Beleggen

Inleiding

Mijn ouders werken allebei en verdienen daarmee geld. Van dat geld kopen ze onder andere boodschappen, betalen ze het huis en sparen ze voor de vakantie. Als ze daarna nog wat geld overhebben, beleggen ze dat. Dan wordt het soms meer waard. Omdat ik geld interessant vind en ze wel eens hoorde praten over beleggen, wilde ik er meer over weten. Daarom houd ik er nu mijn spreekbeurt over.

Wat is beleggen?

Een definitie van beleggen is:

Een belegging is een investering waarbij geld wordt ingelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen.

Dat betekent dus eigenlijk dat je ergens geld instopt, dat heet investeren. Mensen doen dat omdat dat geld dan meer waard kan worden in de toekomst. Eerder spaarden mensen het geld dat ze over hadden, maar dan kreeg je daar van de bank rente over. De rente is nu heel laag, dus zijn mensen geld gaan steken in andere dingen om het bedrag te laten groeien. Een van die mogelijkheden is dus beleggen.

Het kopen van beleggingen kun je eigenlijk zien als een markt. Voor hoeveel je iets kunt kopen of verkopen heet ‘de koers’. De koers wordt bepaald door vraag en aanbod, hoeveel mensen dus interesse hebben in een bepaalde belegging. Als meer mensen willen kopen dan verkopen, stijgt de koers. Als meer mensen willen verkopen daalt de koers. Er zijn diverse manieren van beleggen, maar meestal levert het geld op als de koersen stijgen.

Beleggen kan winst opleveren, maar ook verlies. Bedrijven kunnen failliet gaan, of mensen hebben er geen interesse meer in en willen er niet ook in investeren. Vaak is het zo dat als je meer winst kunt behalen, het risico op verlies ook groter is.

Waar kun je allemaal in beleggen?

Er zijn eigenlijk best veel dingen waar je in kunt beleggen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die in kunst beleggen. Ze kopen een kunstwerk in de hoop dat dat in waarde stijgt. Ook kun je beleggen in huizen, stripboeken, postzegels of oude auto’s. Maar meestal wordt er met beleggen bedoeld: het handelen in aandelen, obligaties en valuta.

Beleggen in aandelen

Als mensen gaan beleggen, doen ze dat meestal door aandelen te kopen. Als je een aandeel koopt wordt je voor een deel eigenaar van het bedrijf. Als het bedrijf winst maakt, stijgt de koers van het aandeel omdat meer mensen hierin geïnteresseerd zijn. Soms ontvangen aandeelhouders een gedeelte van de winst als een soort van rente, dat heet dividend.

Beleggen in obligaties

Een andere manier van beleggen, is geld uitlenen aan een bedrijf of een land. Zij gebruiken dit om te investeren om te kunnen groeien. Je ontvangt rente voor de obligatie zolang het land of het bedrijf niet failliet gaat. Het wordt gezien als een lening, die aan het einde van de looptijd weer wordt terugbetaald. De waarde van obligaties kan tijdens de looptijd wijzigen, maar het risico dat je geld verliest is kleiner dan wanneer je aandelen koopt.

Beleggen in valuta

Ook is er de handel in buitenlandse valuta’s. Dit wordt ook wel Forex genoemd, als afkorting voor Foreign Exchange (Engels voor buitenlandse valuta’s).

Crypto’s

Iets wat de laatste jaren pas gebeurt is het beleggen in cryptomunten. Dit zijn digitale munten waarmee je alleen online dingen kunt kopen. Dit kan nog niet bij heel veel webshops omdat het nieuw is en de handel niet gereguleerd. Dat maakt de markt onvoorspelbaarder. De bekendste cryptomunt is de Bitcoin. Eind december 2017 was deze cryptovaluta nog bijna € 17.000,- waard, terwijl dat nu nog maar iets meer dan € 3.000,- is. Alhoewel de munten niet meer zoveel waard zijn als toen in 2017, kun je met beleggen erin toch nog steeds geld verdienen.

Hoe kun je beleggen?

Als je gaat beleggen kun je niet zomaar zelf aandelen of bijvoorbeeld crypto’s op een beurs kopen. Dit gebeurt altijd via een bank of broker. Er zijn tegenwoordig allerlei online brokers via welke je zelf kunt beleggen. Als je zelf wilt gaan beleggen zul je wel heel goed de koersen en het nieuws over het bedrijf in de gaten moeten houden. Wil je wel beleggen maar heb je er zelf niet de tijd voor, dan kun je ook beleggen in indexfondsen. In zo’n fonds zijn allemaal verschillende aandelen en mogelijk ook obligaties gebundeld door professionele beleggers. Mocht de koers van een aandeel omlaag gaan dan wordt dat verlies vaak wel weer goedgemaakt doordat een ander aandeel of obligatie winst oplevert. Al met al heb je zo minder kans op verlies op je belegging.

Opdracht voor de klas

Het beursspel spelen met de klas. Iedereen krijgt een aandeel dat ze mogen verhandelen op een van de vier beurzen. Degene die na bepaalde tijd het meeste winst heeft gemaakt, wint het spel.

Bronnen

 

Comments are closed.