Hypoallergeen dierenvoer

Foto van hondje

Echte allergieën veroorzaakt door een immuunrespons zijn relatief zeldzaam bij honden. Voedselintoleranties komen echter veel vaker voor. Merk je een allergische reactie op bij je hond?  Heb je al talloze soorten nat- en droogvoer geprobeerd, maar kom je erachter dat je trouwe viervoeter ze gewoon niet kan verdragen? Heeft je hond last van maagdarmklachten, huiduitslag of vachtproblemen? Een allergietest bij de dierenarts of een uitsluitingsdieet zal er vaak op wijzen dat je hond een voedselallergie heeft, en dit betekent meestal een verandering van voer. In dit artikel lees je daarom alles over hypoallergeen hondenvoer. Gebruik deze informatie als je over dit onderwerp een spreekbeurt wilt geven!

 

Wat betekent hypoallergeen hondenvoer?

In het geval van voedselallergieën bij honden zijn er meestal specifieke eiwitten of eiwitverbindingen die de allergische reactie veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat hondenvoer voor mensen met een allergie deze eiwitten niet bevat. Hypoallergeen hondenvoer is precies zo samengesteld, zoals aangegeven door de omschrijving “bevat minimale allergene stoffen”. De recepten zijn ontworpen om eiwitstructuren te vermijden die veel voorkomende allergietriggers zijn, en in plaats daarvan alternatieve ingrediënten te gebruiken. Het hypoallergene hondenvoer maakt hier gebruik van hoogwaardig insecteneiwit, omdat dit een zeer zelden gebruikte eiwitbron is, wat ideaal is voor het produceren van duurzaam hondenvoer dat geschikt is voor honden met een allergie. Hypoallergeen kattenvoer wordt op dezelfde manier geproduceerd, maar is natuurlijk bedoeld voor katten in plaats van honden.

 

Is voedselallergie ook relevant voor snacks?

Als je hond een voedselintolerantie heeft, is het belangrijk om hem hypoallergeen hondenvoer te geven, maar je moet er ook voor zorgen dat eventuele snacks die worden aangeboden geen allergene stoffen bevatten. Bij een ernstige hondenvoer allergie kan zelfs het kleinste hondenkoekje allergie symptomen veroorzaken. Het is essentieel om een ​​hypoallergeen volledig voer te combineren met geschikte snacks om je hond te beschermen tegen allergieën. Snacks zijn niet eens nodig als onderdeel van een gezond, gezond dieet voor je hond. Ze zijn in de eerste plaats ontworpen om beloningen en lekkernijen aan te bieden. Om deze redenen kun je hier het beste aandringen op producten van hoge kwaliteit. Als alternatief kun je de dagelijkse portie voer iets verminderen en je hond het extra voer laten verdienen – zo voelt hij zich beloond voor zijn inspanningen.

 

Hoe kun je zien of je hond een voedselallergie heeft?

Krabt of likt je hond zichzelf? Verliest hij zijn vacht en heeft hij last van een rode huid? Is zijn ontlasting waterig of heel stevig en is je hond regelmatig ziek? Dit kan een indicatie zijn dat je hond lijdt aan een allergie of intolerantie. De reden is dat bepaalde stoffen een reactie van het afweersysteem van het lichaam kunnen uitlokken. Deze stoffen worden allergenen genoemd en kunnen verschillende symptomen veroorzaken. Kenmerken van een voedselallergie bij honden:

  • diarree
  • braken
  • ontsteking van het oor of de gehoorgang
  • verlies van bont
  • ontstoken delen van de huid (zogenaamde hotspots)
  • jeuk aan de kaak of het lichaam
  • winderigheid
  • broze nagels

 

Deze symptomen kunnen optreden als je geliefde hond een voedselallergie heeft, maar ze kunnen ook een teken zijn van andere ziekten. Daarom is het belangrijk om je dierenarts de oorzaak te laten onderzoeken, eventueel door een allergietest te doen. Jeukende plekken op de huid, veelvuldig likken en krabben en hotspots kunnen ook worden veroorzaakt door een huisstofmijtallergie. Te snel wisselen van voer, bedorven voer en vergiftigd aas kunnen ook diarree en braken veroorzaken.

 

Hoe wordt een voedselallergie veroorzaakt bij honden?

De allergie van je hond kan op verschillende manieren worden veroorzaakt. Deze omvatten:

  • parasieten zoals vlooien, mijten of wormen
  • schimmels
  • bacteriële infecties
  • organische ziekten
  • spanning

 

Daarnaast worden veel allergieën veroorzaakt door voedsel dat ingrediënten bevat die je hond niet kan verdragen of die een reactie uitlokken van het immuunsysteem van de hond. Om preciezer te zijn, er zijn bepaalde componenten die eiwitten bevatten, die een allergische reactie bij honden kunnen veroorzaken. Een zogenaamd hypoallergeen hondenvoer kan helpen voorkomen dat het immuunsysteem van je hond defensief reageert op allergenen.

 

Wat zijn veel voorkomende allergene stoffen in hondenvoer?

Je hond kan in principe allergisch reageren op elk bestanddeel van de voeding. Er zijn echter bepaalde stoffen die allergieën veroorzaken, waaronder dierlijke eiwitten en graan. Als je hond geen tarwe, gerst of een andere graansoort kan verdragen, kan graanvrij hondenvoer de juiste keuze zijn voor zijn dieet. Het graan wordt hier vervangen door een alternatieve bron van koolhydraten, meestal aardappel. Als je geliefde huisdier gevoelig is voor een eiwitbron of zelfs voor meerdere voedselingrediënten, is hypoallergeen hondenvoer wellicht de beste keuze. Mogelijke allergene componenten in hondenvoedsel:

  • varkensvlees, rundvlees, kip en andere soorten vlees
  • melkproducten
  • granen
  • soja

 

Komen voedselallergieën vaak voor bij honden?

Hoewel er al meer dan 30 jaar studies zijn uitgevoerd naar de prevalentie van voedselallergieën bij honden, hebben we nog steeds geen betrouwbare cijfers over de incidentie van deze problemen. Een mogelijke reden hiervoor is het ontbreken van consistente, vergelijkbare onderzoeken. De variërende nomenclatuur vormt een ander probleem, waardoor het moeilijk is om onderscheid te maken tussen allergische en niet-allergische oorzaken van overgevoeligheid voor voedsel. Het enige dat veel auteurs van het onderzoek gemeen hebben, zijn vergelijkbare resultaten voor wat eigenlijk voedselintoleranties zijn: in plaats van een voedselallergie komt het veel vaker voor dat honden ongeschikt voedsel hebben gegeten of een niet-immunologische voedselintolerantie hebben.

 

 

Comments are closed.