Het ontstaan van vloeren
Heel lang geleden, toen de mensen begonnen met het bouwen van huizen, was de vloer de aarde waarop ze het huis bouwden. Al gauw kwamen de mensen erachter dat het toevoegen van stro en dierenharen niet alleen de kou en vochtigheid verminderde, maar ook voor een meer comfortabele leefomgeving zorgde. De eerste stap naar wat we nu beschouwen als “vloerbedekking”.
Ontwikkelingen in materialen
In de tijd van de beschaving (een bepaalde mate van menselijke ontwikkelingen) begonnen mensen meer materialen uit de natuur te gebruiken, zoals hout en steen. De keuze van het materiaal lag er aan in welke leefomgeving de mensen woonden.
Je kunt je voorstellen dat wanneer je in het bos woonde, dat je makkelijker toegang had tot hout. En wanneer je in een gebied woonde met rotsachtige bergen ‘steen’ een veelvoorkomend materiaal om te gebruiken..
De industriële revolutie (1900 n.chr.) bracht een keerpunt. Met de introductie van machines konden vloerbedekkingen op grotere schaal worden geproduceerd. Tapijten en laminaat maakten hun intrede.
De 21e eeuw wordt gekenmerkt door keuzes voor duurzame materialen. Van bamboe tot gerecycled materiaal, moderne vloerbedekkingen weerspiegelen niet alleen onze esthetische voorkeuren maar ook ons groeiende bewustzijn voor milieuvriendelijke producten en materialen.
Vandaag de dag is de vloer niet alleen een functioneel element in ons huis, maar ook een expressie van onze levensstijl. Een nieuwe trend voor vloeren is de epoxy gietvloer. Het is een type vloer die je gemakkelijk in je eigen stijl kunt laten ontwerpen.
Nieuwste trend
Gietvloeren zijn duurzaamheid, modieus en veelzijdigheid op een unieke manier. Het ziet eruit als een naadloze en strakke vloer, welke je in compleet eentonige kleur kunt leggen, of kunt kiezen voor verschillende patronen of afbeeldingen.
De vloer kan gemaakt zijn van epoxy, wat een kunststof is die tijdens de verwerking vloeibaar is. Na het verharden van het materiaal is het sterk, hard en weer- en waterbestendig. Je kunt zelfs teksten en logo’s verwerken in een epoxy gietvloer.
Ook kan de gietvloer gemaakt zijn van polyurethaan, afkorting PU. De polyurethaan vloer is een stuk flexibeler dan een epoxyvloer. Dit heeft als voordeel dat de PU vloer een stuk minder gevoelig is voor scheuren. Door deze eigenschap kan de vloer worden aangebracht op veel verschillende ondergronden. Iets wat bij epoxy niet kan. De flexibiliteit heeft ook als voordeel dat de vloer warmer aanvoelt. Mocht dit niet warm genoeg zijn, dan kun je bij een PU vloer, vloerverwarming aanbrengen. Dit is bij epoxy helaas niet mogelijk, omdat de vloer dan kan scheuren.
Er ontstaat soms verwarring tussen een gietvloer en betonvloer. Wat begrijpelijk is, omdat beide vloer opties vergelijkbare esthetische kenmerken hebben. Beide vloeren zijn naadloze strakke vloeren die in verschillende soorten werk- en/of privé ruimtes worden gebruikt. De belangrijkste verschillen tussen deze vloeren zijn de materialen. Omdat een betonvloer uit een dikke laag beton bestaat, wat koud aanvoelt, en epoxy of PU gietvloeren een samenstelling is van vloeibare kunstharsen die hard worden bij het drogingsproces.
Als het gaat om de keuze tussen een gietvloer en een betonvloer, speelt esthetiek vaak een belangrijke rol. Gietvloeren bieden meer ontwerpmogelijkheden en kleurkeuzes, terwijl betonvloeren een meer industriële uitstraling hebben.
Comments are closed.