Je studie financieren

Wanneer je op school zit, moet je veel keuzes maken. Er wordt je waarschijnlijk vaak de vraag gesteld: wat wil jij worden wanneer je groot bent? Misschien heb je plannen om als stewardess aan de slag te gaan, kapper te worden, of wie weet: misschien word je wel een hele goede tandarts! Studeren is natuurlijk niet gratis en daarom is het goed om niet alleen na te denken over wat je wilt worden, maar ook hoe je voor je opleiding gaat betalen.

Het sociale leenstelsel

In 2015 werd de studiefinanciering ingeruild voor het sociale leenstelsel. Hierdoor lopen thuiswonende studenten 97,85 euro mis en uitwonenden wel 272,46 euro. Door het sociale leenstelsel zit je na je studie in de schulden en heb je vervolgens 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Natuurlijk kun je zelf ook een steentje bijdragen om deze schulden zo laag mogelijk te houden door er nu al over na te denken hoe je gaat betalen voor je studie.

Sparen

De meeste tieners nemen een baantje tijdens hun middelbare schooltijd. Vaak wordt dit geld besteed aan kleding, eten en uitgaan. Je kunt er ook voor kiezen om dit geld op te sparen. Als je jong bent, verdien je misschien niet zo heel veel, maar naarmate je ouder wordt, wordt je portemonnee steeds wat voller en gaat sparen steeds sneller. Tegen de tijd dat je gaat studeren zul je zo toch het een en ander kunnen hebben verdiend.

Werken tijdens je studie

Ook tijdens je studie kun je ervoor kiezen om te werken. Sommige studenten doen dit liever niet, omdat ze al hun tijd nodig hebben om te studeren. Wat voor studie je doet en hoeveel tijd je nodig hebt om te studeren zijn factoren die je moet afwegen voor je beslist een baantje te nemen.

Thuis blijven wonen

Als je een geschikte opleiding vindt dicht bij huis kan het verstandig zijn nog even bij je ouders te blijven wonen. Velen kunnen niet wachten om hun eigen appartementje te hebben, maar door uit huis te gaan, zul je je veel extra kosten op de hals halen. Met een studentenreisproduct kun je bovendien gratis of met korting heen en weer naar je opleiding reizen. Het is dus voordeliger wat verder te reizen dan een kamer te huren.

Maak een afspraak met je ouders

In sommige gevallen zullen je ouders misschien voorstellen om je studie te betalen. Het kan ook zijn dat ze al geld voor je opzij hebben gezet. Wanneer dit niet het geval is, betekent dit natuurlijk nog niet dat je ouders je niet willen of kunnen helpen. Zo kun je vragen of ze je (gedeeltelijk) willen financieren in ruil voor het doen van klusjes in huis of misschien kunnen ze je wat geld lenen.

Een lening

Je kunt natuurlijk ook een echte lening afsluiten en geld lenen van de bank. Met behulp van een studielening zul je de mogelijkheid hebben om alles rondom je studie te kunnen betalen. Bedenk wel: je moet het geld terugbetalen plus de rente.

 

Comments are closed.