Bijna jarig?
klik hier!Home   Titanic

Titanic

Inleiding

Ik hou mijn spreekbeurt over de Titanic, omdat ik er veel over kon vinden. Ik heb de informatie uit boeken en van internet. Ik heb ook de film gezien en daar laat ik straks ook een stukje over zien. Ik zal nu even de hoofdstukken voorlezen.

  • Hoofdstuk 1 de bouw
  • Hoofdstuk 2 de ramp
  • Hoofdstuk 3 de redding
  • Hoofdstuk 4 de vondst
  • Hoofdstuk 5 de weetjes
  • Hoofdstuk 6 vragen

Hoofdstuk 1 de bouw

De White Star Line had 3 nieuwe schepen nodig om zaken te kunnen blijven doen. Helemaal vernieuwd en met de nieuwste snufjes aan boord. Deze schepen zouden beter zijn, groter, luxer en veiliger dan de Mauretania en de Luistania. Er waren al plannen in 1907 voor deze gigantische grote passagiers schepen. Lord Pirrie van Harland en Wolff, zijn neefjes Thomas Andrews, Edward Wildding en J.Bruce Ismay moesten de plannen uitwerken. De schepen van de White Star Lines Ships werden gebouwd door Harland en Wolff, o.a.: Titanic Olympic en Gigantic, die is later Brittanic gaan heten. Op 16 december 1908, is met de bouw begonnen van de Olympic bouwnummer 400. Drie maanden later, op 31 maart 1909, is met de bouw begonnen van de Titanic, bouwnummer 401. Dit moest een gigantisch grote en luxe boot worden. Een soort superdeluxe hotel Titanic.

Ook zijn er een aantal ongelukken gebeurd tijdens de bouw, het ergste is wel dat er een arbeider tussen de dubbele huid zou zijn achtergelaten. Ongelukken waren in die tijd geen uitzonderingen, ook mede door de lange arbeiderstijden:54 uur per week. Mocht er een ongeluk gebeuren kon je vertrekken, voorzieningen waren er niet in die tijd, wel is er plotseling een regeling ingevoerd:werklieden die materialen uit de rekken moeten halen mogen nooit tussen de platen staan. Iedereen die betrapt wordt door deze regel te overtreden, wordt onmiddellijk ontslagen. De Titanic is op 31 mei 1911 om 12.14 uur te water gelaten, het duurde 62 seconde. Die dag vertrekt ook de Olympic voor haar eerste reis onder leiding van kapitein E.J. Smith. Uit Engeland kwam het meeste van de inrichting, maar ook in Nederland werden er meubels bezorgd. waaronder de koninklijke Nederlandse meubel fabrieken uit Den Haag zorgde voor een deel van de inrichting van de van de eerste klas. En een Rotan fabriek, ook uit Den Haag zorgde voor de witte Rotan stoelen. (Rotan is een soort bamboe) de bouw van de Titanic was nog niet eens af. Er moesten nog meubels geplaatst worden: een boekenkast van de bibliotheek staat nog aan wal en nog rieten stoelen van Nederlandse makelij, die hadden de boot gemist. Ook moesten nog toiletpotten geplaatst worden die waren op het schip aanwezig in houten kratten. Ook de verwarming werkte niet hoe het moest zijn. Er moesten nog bouwrekeningen betaald worden na het vergaan van de Titanic.

Hoofdstuk 2 de ramp

Op zondag 14 april 23.40 uur 1912 voer het schip tegen de ijsberg. De man die op de uitkijk post stond zag de ijsberg voor het eerst hij heette Frederick Fleet. Hij luidde de bel drie keer en riep “IJsberg recht vooruit!”, maar het was al te laat; het schip ging te snel om te kunnen draaien. Er waren geen verrekijkers aan boord en als die er wel waren geweest hadden ze de ijsberg eerder gezien en had het schip sneller kunnen afremmen, want het schip had een vaart van 40 km p/uur.

De kapitein Edward John Smith wilde de mensen op het schip niet ongerust maken en daarom gaf hij weinig informatie aan de mensen, hoewel hij toch van Thomas Andrews had gehoord dat het schip over 1 uur zou zinken. Er waren 2270 mensen aan boord die gered moesten worden.

Het schip schoof langs de ijsberg, waardoor de schroeven in het onderdek los schoten en het water naar binnen stroomde. Het water kwam over de waterdichte schotten heen en stroomde over naar het achterste gedeelte. Het gewicht van het water trok de boeg onder water en de eerste schoorsteen brak af. Het water verpletterde de glazen koepel boven de statietrap in de eerste klas. Het voorste deel van het schip zonk onder het gewicht van het water steeds dieper, waardoor het achterschip steeds hoger in de lucht kwam en er een grote spanning op de romp ontstond. De romp was niet bestand tegen zo’n spanning en brak in tweeën. Het achterschip zakte terug en alle schoorstenen braken af en de boeg zonk verder en er viel een deel van de inhoud uit, zoals enkele stoomketels. Het dek werd steeds steiler. Het achterschip begon ook al vol water te stromen. En verdween uiteindelijk ook in de oceaan. Om 01.15 uur bereikte het water de scheepsnaam op de boeg. Het schip helde over naar links (dit heet bakboord).

Hoofdstuk 3 de redding

Kort na middernacht gaf de kapitein een opdracht om de sloepen of reddingsboten in orde te maken, maar er was nog steeds geen algemeen alarm geslagen. Alle sloepen werden ingeladen, de eerste klas ging voor, en kregen wat ze wilden. En de derde klas is met het schip mee onder gegaan, want er zijn maar weinig mensen van de derde klas gered. Op het schip waren veel mensen in paniek en vochten voor hun leven, er waren ijzeren hekken op slot gezet omdat het anders veel te druk en te vol zou worden op het dek. De mensen die alles moesten regelen moesten wel dreigen met hun geweer. Op het schip wist iedereen wat er ging gebeuren; ook het orkest, maar ondanks dat het schip zal zinken maakten ze toch vrolijk muziek.

De reddingboten werden in het begin nog niet zo goed gevuld. Er waren 4 opvouwbare reddingsboten A, B, C en D, en 16 reddingssloepen, en veel maar half bezet met mensen. Boot A is omgeslagen en zo’n 25 mensen klampen zich er aan vast. Om 01.20 uur vertrekt reddingsboot 9 met 55 mensen. Om 01.25 uur wordt reddingssloep 12 gevuld met 40 vrouwen en kinderen. 2 zeelieden krijgen het commando.

Toen de Titanic uiteindelijk zonk, kwamen veel mensen in het water terecht. Ze probeerden ergens op te klimmen, maar er waren maar weinig mensen die iets vonden. Het water was ijskoud. De mensen die in de reddingboten zaten konden naar ze toe varen, maar dat durfden ze niet, omdat ze bang waren dat de mensen in het water hen omver zouden trekken. Pas veel later ging één reddingboot terug en zo konden nog 5 mensen uit het water gehaald worden. Eén daarvan ging alsnog dood door onderkoeling.

Toen alle sloepen ingeladen en neer gehaald waren duurde het nog 4 uur voordat het reddende schip (de Carpathia) er aan kwam.De Carpathia was omgedraaid omdat hij het noodsignaal had gehoord. De mensen die op de Carpathia verbleven, maakten ruimte vrij voor de passagiers van de Titanic. De passagiers van de Titanic zochten naar hun familieleden. Slechts 4 vrouwen vonden hun echtgenoot veilig terug. Mensen sliepen op dekens of op een stapel handdoeken. Want eigenlijk was de Carpathia al vol. Het schip moest eigenlijk naar de Middellandse zee varen, maar besloot om eerst naar New York te gaan.

Er speelde zich op dat moment ook nog wat anders af. Het schip de Californion met kapitein Stanley Lord zag de ramp gebeuren, zag de noodsignalen maar deed niks. Later kwamen ze er achter dat hij daar was en niks gedaan had om te helpen, maar hij bleef het ontkennen. Zijn bemanning zei dat hij er wel bij betrokken was. Hij had nog zo’n 1500 mensen kunnen redden, maar dat is niet gebeurd. De man wist niet goed wat hij moest doen. Hij durfde er niet op af te varen want hij was bang.

Bij de redding waren een aantal mannen heel dapper, ze deden hun uiterste best om anderen te helpen. Andere mensen waren laf en egoïstisch.

Hoofdstuk 4 de vondst

In juli 1985 vertrok een Frans-Amerikaanse Expeditie naar de laatst bekende positie van de Titanic in een poging het wrak te vinden.

De expeditie zou in 2 delen worden uitgevoerd: eerst zouden de Fransen proberen het wrak te vinden met behulp van sonar, daarna zouden de Amerikanen het overnemen.
De leider van de Amerikaanse expeditie, dr. Robert D. Ballard hoopte het wrak te vinden met onderwatercamera’s.

Zijn mening was: een schip dat zinkt verliest allerlei wrakstukken die een groot wrakveld vormen, misschien wel 2 kilometer lang, terwijl de Titanic maar zo’n 30 meter breed is. De sonar zou het wrak kunnen missen als het in de buurt van heuvels zou liggen of als het onderzoeksschip net te ver naast het wrak zou varen, maar de camera’s zouden makkelijk wrakstukken vinden van het enorme wrakveld.

Nadat de Fransen na ruim 2 weken niets hadden gevonden, was de beurt aan de Amerikanen. Op 31 augustus rond 1.00 uur ’s nachts kwamen de eerste wrakstukken onder de camera’s door. Niet lang daarna verscheen er een ronde vorm op het beeldscherm: was het een boiler? Ze hadden het wrak van de Titanic gevonden, 84 jaar nadat het schip onder de zeespiegel was verdwenen. Er zouden nog vele expedities volgen. Men heeft deze mooie foto’s van het wrak gemaakt: Foto links: De punt van de Titanic, vol met roest pegels
Nu het wrak gevonden is, heeft men de zaak onderzocht, en het blijkt dat er geen scheur, maar kleine gaatjes in de romp te zitten, en dat over een lengte over 96 meter. Ook heeft men onderzocht waarom het schip gebroken is. De onderzoekers hebben een stukje staal van hetzelfde type genomen, als het staal van de Titanic en hebben het staal in zeewater, met een temperatuur van –2 ºC gedaan en de hele reis nagedaan.

Na 4 dagen in het ijskoude water heeft men het buigen nagedaan en inderdaad het ijzer brak. Onder de microscoop zag men dat het ijzer broos was geworden en het bewijs dat de computer berekeningen al deden vermoeden, (zie hierboven) is de Titanic in tweeën gebroken doordat de punt te zwaar was geworden van het water en het ijzer broos was geworden door zout en de temperatuur van het zeewater. Het rode deel staat onder hoge druk, daar is dan ook de meeste spanning en zal dan breken.

Hoofdstuk 5 De weetjes

Wist je dat………

  • Op 1 januari 1999 er over de hele wereld 25 miljoen albums zijn verkocht van de soundtrack van de Titanic.
  • Er maar 710 van de 2227 mensen de ramp overleefden? Dat is 31,9 %.
  • De Titanic 2 motoren van 30 000 pK had en 1 motor van 16 000 pK?
  • De Titanic 3 schroeven had?
  • De topsnelheid 42,5 km per uur was?
  • Er maar 20 reddingboten waren?
  • Er rode verf op de ijsberg zat?
  • Het wrak nog steeds op de bodem van de Atlantische Oceaan ligt?
  • Het wrak op 3840 meter diepte ligt?
  • De lengte van het schip 268 meter was en de breedte 28 meter?
  • De Titanic 9 verdiepingen had?
  • Hij 47000 ton zwaar was?
  • De twee stukken honderden meters uit elkaar liggen?

Hoofdstuk 6 De vragen

  • Wat was de naam van de kapitein? Edward John Smith.
  • Hoe heet het schip dat de mensen in de reddingsboten had opgehaald? De Carpathia.
  • Op wat voor datum voer het schip tegen de ijsberg? Op zondag 14 april 1912
 

    49 Reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


    *


    Aardrijkskunde Aardbevingen
    Aardplaten
    Aarde
    Aboriginals (Australië)
    Biesbosch
    Chinese Muur
    Eskimo
    Flora en Fauna van Antarctica
    Heelal
    Jungle
    Jungle
    Kometen en Meteorieten
    Milieuvervuiling Curaçao
    Mont Blanc
    Noordzee
    Spratly Eilanden
    Tropisch regenwoud
    Vulkaan
    Vulkanen
    Weer
    Weer

    Beroepen
    Apotheker
    Architect
    Boerderij (Boer)
    Brandweer
    Clowns
    Dierenarts
    Dierenarts
    Dierenverzorger
    Douane(smokkelen)
    Goochelaar
    Kinderopvang
    Klussenier
    Kok
    Het Leger
    Leraar
    Loonwerker
    Politie
    Schoonheidsspecialiste
    Stewardess
    Tandarts
    Tandarts
    Timmerman
    Uitvaartverzorger
    Verpleging

    Dieren
    Amerikaanse Stafford
    Amerikaanse Zeearend
    Apen
    Apenheul
    Bearded Collie
    Beren
    Bever
    Bij
    Bijen
    Cavia
    Cavia
    Chinchilla
    Degoe
    Dierentuin
    Dinosauriërs
    Dolfijn
    Dolfijnen
    Duitse Herder
    Dwerghamsters
    Eekhoorn
    Eenden
    Emoe
    Ezel
    Fjordenpaard
    Fret
    Giraffe
    Golden Retriever
    Goudvis
    Goudvis
    Grijze Roodstaart Papegaai
    Haaien
    Hamerhaai
    Dieren (vervolg)
    Hamster
    Hamsters
    Herten
    Honden
    Ijsbeer
    IJsberen
    Inktvissen
    Jack Russel
    Kameleon
    Kangoeroe
    Katachtigen
    Kat
    Katten
    Kikkers
    Koe
    Konijn
    Konijnen
    Krokodillen
    Krokodillen
    Lastdieren
    Leeuw
    Lieveheersbeestje
    Lieveheersbeestje
    Lynx
    Lynxen
    Mieren
    Nertsen
    Neushoorns
    Olifant
    Olifant (Kai Mook)
    Orka
    Paarden
    Paarden
    Paardenkliniek
    Panda
    Papegaaien
    Pijlgifkikker
    Pinguïns
    Postduiven
    Ratten en muizen
    Regenworm
    Schapen
    Slakken
    Spinnen
    Stokstaartjes
    Tijger
    Toekan
    Torenvalk
    Uilen
    Uilen
    Zwijnen
    Vlaamse Gaai
    Vleermuizen
    Vlinders
    Vogelbekdier
    Vogelspinnen
    Vos
    Walvis
    Wandelende takken
    Wespen
    Wilde Konijn
    Varkens
    Wolf
    Zebra
    Zeehond
    Zeehond
    Zeepaardje
    Zeeschildpad
    Zeesterren
    Zwarte weduwe
    Eten en Drinken
    Aardappel
    Alcohol
    Bier
    Brood
    Chocolade
    Coca Cola
    Drop
    Frikadel
    Frisdrank
    IJs
    Kaas
    Kauwgom
    Koffie
    Koffie
    Mosterd
    Pinda
    Snoep
    Snoep
    Suiker
    Thee
    Water
    Zoethout
    Zuivel

    Feesten
    Carnaval
    Halloween
    Halloween
    De Kerstman
    Koningsdag
    Sinterklaas
    Sinterklaas
    Valentijnsdag
    Vuurwerk

    Geschiedenis
    Apple
    Auto
    Auto
    De 7 wereldwonderen
    Dierentuin
    Dinosauriërs
    Eerste bewoners Nederland
    Eerste Wereldoorlog
    Ferrari
    Fiets
    Geld
    Giethoorn
    Glas
    Heksen
    Horloges
    Hunebedden
    Internet en televisie
    Internet der dingen
    Kastelen
    Katten
    Kinderarbeid
    Kleding
    Knikkeren
    Mahadma Ghandi
    Mode
    Monster van Loch Ness
    Motorfiets
    Otzi de Gletsjermummie
    Paspoort
    Piramides
    Piraten
    Poep
    Ruimtevaart
    Slaven
    Sluis bij Hengelo
    Spyker(auto)
    Steenbakkerij
    Strips
    Telefoon
    Televisie
    Theo van Gogh
    Titanic
    Toetanchamon
    Trein
    Trekker
    Vikingen
    Vuur
    Vuurtoren
    Watersnoodramp 1953
    YouTube
    Zwitsers zakmes
    Gezondheid
    ADHD
    Aids
    Albino
    Alzheimer
    Anorexia nervosa
    Astma
    Autisme
    Baby's in het ziekenhuis
    Beugel
    Blindengeleidehonden
    Donor
    Doofheid
    Dyslexie
    Ebola
    Epilepsie
    Galstenen
    Gebit
    Gehandicapte kinderen
    Gehandicapten
    Gewicht
    Hart- en vaatziekten
    Hersenen
    Kanker
    Kanker
    Kanker (werkstuk)
    Kunstogen
    Menselijk lichaam
    Nierziekte
    Oog
    Pest
    Prematuur(te vroeg geboren)
    Roken
    Seksuele Voorlichting
    Skelet
    Slapen
    Spijsvertering
    Stem
    Syndroom van Down
    V.S.D
    Virussen
    Zonneziekte(EPP)
    Zweten

    Landen en Steden
    Amerika
    Amsterdam
    Antarctica
    Argentinië
    Argentinië
    Australië
    Brazilië
    Canada
    China
    Cyprus
    Engeland
    Frankrijk
    Galápagos eilanden
    Gran Canaria
    Groot Brittannië
    Indonesië
    Italië
    Italië
    Japan
    Kreta
    Las Vegas
    Marokko
    Monaco
    Nederland
    Nepal
    New York
    Nieuw Zeeland
    Noorwegen
    Oman
    Oostenrijk
    Overijssel
    Paaseiland
    Parijs
    Portugal
    Portugal
    Rotterdam
    Singapore
    Spanje
    Suriname
    Terschelling
    Tibet
    Turkije
    Vlieland
    Zuid Afrika
    Zwitserland
    Bungalowparken Nederland
    Personen / Personages
    Adolf Hitler
    Anne Frank
    Barack Obama
    Donald Duck
    Francine Oomen
    Justin Bieber
    Koningin Juliana
    Koningin Maxima
    Mahatma Ghandi
    Maradona
    Martin Luther King
    Max Verstappen
    Nelson Mandela
    Rembrandt
    Rembrandt(2)
    Steve Irwin
    Vincent van Gogh
    Walt Disney

    Natuurkunde
    Bliksem
    Elektriciteit
    School energiezuiniger maken
    Vuur
    Vuur
    Windenergie
    Windmolens
    Zonne-energie

    Overige
    Alarmsysteem
    Afvalverwerking
    Autoproblemen
    Baboesjka
    Benzine
    Bijgeloof
    Bio-industrie
    Bruggen
    Circus Herman Renz
    Cryptomunten
    De Kameleon
    De Kameleon(2)
    Dierenmishandeling
    Dijken
    Doping in de sport
    Drinkwater
    Dromen
    Drones
    Drugs
    Efteling
    Elektrische Auto
    Fulfillment
    Games
    Geld besparen
    Iphone
    Gevangenis
    Goud
    Hoe kom ik hoog in Google
    Houthaard
    Huren
    Islam
    Jeugdgevangenis
    Kalk en kalkaanslag
    Kerstpakketten
    Kinderboekenweek
    Kindermishandeling
    Kindsoldaten
    Kleding
    Kleding bedrukken
    Kleuren
    Labyrint
    Lenen
    Lego
    Lelijke Eend (Auto)
    Liefde
    Luchtballon
    Luchtvervuiling
    Make-up
    Minecraft
    Netflix
    Make-up
    Mode
    Monstertrucks
    De Optimist (Zeilboot)
    Parfum
    Pasadia Bibito Pin
    Pesten
    Piercings
    Pokemon Go
    Politiek
    Racisme
    Scheiden
    Sim-Only
    Skylanders
    Stenen
    Traplift
    Tuinieren
    Tv Box
    Varkensboerderij
    Vaststellingsovereenkomst
    Vervoer
    Vliegtuigen(werkstuk)
    Wereldwinkel
    Whatsapp
    Zelfrijdende auto
    Muziek
    Beethoven
    Breakdance
    Dansen
    Dwarsfluit
    Gitaar
    Harmonieorkest
    Hiphop
    Keyboard
    Orkest
    Viool

    1939 - 1945
    Hitler
    Anne Frank
    Holocaust
    Jehova’s Getuigen in WO2
    Onderduiken
    WO2
    Tweede Wereldoorlog
    Sporten
    Ajax
    Atletiek
    Autoracen
    AZ Alkmaar
    Ballet
    Basketbal
    Bowlen
    Dansen
    Darten
    Duiken
    Duivensport
    Elfstedentocht
    FC Twente
    Feyenoord
    Formule 1
    Handbal
    Hockey
    Judo
    Klimmen
    Majorette
    Motorcross
    Mountainbiken
    Olympische Spelen
    Paardrijles
    Paardrijles en Verzorging
    Poker
    Postduiven
    Rugby
    SC Heerenveen
    Schaatsen
    Scouting
    Scouting
    Skaten
    Skiën
    Sportvissen
    Tang Soo Do (vechtsport)
    Tennis
    Tour de France
    Turnen
    Turnen
    Twirling
    Voetbal
    Yoga
    Zeevissen

    Spreekbeurt Engels
    Earthquakes
    Energy
    Food

    Organisaties
    Amnesty International
    Fair Trade
    De Kindertelefoon
    Kids Tegen Geweld
    Ronald McDonald Kinderfonds
    Unicef
    Sloppenwijken
    Wereld Natuur Fonds
    Zeehondencreche

    Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
    Artsen Zonder Grenzen
    Asielzoekers
    Astma
    Blind en Slechtziend
    De Kindertelefoon
    Dokters van de Wereld
    Gehandicapte kids
    Het Colombinehuis
    Het Rode Kruis
    Kustwacht
    Roken
    Schildpaddensite
    Sterrenwacht
    Stichting Wakker Dier
    Traumahelikopter
    Unicef
    Vliegeren
    War Child
    WNF
    Dierenpark Emmen
    Alle Spreekbeurtpakketen