Duurzame energie

Nederland wordt steeds milieubewuster. Zo nemen we onze eigen boodschappentas mee, zodat we geen plastic tasje hoeven te kopen aan de kassa. We scheiden ons afval en sommigen schaffen zelfs een elektrische auto aan. Zo zijn er ook steeds meer mensen die gebruikmaken van duurzame energie. Duurzame energie wordt ook wel groene energie genoemd, terwijl niet-duurzame energie ‘grijs’ is. Wat is duurzame energie en hoe wordt dit opgewekt?

Het verschil tussen groene en grijze energie

Duurzame energie wordt opgewekt uit onuitputtelijke bronnen. Dit betekent dat duurzame energie nooit ‘op’ kan raken. Bovendien is deze groene energie niet schadelijk voor het milieu, terwijl grijze energie bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Groene energie kan opgewekt worden met behulp van de zon, wind, water, aardwarmte enzovoort. Grijze energie wordt verkregen met behulp van aardgas, aardolie, steenkolen of door kernenergie op te wekken. Fossiele brandstof, zoals olie, zal in de toekomst opraken waardoor we dit niet kunnen blijven gebruiken.

Opwekking van groene energie uitgelicht

Zoals gezegd zijn er verschillende manieren om groene energie op te wekken. De meest voorkomende manieren zullen hier worden uitgelicht:

Zonne-energie

De zon geeft ons niet alleen licht, maar ook veel warmte. Hoe kan deze energie omgezet worden, zodat we het ook als stroom kunnen gebruiken? Hiervoor hebben we hulp nodig van zonnepanelen. De meeste zonnepanelen werken met behulp van een element dat silicium wordt genoemd. Onder invloed van zonlicht wordt er iets in werking gesteld dat we met het oog niet kunnen zien. In een siliciumatoom worden namelijk heel kleine deeltjes die elektronen worden genoemd, losgemaakt. Deze elektronen gaan bewegen en op deze manier kan elektrische stroom worden opgewekt.

Windenergie

Windenergie wordt opgewekt met behulp van een windmolen of -turbine. De wind zorgt ervoor dat de wieken van de molen in beweging worden gezet. Deze beweging wordt vervolgens omgezet in stroom.

Waterkracht

Waterkrachtcentrales maken gebruik van turbines die gaan ronddraaien doordat er water doorheen stroomt. In Nederland zijn er niet veel waterkrachtcentrales, omdat we geen bergen hebben die kunnen zorgen voor een krachtige waterstroom. Wel kan er energie worden opgewekt met behulp van water bij sluizen en dammen die voor een hoogteverschil in water zorgen.

Waarom gebruiken we nog zoveel grijze energie?

Groene energie opwekken is duur. Op dit moment is naar schatting slechts 10,3 procent van de Nederlandse energie groen. Om dit onder de aandacht te brengen, heeft Nederland ieder jaar een Green Energy Day. Natuurlijk wordt groene stroom het hele jaar door gebruikt, maar als we eerst alle groene energie van het jaar op zouden maken, voor we aan de grijze energie zouden beginnen, zouden we op Green Energy Day al door de groene stroom heen zijn. In 2019 viel deze dag op 6 februari, terwijl we natuurlijk het hele jaar rond enkel gebruik willen maken van groene energie. Iedereen kan zijn steentje bijdragen door zonnepanelen te plaatsen of door groene stroom af te nemen bij een energieleverancier. Op een energievergelijker kun je erachter komen welke leverancier groene stroom levert tegen de beste prijs.

 

Comments are closed.