
 • Wanneer en waar trainen wij?
 • Wedstrijden

Wat is majoretten?

Majoretten is net als turnen en tennissen een sport. Alleen doe je bij majoretten iets anders. Je leert er verschillende passen bijvoorbeeld de crossbolcheans, maar ook de spagaat en de koprol. Je leert niet altijd de spagaat en de koprol, alleen voor showtjes waar je mee gaat naar wedstrijden.

Wat doe je allemaal bij majoretten?

Wat je leert is bij iedere vereniging hetzelfde. Bij ons leer je veel dingen bijvoorbeeld de fronttwirl, de figuur acht de flip en de toss, maar ook leer je met je baton over te gooien naar een ander of dat je je baton gewoon in de lucht gooit en dan weer vangt. Ik ga nu even een paar draaien en passen laten zien waar ik het net over heb gehad.

Waarom wordt zo’n ijzeren stok nou een ‘baton’ genoemd?

Een ijzeren stok met 2 knoppen eraan wordt samen een baton genoemd, het woord baton komt uit frankrijk en in frankrijk zijn ze ook begonnen met majoretten, maar twirlen komt uit Amerika, twirlen betekent in het Nederlands: snelle draaien. Baton betekent in het Nederlands: stok.

Wat is een ‘baton’?

Nou een baton is dus een ijzeren staaf met twee knoppen eraan. De staaf wordt een shaft genoemd. En de knoppen die eraan zitten worden allebei anders genoemd. De kleine knop heet de tip en de grote knop heet de bal. Ook zitten er streepjes op de shaft, die worden inkepingen genoemd. En in het geheel wordt het dus een baton genoemd.

Wat zijn pompons?

Een pompon is een voorwerp met een handvat en daar zitten sliertjes aan. Je hebt de sliertjes in verschillende kleuren bijvoorbeeld in het rood en in het wit of in het zilver zo zijn er nog veel meer kleuren eigenlijk zijn ze in alle kleuren verkrijgbaar.

Wat kan je doen met pompons?

Met pompons kan je ook gewoon showtjes maken. En je kan er ook gewoon mee naar een wedstrijd. Met pompons kan je veel leuke dingen doen. Bijvoorbeeld midden in een showtje een lange slinger maken boven je hoofd en dan 1 voor 1 weer naar de grond.

Wat betekent de naam van onze vereniging?

De naam van onze vereniging fortissimo betekent luid. Dat heeft een meneer die bij de drumband van ons zit heeft dit bedacht. Iedereen was het er mee eens, dus hebben we de naam fortissimo voor onze vereniging.

Wat kost het bij ons?

Bij ons kost het €6.13 per maand. Dat is heel erg goedkoop. Want bij de meeste verenigingen kost het wel rond de €10.00. Dat vind ik nogal een beetje duur. En bij de meeste verenigingen moet je dan ook nog de kleding betalen, maar dat hoeft bij ons niet. Bij ons krijg je een rode broek, een poloshirt een jurkje en een witte trui. Onze jurkjes kostten € 90.76. Op de witte trui zit het logo van onze vereniging. Alleen moet je zelf voor je gympakje zorgen voor de trainingen. En voor de schoenen moet je zelf zorgen.

Hoelang zit ik al op majoretten?

Ik zit er nu al 6 jaar op en nog steeds vind ik het leuk. Ik heb wel vaak getwijfeld of ik er af zal gaan en dan bij de drumband van ons zal gaan, maar dat heb ik toch maar niet gedaan, omdat ik van mijn juf hoorde dat ik solo mocht gaan doen en een duo. Nou toen ik dat hoorde wist ik meteen dat ik er voorlopig nog niet af zal gaan. En later hoorde ik van mijn ouders dat ik op majoretten mocht blijven en bij de drumband mocht.

Wanneer en waar trainen wij?

Wij trainen iedere donderdagavond in de gymzaal van de Wilhelminaschool. Dat is in de van Ewijcklaan. Wij hebben drie groepen. Alle groepen hebben hun eigen naam. De majo’s dat zijn de aller nieuwste. Zij hebben les van kwart voor zeven tot kwart voor acht. Dan hebben we majoretten 1. Die meiden zitten er al wat langer op. Zij hebben les van kwart over zeven tot kwart over acht. De hoogste groep is majoretten 2. Zij hebben les van kwart voor acht tot kwart voor negen.

Wedstrijden

Bij wedstrijden heb je verschillende secties, zoals sectie A en sectie B. Sectie A betekent dat je alleen met je baton een showtje doet. En sectie B betekent dat je niet alleen met je baton een showtje doet maar ook nog met een bal of zo. Het allerbelangrijkste is als je naar een wedstrijd gaat dat je er zelf plezier in hebt.

Vragen

 1. Is majoretten een sport? Antwoord: ja.
 2. Noem twee dingen die wij bij onze majorettegroep doen. Antwoord: figuuracht, flip, toss en de fronttwirl.
 3. Wat betekent baton in het Nederlands? Antwoord: stok.
 4. Uit hoeveel onderdelen bestaat de baton? Antwoord: uit drie onderdelen.
 5. In welke kleuren zijn pompons te koop? Antwoord: in alle kleuren.
 6. Wat betekent de naam van onze vereniging? Antwoord: steeds harder.
 7. Wat kost het bij ons per maand? Antwoord: €6.13
 8. Hoelang zit ik al op majoretten? Antwoord: vijf jaar
 

2 Responses to “Majoretten”

 1. ik zit zelf op majorette hahahahahahaahahahhahahaahhaahahahhaha

 2. leuke spreekbeurt
  ik zit zelf op turnen maar ik heb een vraag over die pompons doen julilie dan eigenlijk een beetje het zelfde als cheerleading