Bijna jarig?
klik hier!Home   Cryptomunten

Cryptomunten


Cryptomunten: wat is het en wat kun je hiermee?

Het zal je niet ontgaan zijn dat cryptomunten in de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen hebben onder Nederlandse en internationale investeerders. De meest bekende cryptomunt is op dit moment de Bitcoin, maar dit is zeker niet de enige! Er zijn enkele honderden verschillende cryptomunten, die zich ieder op een andere toepassing van de blockchain richten. Deze blockchain is de techniek die achter de Bitcoin en andere cryptomunten zit. Het is belangrijk om te weten dat niet iedere cryptomunt een eigen blockchain heeft, maar dat veel cryptomunten meeliften op het succes van de blockchain van een andere munt.

De blockchain van de Bitcoin en Ethereum, een ander grote cryptomunt, zijn momenteel erg populair onder de ontwikkelaars van nieuwe munten. Dit betekent dat het mogelijk is om munten die op het netwerk van Ethereum werken op te slaan in een digitale portemonnee die door Ethereum ondersteund wordt. Dit is in het kort wat cryptomunten inhouden en hoe ze werken! In dit artikel gaan we dieper in op de werking van deze cryptomunten en manier waarop je deze kunt kopen.

Techniek achter cryptomunten

Zoals reeds beschreven werd is blockchain de benaming voor de techniek achter verschillende digitale munten. Deze blockchain kan vergeleken worden met een grootboek, zoals banken en grote bedrijven die ook gebruiken. In een grootboek wordt op een overzichtelijke en gestructureerde manier beschreven welke transacties er hebben plaatsgevonden, hoe geldstromen lopen, enzovoorts. Op basis van dit grootboek is het op een later moment mogelijk om transacties terug te zoeken.

Met cryptomunten is deze manier van werken gedigitaliseerd. Nu is het niet langer noodzakelijk om een papieren grootboek bij te houden, maar kun je transacties eenvoudig online terugzoeken. Een ander belangrijk verschil tussen het gebruikelijke grootboek van een bank en de blockchain is het feit dat de blockchain niet langer door een organisatie beheerd wordt. Een blockchain is namelijk een netwerk van een groot aantal op elkaar aangesloten computers die berekeningen maken om te controleren of een transactie tussen twee partijen legaal verlopen is. Wanneer dit het geval is wordt de transactie door meerdere computer goedgekeurd en kan de hoeveelheid cryptomunten van de ene rekening naar de andere worden overgeschreven.

Allemaal een eigen digitale portemonnee

Naast de verschillen in de manier waarop transacties bijgehouden en beschreven worden, zijn er meer verschillen op te merken tussen cryptomunten en geld wat je bij een bank hebt staan. Wanneer je het geld bij een bank op een rekening zet is de bank namelijk verantwoordelijk voor je geld. Je loopt hierbij het risico dat een bank failliet gaat en je al je geld verliest. Bij cryptomunten heeft iedereen een eigen digitale portemonnee, vaak “wallet” genoemd. Je bent nu zelf de beheerder van deze portemonnee en dus ook voor foutieve correcties.

Veel mensen vinden het een fijn idee dat zij hun liquide middelen volledig in eigen beheer hebben. Dit brengt echter ook een aantal risico’s met zich mee. Wanneer je cryptomunten naar een verkeerd adres overschrijft kan het voorkomen dat je de munten verliest. Datzelfde geldt voor een situatie waarbij je computer gehackt wordt. In dit geval kunnen hackers bij je digitale portemonnee komen en je cryptomunten zonder je toestemming overschrijven naar hun eigen rekening.

Verschillende soorten cryptomunten

Eerder in deze spreekbeurt werd al aangegeven dat cryptomunten in tal van verschillende soorten worden aangeboden. Bitcoin is een cryptomunt die gebruikt kan worden als een betaalmiddel bij verschillende fysieke en digitale winkels. Hoewel de Bitcoin nog niet zo algemeen geaccepteerd is als de euro of de dollar, ligt het in de lijn der verwachting dat je de komende jaren steeds meer producten met Bitcoin kunt kopen.

Naast Bitcoin is ook Ethereum een bekende cryptomunt. Met Ethereum is het niet mogelijk om producten te kopen, waarmee deze munt niet vergeleken kan worden met een betaalmiddel als de euro of dollar. Ethereum maakt het echter wel mogelijk om andere munten te kopen of te investeren in zogenaamde Initial Coin Offerings, wat vergeleken kan worden met een crowdfundcampagne voor een nieuwe cryptomunt.

Tot slot is Ripple een cryptomunt die sterk in opkomst is. Zeker bij banken is Ripple momenteel erg populair. Ripple is momenteel tegen de laagste prijs aan te schaffen, als je deze cryptomunt vergelijkt met Bitcoin en Ethereum. Dit zal ook zo blijven, door het grote aanbod aan cryptomunten van dit type. Ripple zelf heeft zich als doel gesteld om het gesloten financiële netwerk van verschillende soorten financiële instellingen open te breken. Dit betekent dat men probeert transactiekosten terug te dringen en wachttijden te beperken. Waar je nu al snel een dag moet wachten voordat een transactie van de ene naar de andere bank voltooid is, moet dit in de toekomst makkelijker worden met Ripple.

Zelf cryptomunten aanschaffen op internet

Er zijn geen fysieke handelskantoren waar je cryptomunten kunt kopen, door deze om te ruilen voor euro’s of dollars. Online zijn er echter meerdere websites te vinden waarop je dergelijke munten kunt bestellen. Hierbij is het belangrijk om op te merken dat er grote risico’s aan het kopen van cryptomunten zitten. Deze cryptomunten en de techniek achter de munten is zich nog sterk aan het ontwikkelen. Het kan dus voorkomen dat bepaalde cryptomunten sterk in waarde zullen dalen op termijn, doordat er betere alternatieven zijn verschenen. Zoals eerder beschreven brengt ook het versturen van cryptomunten risico’s met zich mee. Wanneer je een verkeerd adres invoert bij het versturen van de cryptomunten zorgt dit voor een foutieve transactie, waarbij de kans groot is dat je alles verliest. Dit wil je vanzelfsprekend voorkomen!

Cryptomunten kunnen op een zogenaamde “exchange” gekocht worden. Een exchange is te vergelijken met een beurs waarop in aandelen gehandeld kan worden. Je opent een account op een dergelijke exchange en stort hier Bitcoin op. Vervolgens kun je met je Bitcoin andere cryptomunten kopen. Naast de mogelijkheid om cryptomunten met Bitcoin te kopen, kun je ook investeren in andere cryptomunten door deze om te wisselen met Ethereum of dollars. Laat digitale munten nooit op een exchange staan, maar verstuur deze altijd naar een persoonlijke portemonnee. Wanneer je ze op een exchange zou laten staan, zou dit het risico op een hack van je account vergroten.

Meer tips nodig? Bekijk dan deze guide over hoe cryptocurrency kopen.

Bronnen

 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen