Skiën

Inhoud

  • De geschiedenis van het skiën
  • Benodigdheden
  • Sturen en vallen + aan en uit doen van de ski’s
  • Skiles
  • Skiliften Verschillende sneeuwsporten
  • Wedstrijd skiën
  • Dingen die handig zijn om te weten
  • Mijn eigen verhaal

Inleiding

Ik hou mijn spreekbeurt over skiën omdat ik het een leuke sport vind, omdat er nog bijna nooit een spreekbeurt over gehouden is en omdat ik er meer over wil weten en dat is gelukt.

De geschiedenis van skiën

In Noord-Scandinavië hebben onderzoekers in een grot tekeningen van mensen op ski’s ontdekt. Die tekeningen zijn wel tussen de 6000 en 7000 jaar oud! De mensen uit de oertijd jaagde op allerlei dieren. In de winter zouden ze de dieren niet goed kunnen vangen door de sneeuw dus hadden ze bedacht dat ze makkelijker konden glijden. Zo kwam het dat ze de ski hadden uitgevonden, ook al zijn de ski’s van nu veel mooier.

De alleroudste ski’s die de mensen gevonden hebben zijn 2600 jaar oud. De ski’s hebben ze in veengrond gevonden. Daardoor komt het dat deze ski nog zo lang goed is gebleven. Deze ski’s ziet er heel anders uit. In het midden van de ski zat een gat, daar moest je je voet in zetten, met een buigbaar takje maakte de mensen de ski aan hun voet vast. Deze ski’s zijn 80 centimeter lang en 30 centimeter breed.

Na 1800 gingen ze stokken gebruiken om te kunnen sturen. Eerst hadden ze maar 1 stok en gebruikte die net zo als de peddel van een kano. Toch was dat niet zo handig en gingen ze 2 stokken gebruiken.

Benodigdheden

Om te kunnen skiën heb je veel nodig omdat het soms hard kan vriezen ik zal opnoemen wat voor dingen je nodig hebt.

  • Ski’s en skischoenen je hoeft ze niet te kopen je mag ze ook huren.( ski en schoenen laten zien)
  • Sjaal, muts en waterdichte handschoenen het is lekker warm, maar als je een paar keer valt met handschoenen die niet waterdicht zijn heb je een zwembad in je handschoen!!! (laat waterdichte handschoenen zien.)
  • Skisokken die zijn dikker en warmer dan gewone sokken. (laten zien)
  • Skibroek zijn waterdicht en lekker warm (laten zien)
  • Skibril heb je nodig tegen de zon (vertel over de zon die weerspiegelt) of tegen sneeuw die in je ogen komt. ( laten zien)
  • Zonnebrand creme tegen verbranden natuurlijk. (laten zien)
  • Wat ook handig is is een handwarmer ( vertel wat en waarom je die gebruikt.) (laten zien)

Sturen en vallen

Met het skiën moet je natuurlijk leren sturen. Het sturen is best wel makkelijk. Je beweegt naar links als je naar links wilt. Je beweegt naar rechts als je naar rechts wilt. In het begin gaat dit nog niet zo soepel het is dan meer een soort lopen (laat zien wat je bedoelt.) daarna gaat het steeds beter. Je mag je ski dus niet optillen als je bochten maakt.

Het vallen moet je ook leren want als je gewoon valt kunnen je ski’s in de knoop raken en dan kan je je knie verdraaien. Gelukkig hebben de mensen een paar dingen aangepast zodat je snel los kan komen als dat gebeurt. Maar eerst laat ik zien hoe je het beste kan vallen zodat je snel weer op staat. (voordoen hoe je valt.) Als je dan nog verkeerd valt dan heb je nog 2 oplossingen. Ze hebben de bindingen (morindy laat zien wat het is.) een beetje losgedraaid zodat ze losschieten als je in een verkeerde beweging ligt. En de 2e oplossing is: met je hand of skistok je ski uitdoen.

Skiles

Als je voor het eerst gaat skiën, is het handig om skiles te nemen. Je moet dan achter de skileraar aan skiën en doen wat hij ook doet. Je kan een skileraar goed herkenen. Zo zien ze eruit [plaatje laten zien!] een rood, blauwe,witte jas en een rode skibroek. Ik zal vertellen hoe een skiles gaat. Bij een bord van jouw groep moet je verzamelen. Ik moest bij het beginnersbord verzamelen. Daarna moet je de skileraar volgen. Een de skiklas voor kinderen die nog nooit geskied hebben gaan van de groene berg af. Groen is het makkelijkst. De beginners gaan van de blauwe berg af, de iets meer gevorderde van de rode piste en de echte gevorderde gaan van de zwarte piste. Dus de makkelijkste piste is groen daarna komt blauw dan rood en de moeilijkste is zwart. Op de laatste dag van de skiles moet je een examen doen. Ik zal vertellen wat voor oefeningen ik moest doen bij het examen. Slayden [laat zien wat het is] in bochten de berg af, sturen zonder me ski van de grond te doen en van een berg af en in elke bocht springen. Als je het examen haalt krijg je een rapport voor als je de volgende keer weer een examen moet doen. In je rapport krijg je dan voor elk examen dat je haalt een stempel. Daarbij krijg je nog een sterretje [laat ster een rapport zien]. Als je de volgende keer weer skiles neemt dan moet je bij het bord skiles beginners* verzamelen dat is dan weer een beetje beter.

Skiliften

Er zijn 3 skiliften. Ze zijn ervoor om je naar de top van een berg te brengen. Ik zal vertellen welke soorten er zijn.

  • De bekendste skilift is de sleeplift. Het is net zo’n lift als de kabelbaan in de speeltuin, maar je moet niet op deze skilift gaan zitten want dan val je! Deze liften kom je een beetje benenden tegen. Want als je heel ver omhoog moet met deze lift heb je het snel koud en je benen worden moe.
  • De volgende is een stoeltjeslift. . Die gaan een stuk verder omhoog. Want hier krijg je geen moeien benen omdat je lekker kan blijven zitten in het stoeltje. Er zijn stoeltjesliften voor 2, 4 en 8 personen.
  • De laatste skilift is een cabinelift. Die gaat het verste omhoog. In de cabine lift zit je met veel andere mensen in een hokje. Deze cabinelift vervoerd ook het snelste mensen. Hij vervoert namelijk dertigduizend 30000 mensen per uur!!!

 

Verschillende sneeuwsporten

De bekendste sneeuwsport na skiën is snowboarden. Het is een soort skateboard zonder wieltjes. Het is moeilijker dan skiën. Maar het is wel heel leuk! je zit met beide voeten op de plank vast dus het is moeilijker op je evenwicht te bewaren. Vroeger werd dit bijna nooit gedaan maar nu wel heel veel.

Je hebt vast ook wel eens gehoord van langlaufen het is een soort skien maar zonder van een berg af te gaan. En langlaufen is ook zwaarder dan gewoon skien. Vroeger werd dit heel veel gedaan. Nu niet meer zo alleen oudere mensen doen dit in plaats van skiën of snowboarden want langlaufen is minder gevaarlijk.

Skiwedstrijden

Er zijn 5 verschillende wedstrijdsporten: de slalom, de reuzenslalom, de super G, de afdaling en de alpine-combinatie. Ik zal hier wat over vertellen.

  • Bij de slalom moet je tussen de rode en blauwe poortjes door skiën, zigzaggend naar beneden. De winnaar is diegene die het snelste beneden is. Hier moet je 2 reeksen skiën.
  • De reuzenslalom is eigenlijk het zelfde als de gewone slalom. Alleen de berg is hoger. En de poortjes staan verder uit elkaar.
  • De afdaling is het oudste onderdeel van het wedstrijd skiën. Op de piste is de afstand tussen de paaltjes groter dan de andere wedstrijden. Deze poortjes hebben maar 1 kleur rood. Bij deze wedstrijd kan je een snelheid bereiken van 140 kilometer per uur!!!
  • De super G is een combinatie tussen de reuzen slalom en de afdaling. De piste is langer en steiler dan de andere. De super G heeft de poortjes van de reuzenslalom. En de berg is net zo steil als bij de afdaling.

Dingen die handig zijn om te weten

  • Wat handig is bij het skien is een skipas. Dat is een pasje waarmee je op alle pistes mag skien. deze pasjes zitten aan een houdertje. Dat houdertje moet je aan je jas vast maken .
  • Ook is het handig om te weten wanneer er lawinegevaar is. Bij elk skigebied zijn er vlaggen die vlaggen staan overal. Als je een gele vlag ziet dan is de kans dat er een lawine komt heel klein. Als de vlag zwart/geel geruit is dan is er een beetje kans op een lawine. Is de vlag helemaal zwart dan is het handig om thuis te blijven want dan heb je veel kans op een lawine.

[Low risk flag]
weinig lawinegevaar

[High risk flag]
lawinegevaar

[Very high risk flag]
hoog lawinegevaar

  • Het is handig om ook aan een pistekaart te komen dan kan je goed een piste uitzoeken om op te skien.
  • Het laatste ding om te weten is dat je altijd moet voordringen als je in een lange rij staat voor een skilift. Anders kom je nooit boven op de piste!

Mijn eigen verhaal

Ik heb leren skien op skivakantie in Flaine dat is een plaatsje in Frankrijk dicht bij Geneve in de buurt. Als we gingen skien dan deden we dat op de bergen van de Alpen. Een groep bergen waar Flaine op ligt is de Grand Massif. Een van de bekendste bergen die je ook kan zien vanuit Flaine is de Mont Blanc. Deze berg is 4810 meter hoog!

Andere bekende wintersportlanden zijn Zwitserland, Oostenrijk en natuurlijk wintersport Duitsland.

 

11 Responses to “Skiën”

  1. ellemijn

    echt een top site ik krijg superrrr veel info van deze site

  2. jinke

    echt jullie geven hele goeie informatie

  3. Jamie

    super toffe website heb er ook al mijn spreekbeurt mee gehouden

  4. Nienke

    Wat een goede website! ik kon eerst niks vinden over de geschiedenis van wintersport, maar dankzij deze website wel. topp!!!!!