Sportvissen

Inleiding

Ik houd mijn spreekbeurt over sportvissen omdat ik het een leuk onderwerp vind en omdat ik het leuk vind om te vissen in mijn vrije tijd. Ik ga het in mijn spreekbeurt hebben over:

  • Visnetten
  • Dobbers
  • Het aas
  • Het tuig
  • Soorten hengels
  • Kleding
  • De seizoenen

Visnetten

Er zijn verschillende soorten netten

  • Een totebel, dat is een vierkant net die je in het water gooit en dan gooi je aas op de totebel en na ongeveer 2 minuten heb je 40 vissen.
  • Een leefnet, dit net leg je in het water en als je een vis gevangen hebt gooi je die in dit net.
  • Een schepnet, dit net gebruik je als je bijvoorbeeld een karper of een snoek hebt gevangen, je schept de vis dan uit het water, als je dat niet doet knapt je visdraad.

Dobbers

Wat voor dobber je kiest, hangt af van waar je gaat vissen: op zee, in een sloot of in een rivier. Voor stilstaand water en bij rustig weer kun je het best een kleine dobber kiezen. Als het water golven heeft, is het verstandig om een grotere dobber te kiezen. Voor als je op zee gaat vissen kun je het best zo’n dobber gebruiken. Je gebruikt loodjes om je dobber rechtop te laten staan. 3 loodjes zijn meestal al genoeg. Als je met de werphengel gaat vissen gebruik je lood om ver te gooien. Dit is een zeelood hiermee kun je heel ver gooien, met dit lood gooi je minder ver.

Het aas

Voor voorntjes, karpertjes, brasem’s en stekelbaarsjes kun je het best brood of maden gebruiken als aas. Maden zijn de larven van een vlieg. Je kunt regenwormen het best gebruiken om palingen te vangen. Je kunt ze ook gebruiken om voorntjes en zo te vangen maar dan moet je ze wel eerst even in stukjes snijden. Om vissen naar je dobber te lokken kun je lokaas gebruiken. Dat is een poeder dat je moet mengen met water. Van dat mengsel moet je een bal maken en die bij je dobber gooien. In Nederland mag je niet meer met levende aas vissen. Als je betrapt word krijg je een boete van €60,- . Daarom zijn er nu kunststof visjes die je aan je werphengel moet vast knopen. Er zijn veel verschillende soorten en vormen. Voor de werphengel is er ook een voerkorf. Deze voerkorf moet je vast knopen aan je visdraad. In de voerkorf doe je lokvoer om de vissen te lokken.

Het tuig

Aan elke hengel hoort een tuig. Zonder tuig kun je niet vissen. Een tuig maak je vast met een wartel aan de hengel. Aan een tuig zit een dobber, een paar loodjes, en een haak. Soms sla je de haak in de lip van de vis. Dan is het niet moeilijk om de haak uit z’n bek te halen. Maar soms heeft de vis het haakje ingeslikt. Dan moet je een hakensteker in de mond van de vis steken. Je moet het wel voorzichtig doen, want als je een verkeerde beweging maakt trek je soms z’n ingewanden mee. Om te verkomen dat je beet hebt zonder dat je het weet kan je een belletje aan je hengel vast zetten. Als je op snoek gaat vissen kun je het best een stalen onderlijn gebruiken want anders bijt de snoek je tuig door.

Soorten hengels

Er zijn verschillende soorten en maten hengels in gebruikt worden in de hengelsport. Je hebt een telescoop hengel, deze hengel kan je in elkaar schuiven. Deze hengel is 4 meter lang maar er zijn nog veel meer maten.
Je hebt een telescoop werphengel, dit is een werphengel die je ook in elkaar schuiven.
En je hebt een 2-delige hengel, dat is een hengel die je uit elkaar kunt halen. Dit is een molen, hier zit het tuig in voor een werphengel. Molens heb je in verschillende soorten, verschillende maten en verschillende prijsklassen. Dit is een molen waarmee je haaien kunt vangen. Beginners kunnen het best kiezen voor een molen met een gesloten kop.

Kleding

Het is niet verstandig om je beste kleren tijdens het vissen aan te trekken. Je kunt het best oude kleren aan trekken die vies mogen worden. Als je van plan bent om in het water te staan kun je het best hoge kaplaarzen dragen. Er is ook elektrische verwarmde kleding. In de kleding zit 3 meter speciaal verwarmingsdraad verwerkt. Die zorgt ervoor dat je niet koud wordt. In de regen kun je de kleding ook aan want er wordt gebruik gemaakt van zwakstroom.

De seizoenen

Lente

De lente is de tijd van de voortplanting. Je kunt het best in de middag en de avond vissen, want dan is het water wat warmer. In de lente kan je goed op de Waddenzee, platvis vangen.

Zomer

In de zomer wordt het meest gevist. De vissen bijten in de zomer het best. Als het erg warm is zitten de vissen zo diep mogelijk. ´s ochtends en ´s avonds kan je het best vissen.

Herfst

In de herfst is het water koeler en de vissen zwemmen in ondiep water. Als het waait bijten de vissen de hele dag.

Winter

Ook in de winter kun je vissen. Het beste kun je in een diep meer vissen. Daar bijten de voorns erg goed.

Vragen

  • Hoe heet dit net? Leefnet
  • Welk aas kan je het best gebruiken
  • om palingen te vangen? Regenworm
  • Hoe heet dit ding? Voerkorf
 

3 Responses to “Sportvissen”

  1. ricardo goud

    mooie spreekbeurt, ikzelf heb er veel aan gehad.

  2. chris!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    bedankt voor de tips