Augmented Reality

Augmented Reality betekent in het Nederlands Aangevulde Realiteit. Augmented Reality is een echt beeld, zoals een foto, waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. Als je een app op je telefoon hebt, waar Augmented Reality is toegevoegd, dan voeg je informatie toe aan de echte wereld. Het meest makkelijke voorbeeld is bijvoorbeeld Pokémon Go. Je gaat de straat op om Pokémons te vangen. Je richt de telefoon ergens naartoe, bijvoorbeeld op de stoep, en er verschijnt een Pokémon op jouw beeldscherm. Deze is er niet echt, maar het lijkt wel echt omdat op jouw telefoon de stoep in beeld is met een Pokémon erbij.

Voorbeelden van Augmented Reality en waar wordt het voor gebruikt

AR wordt steeds vaker gebruikt, ook bij het inrichten van een huis. Je kunt bijvoorbeeld met behulp van een app op jouw telefoon of tablet kijken hoe een bepaalde behang in jouw slaapkamer zou staan. De app projecteert het behang op jouw muur en op die manier kun je zien of je het mooi vindt staan.

Ook bedrijven gaan steeds vaker werken met AR. Je kunt bijvoorbeeld met de app van IKEA kijken hoe die paarse bank of groene kast in jouw woonkamer staat. Ook bedrijven zoals Coolblue werken met AR, zodat je als klant onder andere kunt zien welke grootte televisie het mooist staat in jouw woonkamer.

Sommige make-up merken gebruiken ook Augmented Reality in hun winkels. Je kunt met deze techniek zien hoe een kleur lippenstift of oogschaduw bij jou staat. Dat is handig, want je kunt niet van alles gaan testen in de winkel. Ook kledingwinkels springen in op deze trend, want je kunt bij sommige winkels kleding passen in een virtuele paskamer. Hoe chill is dat, kleding passen is nog nooit zo makkelijk geweest!

En wat dacht je van Snapchat? Je maakt een foto van jezelf met een gekke filter, bijvoorbeeld met konijnenoren. Dat is ook Augmented Reality.

Wat is het verschil tussen AR en VR (Augmented Reality en Virtual Reality)

Bij AR en VR zie je dingen die er niet echt zijn, maar er zeker een verschil tussen deze twee. Bij AR zie je de echte wereld nog, maar wordt er een 3D laag toegevoegd aan jouw beeld. De echte wereld mengt met een hologram. Dit kan bijvoorbeeld via jouw smartphone. Maar het kan ook met een speciale AR-bril, bijvoorbeeld met de Hololens. De Hololens werkt draadloos, zonder behulp van een smartphone of computer.

Bij VR zit je in een virtuele wereld, je ziet niks meer van de echte wereld. VR brillen hebben een computertje waardoor dit mogelijk is, maar het kan ook via de computer.

Wat zijn de voordelen van Augmented Reality?

  • Het onzichtbare wordt zichtbaar. Zo kunnen installateurs bijvoorbeeld de leidingen ‘zichtbaar’ maken die in de muur zitten. Maar ook dokters kunnen dit gebruiken, ze kunnen namelijk in de patiënt kijken waardoor ze nauwkeurig kunnen opereren.
  • Je kunt alle informatie die je nodig hebt in een oogopslag zien. Je kunt AR ook gebruiken voor werkinstructies. Op die manier kun je bijvoorbeeld reparaties uitvoeren zonder dat je een expert bent. Cool hé?
  • Toevoegen van intelligentie. Je kunt hiermee producten in de winkel herkennen of onderdelen van een machine vervangen.
  • Je kunt situaties nabootsen om te verbeteren. Zo kunnen vliegvelden bijvoorbeeld hun aanvliegroutes verbeteren.
  • Je kunt bekijken welke nieuwe meubels leuk staan in jouw huis of je kunt via een app de meubels die nu in jouw kamer staan verplaatsen. Op die manier kun je kijken hoe je je inrichting wilt veranderen zonder dat je alles moet verschuiven.
  • Met AR kun je op afstand meekijken. Zo kan een monteur met jou meekijken om een probleem op te lossen. Maar op deze manier kunnen er ook meerdere mensen aan een project werken, ook al zijn zij niet bij elkaar.
  • Je kunt met AR ook op afstand dingen aansturen. Als je een AR toepassing koppelt aan een machine, kun je deze virtueel op afstand bedienen. Bijvoorbeeld een slimme app die thuis jouw lichten aan en uit kan doen.

Nadelen van Augmented Reality

  • De werking is niet altijd optimaal, omdat de technologie nog steeds in ontwikkeling is.
  • De AR bril is groot en daardoor onhandig als je het de hele dag moet dragen voor je werk.
  • Wanneer je bijvoorbeeld in een app jouw woonkamer wilt veranderen, plaatst de AR de objecten voor de tafels en stoelen in plaats van erachter. Hier moet je even doorheen kijken.

Heb jij wel eens Augmented Reality gebruikt? En wat vind je leuker, Augemented Reality of Virtual Reality?

 

Comments are closed.