Cryptomunten

Cryptomunten: wat is het en wat kun je hiermee?

Het zal je niet ontgaan zijn dat cryptomunten in de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen hebben onder Nederlandse en internationale investeerders. De meest bekende cryptomunt is op dit moment de Bitcoin, maar dit is zeker niet de enige! Er zijn enkele honderden verschillende cryptomunten, die zich ieder op een andere toepassing van de blockchain richten. Deze blockchain is de techniek die achter de Bitcoin en andere cryptomunten zit. Het is belangrijk om te weten dat niet iedere cryptomunt een eigen blockchain heeft, maar dat veel cryptomunten meeliften op het succes van de blockchain van een andere munt.

De blockchain van de Bitcoin en Ethereum, een ander grote cryptomunt, zijn momenteel erg populair onder de ontwikkelaars van nieuwe munten. Dit betekent dat het mogelijk is om munten die op het netwerk van Ethereum werken op te slaan in een digitale portemonnee die door Ethereum ondersteund wordt. Dit is in het kort wat cryptomunten inhouden en hoe ze werken! In dit artikel gaan we dieper in op de werking van deze cryptomunten en manier waarop je deze kunt kopen.

Techniek achter cryptomunten

Zoals reeds beschreven werd is blockchain de benaming voor de techniek achter verschillende digitale munten. Deze blockchain kan vergeleken worden met een grootboek, zoals banken en grote bedrijven die ook gebruiken. In een grootboek wordt op een overzichtelijke en gestructureerde manier beschreven welke transacties er hebben plaatsgevonden, hoe geldstromen lopen, enzovoorts. Op basis van dit grootboek is het op een later moment mogelijk om transacties terug te zoeken.

Met cryptomunten is deze manier van werken gedigitaliseerd. Nu is het niet langer noodzakelijk om een papieren grootboek bij te houden, maar kun je transacties eenvoudig online terugzoeken. Een ander belangrijk verschil tussen het gebruikelijke grootboek van een bank en de blockchain is het feit dat de blockchain niet langer door een organisatie beheerd wordt. Een blockchain is namelijk een netwerk van een groot aantal op elkaar aangesloten computers die berekeningen maken om te controleren of een transactie tussen twee partijen legaal verlopen is. Wanneer dit het geval is wordt de transactie door meerdere computer goedgekeurd en kan de hoeveelheid cryptomunten van de ene rekening naar de andere worden overgeschreven.

Allemaal een eigen digitale portemonnee

Naast de verschillen in de manier waarop transacties bijgehouden en beschreven worden, zijn er meer verschillen op te merken tussen cryptomunten en geld wat je bij een bank hebt staan. Wanneer je het geld bij een bank op een rekening zet is de bank namelijk verantwoordelijk voor je geld. Je loopt hierbij het risico dat een bank failliet gaat en je al je geld verliest. Bij cryptomunten heeft iedereen een eigen digitale portemonnee, vaak “wallet” genoemd. Je bent nu zelf de beheerder van deze portemonnee en dus ook voor foutieve correcties.

Veel mensen vinden het een fijn idee dat zij hun liquide middelen volledig in eigen beheer hebben. Dit brengt echter ook een aantal risico’s met zich mee. Wanneer je cryptomunten naar een verkeerd adres overschrijft kan het voorkomen dat je de munten verliest. Datzelfde geldt voor een situatie waarbij je computer gehackt wordt. In dit geval kunnen hackers bij je digitale portemonnee komen en je cryptomunten zonder je toestemming overschrijven naar hun eigen rekening.

Verschillende soorten cryptomunten

Eerder in deze spreekbeurt werd al aangegeven dat cryptomunten in tal van verschillende soorten worden aangeboden. Bitcoin is een cryptomunt die gebruikt kan worden als een betaalmiddel bij verschillende fysieke en digitale winkels. Hoewel de Bitcoin nog niet zo algemeen geaccepteerd is als de euro of de dollar, ligt het in de lijn der verwachting dat je de komende jaren steeds meer producten met Bitcoin kunt kopen.

Naast Bitcoin is ook Ethereum een bekende cryptomunt. Met Ethereum is het niet mogelijk om producten te kopen, waarmee deze munt niet vergeleken kan worden met een betaalmiddel als de euro of dollar. Ethereum maakt het echter wel mogelijk om andere munten te kopen of te investeren in zogenaamde Initial Coin Offerings, wat vergeleken kan worden met een crowdfundcampagne voor een nieuwe cryptomunt.

Tot slot is Ripple een cryptomunt die sterk in opkomst is. Zeker bij banken is Ripple momenteel erg populair. Ripple is momenteel tegen de laagste prijs aan te schaffen, als je deze cryptomunt vergelijkt met Bitcoin en Ethereum. Dit zal ook zo blijven, door het grote aanbod aan cryptomunten van dit type. Ripple zelf heeft zich als doel gesteld om het gesloten financiële netwerk van verschillende soorten financiële instellingen open te breken. Dit betekent dat men probeert transactiekosten terug te dringen en wachttijden te beperken. Waar je nu al snel een dag moet wachten voordat een transactie van de ene naar de andere bank voltooid is, moet dit in de toekomst makkelijker worden met Ripple.

Zelf cryptomunten aanschaffen op internet

Er zijn geen fysieke handelskantoren waar je cryptomunten kunt kopen, door deze om te ruilen voor euro’s of dollars. Online zijn er echter meerdere websites te vinden waarop je dergelijke munten kunt bestellen. Hierbij is het belangrijk om op te merken dat er grote risico’s aan het kopen van cryptomunten zitten. Deze cryptomunten en de techniek achter de munten is zich nog sterk aan het ontwikkelen. Het kan dus voorkomen dat bepaalde cryptomunten sterk in waarde zullen dalen op termijn, doordat er betere alternatieven zijn verschenen. Zoals eerder beschreven brengt ook het versturen van cryptomunten risico’s met zich mee. Wanneer je een verkeerd adres invoert bij het versturen van de cryptomunten zorgt dit voor een foutieve transactie, waarbij de kans groot is dat je alles verliest. Dit wil je vanzelfsprekend voorkomen!

Cryptomunten kunnen op een zogenaamde “exchange” gekocht worden. Een exchange is te vergelijken met een beurs waarop in aandelen gehandeld kan worden. Je opent een account op een dergelijke exchange en stort hier Bitcoin op. Vervolgens kun je met je Bitcoin andere cryptomunten kopen. Naast de mogelijkheid om cryptomunten met Bitcoin te kopen, kun je ook investeren in andere cryptomunten door deze om te wisselen met Ethereum of dollars. Laat digitale munten nooit op een exchange staan, maar verstuur deze altijd naar een persoonlijke portemonnee. Wanneer je ze op een exchange zou laten staan, zou dit het risico op een hack van je account vergroten.

Meer tips nodig? Bekijk dan deze guide over hoe cryptocurrency kopen.

Bronnen

 

Comments are closed.