Bijna jarig?
klik hier!Home   Cryptomunten

Cryptomunten


Cryptomunten: wat is het en wat kun je hiermee?

Het zal je niet ontgaan zijn dat cryptomunten in de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen hebben onder Nederlandse en internationale investeerders. De meest bekende cryptomunt is op dit moment de Bitcoin, maar dit is zeker niet de enige! Er zijn enkele honderden verschillende cryptomunten, die zich ieder op een andere toepassing van de blockchain richten. Deze blockchain is de techniek die achter de Bitcoin en andere cryptomunten zit. Het is belangrijk om te weten dat niet iedere cryptomunt een eigen blockchain heeft, maar dat veel cryptomunten meeliften op het succes van de blockchain van een andere munt.

De blockchain van de Bitcoin en Ethereum, een ander grote cryptomunt, zijn momenteel erg populair onder de ontwikkelaars van nieuwe munten. Dit betekent dat het mogelijk is om munten die op het netwerk van Ethereum werken op te slaan in een digitale portemonnee die door Ethereum ondersteund wordt. Dit is in het kort wat cryptomunten inhouden en hoe ze werken! In dit artikel gaan we dieper in op de werking van deze cryptomunten en manier waarop je deze kunt kopen.

Techniek achter cryptomunten

Zoals reeds beschreven werd is blockchain de benaming voor de techniek achter verschillende digitale munten. Deze blockchain kan vergeleken worden met een grootboek, zoals banken en grote bedrijven die ook gebruiken. In een grootboek wordt op een overzichtelijke en gestructureerde manier beschreven welke transacties er hebben plaatsgevonden, hoe geldstromen lopen, enzovoorts. Op basis van dit grootboek is het op een later moment mogelijk om transacties terug te zoeken.

Met cryptomunten is deze manier van werken gedigitaliseerd. Nu is het niet langer noodzakelijk om een papieren grootboek bij te houden, maar kun je transacties eenvoudig online terugzoeken. Een ander belangrijk verschil tussen het gebruikelijke grootboek van een bank en de blockchain is het feit dat de blockchain niet langer door een organisatie beheerd wordt. Een blockchain is namelijk een netwerk van een groot aantal op elkaar aangesloten computers die berekeningen maken om te controleren of een transactie tussen twee partijen legaal verlopen is. Wanneer dit het geval is wordt de transactie door meerdere computer goedgekeurd en kan de hoeveelheid cryptomunten van de ene rekening naar de andere worden overgeschreven.

Allemaal een eigen digitale portemonnee

Naast de verschillen in de manier waarop transacties bijgehouden en beschreven worden, zijn er meer verschillen op te merken tussen cryptomunten en geld wat je bij een bank hebt staan. Wanneer je het geld bij een bank op een rekening zet is de bank namelijk verantwoordelijk voor je geld. Je loopt hierbij het risico dat een bank failliet gaat en je al je geld verliest. Bij cryptomunten heeft iedereen een eigen digitale portemonnee, vaak “wallet” genoemd. Je bent nu zelf de beheerder van deze portemonnee en dus ook voor foutieve correcties.

Veel mensen vinden het een fijn idee dat zij hun liquide middelen volledig in eigen beheer hebben. Dit brengt echter ook een aantal risico’s met zich mee. Wanneer je cryptomunten naar een verkeerd adres overschrijft kan het voorkomen dat je de munten verliest. Datzelfde geldt voor een situatie waarbij je computer gehackt wordt. In dit geval kunnen hackers bij je digitale portemonnee komen en je cryptomunten zonder je toestemming overschrijven naar hun eigen rekening.

Verschillende soorten cryptomunten

Eerder in deze spreekbeurt werd al aangegeven dat cryptomunten in tal van verschillende soorten worden aangeboden. Bitcoin is een cryptomunt die gebruikt kan worden als een betaalmiddel bij verschillende fysieke en digitale winkels. Hoewel de Bitcoin nog niet zo algemeen geaccepteerd is als de euro of de dollar, ligt het in de lijn der verwachting dat je de komende jaren steeds meer producten met Bitcoin kunt kopen.

Naast Bitcoin is ook Ethereum een bekende cryptomunt. Met Ethereum is het niet mogelijk om producten te kopen, waarmee deze munt niet vergeleken kan worden met een betaalmiddel als de euro of dollar. Ethereum maakt het echter wel mogelijk om andere munten te kopen of te investeren in zogenaamde Initial Coin Offerings, wat vergeleken kan worden met een crowdfundcampagne voor een nieuwe cryptomunt.

Tot slot is Ripple een cryptomunt die sterk in opkomst is. Zeker bij banken is Ripple momenteel erg populair. Ripple is momenteel tegen de laagste prijs aan te schaffen, als je deze cryptomunt vergelijkt met Bitcoin en Ethereum. Dit zal ook zo blijven, door het grote aanbod aan cryptomunten van dit type. Ripple zelf heeft zich als doel gesteld om het gesloten financiële netwerk van verschillende soorten financiële instellingen open te breken. Dit betekent dat men probeert transactiekosten terug te dringen en wachttijden te beperken. Waar je nu al snel een dag moet wachten voordat een transactie van de ene naar de andere bank voltooid is, moet dit in de toekomst makkelijker worden met Ripple.

Zelf cryptomunten aanschaffen op internet

Er zijn geen fysieke handelskantoren waar je cryptomunten kunt kopen, door deze om te ruilen voor euro’s of dollars. Online zijn er echter meerdere websites te vinden waarop je dergelijke munten kunt bestellen. Hierbij is het belangrijk om op te merken dat er grote risico’s aan het kopen van cryptomunten zitten. Deze cryptomunten en de techniek achter de munten is zich nog sterk aan het ontwikkelen. Het kan dus voorkomen dat bepaalde cryptomunten sterk in waarde zullen dalen op termijn, doordat er betere alternatieven zijn verschenen. Zoals eerder beschreven brengt ook het versturen van cryptomunten risico’s met zich mee. Wanneer je een verkeerd adres invoert bij het versturen van de cryptomunten zorgt dit voor een foutieve transactie, waarbij de kans groot is dat je alles verliest. Dit wil je vanzelfsprekend voorkomen!

Cryptomunten kunnen op een zogenaamde “exchange” gekocht worden. Een exchange is te vergelijken met een beurs waarop in aandelen gehandeld kan worden. Je opent een account op een dergelijke exchange en stort hier Bitcoin op. Vervolgens kun je met je Bitcoin andere cryptomunten kopen. Naast de mogelijkheid om cryptomunten met Bitcoin te kopen, kun je ook investeren in andere cryptomunten door deze om te wisselen met Ethereum of dollars. Laat digitale munten nooit op een exchange staan, maar verstuur deze altijd naar een persoonlijke portemonnee. Wanneer je ze op een exchange zou laten staan, zou dit het risico op een hack van je account vergroten.

Meer tips nodig? Bekijk dan deze guide over hoe cryptocurrency kopen.

Bronnen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen