Hoe technologie helpt bij het studeren

Technologie begint op allerlei gebieden een belangrijkere rol te spelen. Ook bij het studeren helpt het veel studenten om de lesstof te begrijpen, praktische zaken onder de knie te krijgen en inzicht te vergaren op theoretisch vlak. Ben je zelf nog niet overtuigd van de voordelen die technologie jou kan bieden? Hieronder geven we je een aantal praktijkvoorbeelden die laten zien hoe technologie jou kan helpen bij je persoonlijke leerproces!

Online vakken

Online lesgeven wordt, zeker door de coronapandemie, steeds populairder en zal ook in de toekomst meer en meer gebruikt worden. Hierdoor kunnen leerlingen veel efficiënter met de tijd omgaan. De reistijd van en naar school wordt beperkt, terwijl ook het zich verplaatsen voor één enkel vak hierdoor verleden tijd is. Een nadeel van deze manier van lesgeven is echter wel dat de leerlingen hierdoor sneller afgeleid kunnen raken. Er is namelijk niet meer de sociale druk om in de klas op te blijven letten. Een telefoon naast de laptop is snel genomen. Ook het internet op de laptop blijft natuurlijk erg aantrekkelijk.

Dit is dan ook een uitdaging voor leerkrachten, aangezien zij nu de verantwoordelijkheid krijgen om ook de leerlingen thuis bij de les te houden. Het geeft een leraar wel weer de mogelijkheid om veel meer gebruik te maken van interactie, afbeeldingen en filmpjes. Dit zijn doorgaans goede manieren om leerlingen bij de les te houden én wordt door leerlingen zelf ook als prettig ervaren. De stof blijft beter hangen wanneer leerlingen het lesmateriaal kunnen visualiseren.

Applicaties

Ook het toenemende gebruik van applicaties is iets wat regelmatig vastgesteld wordt. Waar voorheen het lesmateriaal nog via boeken en schriften werd gegeven, wordt er nu steeds meer gebruikgemaakt van applicaties. Dit begint al op de lagere school, waar jonge leerlingen door middel van apps kunnen leren rekenen, schrijven en spellen.

Een groot voordeel van deze online applicaties is dat hier vaak de voortgang per student heel erg kan verschillen. Hierdoor wordt het mogelijk dat studenten op een eigen tempo het lesmateriaal volgen. Hebben zij moeite met een bepaald vaak, dan staat niets hen in de weg om (een deel van) de les via de applicatie opnieuw te volgen. Hierdoor kan elke leerling in zijn of haar eigen tempo het vak volgen, zonder daarbij onder druk te staan van de voortgang van klas- of studiegenoten.

Virtual Reality

Deze manier van lesgeven is zeker voor studenten die een praktische opleiding volgen heel interessant. Door middel van Virtual Reality is het namelijk mogelijk om situaties na te bootsen die zich in het dagelijks leven kunnen voordoen. Denk daarbij aan studenten van een technische opleiding, de politie of de brandweer. Door het realisme dat nagebootst wordt door middel van Virtual Reality, wordt het voor studenten mogelijk om ervaring op te doen. Dit gaat het beter voorbereiden op de dagelijkse werkzaamheden dan wanneer dit allemaal theoretisch wordt gedaan.

Veiligheid

Een belangrijk aspect dat bij deze technologische ontwikkelingen niet uit het oog verloren dient te worden, is de aanwezigheid van online hackers. Zij kunnen de online veiligheid van leerlingen of informatie namelijk bedreigen. Om dit tegen te gaan, kan een VPN uitkomst bieden. We krijgen vaak de vraag: ‘Wat is VPN dan?’. Dit is een applicatie of tool die je op je smartphone, tablet of computer kunt installeren, waardoor de data die wordt uitgewisseld met het internet, versleuteld wordt. Hierdoor is het moeilijker voor hackers om deze data te onderscheppen.

Een praktische zaak waarbij dit kan helpen, is bijvoorbeeld wanneer er online lesgegeven wordt. De leraar maakt hier vaak gebruik van een webcam, net als de studenten. Ook worden locatiegegevens gedeeld wanneer er verbinding gemaakt wordt met het internet. Op die manier kan een hacker precies zien waar jij je bevindt. Dit is een van de aspecten die je kunt voorkomen door middel van een VPN. Maak je namelijk verbinding met een VPN-server, dan neemt jouw laptop, smartphone of tablet het IP-adres van de server aan. Hierdoor kan een hacker jouw locatie niet achterhalen.

Zoals je ziet zijn er genoeg voordelen aan technologie, maar brengt het ook uitdagingen met zich mee. Denk daarbij aan de digitale veiligheid en de manier van lesgeven die gaat veranderen. Ben je student en merk je zelf de voordelen van technologie? Laat ons dan weten in de reacties hoe je dit merkt en hoe je dit ervaart.

 

Comments are closed.