Sommige zaken in het leven lijken aanvankelijk zo gemakkelijk, maar zijn uiteindelijk juist best pittig. Een goed voorbeeld daarvan heb je bijvoorbeeld met plannen. Een planning maken is niet heel moeilijk. Je bent er misschien even mee bezig en het is wat puzzelwerk, maar uiteindelijk lukt het wel.
Het is echter een grotere uitdaging om je ook aan een planning te houden en wat doe je als er iets tussenkomt? Hoe pas je dan de planning aan? Dit is echt een uitdaging en dat geldt wel voor meerdere doelen.
Of je nu een spreekbeurt gaat geven in je eentje of gezamenlijk een project moet maken. Een doel stellen is gemakkelijk, maar een realiseerbaar doel formuleren is al een stuk lastiger. Gelukkig kun je dan gebruikmaken van het SMART-principe. Misschien heb je daar weleens van gehoord. In dit artikel leggen we je simpele taal uit wat de letters precies inhouden.
De S
Bij smart doelen begin je altijd met de S. De S staat voor specifiek. Dat wil zeggen dat een doel niet te algemeen moet worden geformuleerd, maar daarentegen juist specifiek. Als je bijvoorbeeld een spreekwoord over darten wilt houden, dan lijkt dit specifiek maar eigenlijk is het algemeen. Want waar ga je het precies over hebben? Over de geschiedenis van het spel? De populairste darters van dit moment? Over de spelregels? Best lastig dus. Het specifiek maken van een doel is een belangrijk element.
De M
Dan heb je vervolgens de M en die staat voor meetbaar. Stel je geeft de spreekbeurt over darten. Waarschijnlijk moet je spreekbeurt dan aan een specifieke tijd voldoen. Denk aan vijf minuten of tien minuten. Die voorwaarde wordt vaak al gegeven, dus voor jou is het dan alleen belangrijk om je daar bewust van te zijn bij het opstellen van de spreekbeurt.
De A
De A staat voor acceptabel. Past het onderwerp bij het type spreekbeurt dat je moet geven of juist niet? Is het bovendien haalbaar en voldoet het bijvoorbeeld aan de kerndoelen van een vak?
De R
Dan zijn we alweer bij de R aangekomen! De R staat voor realistisch. Met andere woorden: is het doel haalbaar? Wil je bijvoorbeeld de gehele geschiedenis van de dartsport uitlichten, maar krijg je maar vijf minuten voor de spreekbeurt? Dan kunnen we stellen dat dit geen haalbaar doel is. Wil je echter een paar topdarters bespreken in vijf minuten tijd of de spelregels snel uitleggen? Dan is dat prima te doen in vijf minuten.
De T
De T is de laatste letter van de SMART-formule. De T staat voor tijdsgebonden. In principe gaat dit over de deadline. Wanneer moet de spreekbeurt over darten klaar zijn en gegeven worden?
Comments are closed.