Cavia

1. Inleiding

wij doen onze spreekbeurt over cavia`s omdat wij er allebei 1 hebben en het zijn onze lievelingsdieren. Mijn cavia is 3 jaar oud en het is een mannetje. Ilona`s cavia is 1 jaar oud en het is een vrouwtje.

2. Wat is een cavia

De cavia wordt ook wel Guinees biggetje genoemd, maar het is helemaal geen varkentje. Het is een soort knaagdier. Ze hebben hele scherpe voortanden die altijd doorgroeien en worden gebruikt om te knagen. Alle cavia`s horen tot een diergroep die we zoogdieren noemen. Zoogdieren zijn warmbloedig en hebben een harig lijfje.

3. Het huis van de cavia

Voordat je een cavia neemt moet je een hok hebben. Ze zijn erg actief dus in het hok moet voldoende ruimte zijn. Zet het hok op een veilige afstand van andere dieren. De vloer kan je bedekken met zaagsel of houtkrullen veder moet er wat hooi in liggen want cavia`s vinden dat heerlijk om te eten en zich erin te verstoppen.

4. Wat eet een cavia

Cavia`s eten speciaal cavia voer. Hooi vinden ze ook erg lekker. Verder vinden ze allerlei soorten groente en fruit ook lekker zoals sla, wortels, komkommer en appel. Maar ook lusten ze graag gras. Water drinken ze de hele dag door en het flesje moet altijd gevuld zijn.

5. Verschillende soorten cavia`s

Er zijn verschillende soorten cavia`s. Sommige hebben een vacht van 1 kleur dat worden eenkleurige genoemd. Meerkleurige kunnen tot 3 verschillende kleuren hebben. Cavia`s hebben ook verschillende soorten vacht. Zoals: kortharig, langharig, ruwharig en borstelharig. Borstelharige cavia`s hebben veel kruinen over hun hele lijf, daarom ziet de vacht er als een borstel uit.

6. Waart zet je het caviahok neer?

Zorg ervoor dat katten en andere dieren niet bij het hok kunnen komen. Het cavia hok mag niet in de felle zon staan. Beschut het hok tegen wind en regen. De cavia mag niet in de strenge kou staan want anders bevriest hij of zij. Zet het hok op een plaats neer waar je er vaak naar kunt kijken.

7. Babycavia`s

Vrouwtjescavia`s kunnen jongen krijgen, ze worden biggetjes genoemd. Er kunnen maximaal 4 jongen geboren worden in 1 keer. Ze drinken melk bij hun moeder maar er kunnen er maar 2 tegelijk drinken. Een pasgeboren jong heeft een dichte vacht en omgevouwen oortjes. Binnen 5 minuten kan hij al rondlopen. Met 5 maanden is een cavia volgroeid.

8. Vragen

spreekbeurt
 

5 Responses to “Cavia”

  1. Danischa de vilder

    ik ga over cavia om dat ik ze leuk vind