Bitcoin

Wanneer je in Europa in de winkels wilt betalen, betaal je met de euro. In Amerika betaal je met dollars. Dit geld kun je vasthouden, het zit in je portemonnee en je kunt het eruit halen om mee te betalen. Als je online iets koopt, kun je via internetbankieren het geld overmaken. Dit is een transactie via de bank.

Tegenwoordig is er een nieuwe munt, eentje die je niet vast kunt houden: de Bitcoin. Het is een virtuele munt en bestaat dus alleen op de computer. Hoe de bitcoin werkt en wat het precies is lees je in deze spreekbeurt over Bitcoin.

 

 

Wat is de Bitcoin?

Bitcoin is een digitale munt waar je mee kunt betalen. Het bestaat uit een rijtje van 34 letters en getallen, die alleen op de computer afgelezen kunnen worden. Je kunt het dus eigenlijk zien als een soort codemunt. Je kunt een bitcoin niet vast houden, maar net als geld kun je het maar één keer uitgeven. De bitcoin is bedacht, zodat je zonder de hulp van een bank kunt betalen. Je bent dus je eigen bank.

Bitcoin kopen

Bitcoins kun je op de computer kopen bij een broker. Een broker is een Engels woord voor beurshandelaar. Een broker is een tussenpersoon tussen jou en de beurs en helpt met het aankopen van bitcoins of andere cryptomunten. Hoeveel een bitcoin waard is, kan elk moment anders zijn. Dit wordt bepaald door de koers en heeft alles te maken met vraag en aanbod. Hoe meer mensen bitcoins willen hebben, hoe hoger de prijs wordt. Dit kan ook andersom gebeuren; zodra de vraag afneemt, wordt de prijs lager. Een paar jaar geleden kon je met 1 bitcoin een pizza kopen, tegenwoordig is 1 bitcoin zoveel waard dat je er een dikke auto van kunt kopen. Er zijn mensen die in het begin heel goedkoop bitcoins hebben gekocht en die daardoor miljonair zijn geworden.

Tegenwoordig is het heel makkelijk om bitcoins en andere cryptomunten te kopen. Er zijn meerdere apps die je kunt downloaden op je telefoon. Hier maak je een account aan die je koppelt aan je bankrekening. Via deze app hoef je alleen nog maar te scrollen en klikken wanneer je iets wilt kopen. Dat was een paar jaar geleden nog niet mogelijk. Het is nu voor iedereen mogelijk om bitcoins en andere cryptomunten te kopen, maar het is wel belangrijk dat je er eerst over leert. Het is namelijk niet slim om iets te kopen waar je niets van snapt.

Hoe bewaar je je Bitcoins?

Als je bitcoins hebt gekocht, moet je deze in een digitale portemonnee bewaren. Dit noem je ook wel een wallet. Het is belangrijk om je bitcoins veilig te bewaren, digitale munten kunnen namelijk gestolen worden als bijvoorbeeld jouw computer wordt gehackt. Je kunt ook een hardware wallet aanschaffen, dit is de meest veilige manier om je bitcoins te bewaren. Het is een soort usb-kastje waarop je jouw bitcoins en andere cryptomunten veilig kunt opslaan. Heb je direct zo’n hardware wallet nodig? Niet per se, als je bijvoorbeeld via zo’n app cryptomunten koopt, staan ze gewoon op jouw account. Wanneer je niet veel aankoopt, is dit prima. Maar zodra je wel veel munten in jouw wallet hebt, is het belangrijk dit veilig te bewaren.

Zijn er ook andere digitale munten?

Naast de bitcoin, zijn er ook nog andere digitale munten. Deze munten noem je cryptomunten. Je hebt bijvoorbeeld Ethereum, Ripple, Cardano en Icon. Al deze cryptomunten kun je bewaren in je digitale portemonnee.

Deze cryptomunten verschillen qua waarde allemaal van elkaar. Net zoals de euro niet hetzelfde waard is als de dollar. Ook dit heeft te maken met de koersen (vraag en aanbod).

Hoe kun je betalen met Bitcoins?

Er zijn steeds meer webwinkels die bitcoins accepteren als wettig betaalmiddel, dit moet dan op hun website vermeld staan. Staat het niet op de website? Dan is het niet mogelijk en moet je gewoon met geld betalen. Je kunt niet in winkels met bitcoins betalen, omdat het een digitale munt is (op de computer).

Geld verdienen met Bitcoin

Jaren geleden kreeg je van de bank een vergoeding wanneer jij geld op je spaarrekening had staan, dit noem je rente. Tegenwoordig krijg je bijna geen rente meer en als je ‘teveel’ spaargeld hebt, moet je daarvoor zelfs betalen aan de bank! Dat is de reden waarom veel mensen hun geld ruilen voor bitcoin.

Je kunt ook een soort rente over jouw bitcoins ontvangen, dit noem je staking vergoeding. Met het staken van jouw cryptomunten zet je het vast en daar krijg je een percentage over. Dit is een leuke manier om wat extra geld te verdienen.

 

 

Comments are closed.