Alles wat je moet weten over bloempotten

Er zijn bloempotten verkrijgbaar in allerlei soorten. Er is dus voor iedere tuin en ieder balkon wel een passende bloempot te vinden. Maar ook in huis komen potten goed van pas. Je kunt er bloemen of kamerplanten in zetten en zo wat meer natuur naar binnen halen. Dit maakt het interieur nog gezelliger! Wil jij meer te weten komen over de verschillende soorten en de mogelijkheden van bloempotten? Lees dan snel verder.

Bloempot materialen

Het is belangrijk dat het materiaal van de bloempot past bij de plek waar het komt te staan. Als de pot buiten staat, moet het bijvoorbeeld goed tegen regen kunnen. Binnen speelt dat geen belangrijke rol. Een aantal voorbeelden van populaire bloempot materialen zijn:

  • Kunststof
  • Keramiek
  • Steen
  • Aardewerk
  • Hout
  • Beton

Bloempotten van kunststof zijn het populairst, omdat het materiaal heel makkelijk schoon te maken is. Ook kan kunststof goed tegen allerlei weersomstandigheden. Denk aan regen, vorst, sneeuw en zon. Een ander groot voordeel van kunststof is dat het erg licht van gewicht is. Je kunt kunststof bloempotten dus veel makkelijker verplaatsen dan potten van steen of beton. Het bedrijf ‘ikala’ is gespecialiseerd in bloempotten en plantenbakken van kunststof. Op hun website kun je voorbeelden bekijken van alle mooie potten.

Vormen en formaten

Het formaat van de bloempot moet passen bij het formaat van de bloem of plant die je erin gaat zetten. Het is belangrijk dat de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien. Je kunt dus beter kiezen voor een wat grotere pot dan een te kleine. Naast de verschillende formaten, heb je ook de keuze uit allerlei vormen. Van vierkante en rechthoekige potten tot rond of kegelvormig. De vorm geeft de bloempot een bepaalde uitstraling. Hele hoge bloempotten met kegelvorm zien er heel chic en luxe uit. Brede potten met een rechthoekige vorm ogen juist heel stoer.

Bloempotten voor buiten

Als je een bloempot buiten neerzet, moeten er gaatjes in de onderkant zitten. Dit zorgt ervoor dat het regenwater via de onderkant weg kan stromen. Zitten er geen gaatjes in? Dan kan de bloem of plant verdrinken na een harde regenbui. Bij grote bloempotten met hoge planten is het slim om de pot te verzwaren. Dan waait het minder snel om. Je maakt de bloempot zwaarder door een laagje stenen onderin te strooien.

Bloempotten voor binnen

Als je de bloempot binnen neerzet, moet de onderkant natuurlijk dicht zijn. Anders wordt de vloer nat als je de planten water geeft.

 

Comments are closed.