Kamperen

Wat is kamperen?

Iedereen weet waarschijnlijk wel dat met kamperen wordt bedoeld dat je vakantie viert in de natuur en in een tent overnacht. Dit onderwerp heb ik gekozen omdat ik wat meer te weten wou komen hoe het kamperen in ons land is begonnen. De camping bestaat eigenlijk nog niet zo lang.

Weetjes over kamperen

Wist je dat:

  • Kamperen vroeger als een sport werd beschouwd?
  • Dat er meer dan 3 miljoen Nederlanders momenteel regelmatig kamperen?
  • Dat vroeger alleen de rijke mensen konden kamperen?
    Dat je vroeger overal kon parkeren als je maar toestemming vroeg aan de eigenaar van het land?

Hoe het begon

Waarschijnlijk hebben onze voorouders in de oertijd ook in tenten gewoond die ze maakten van de huiden van dieren die ze bij de jacht hadden gedood. Maar zodra ze zich ergens gingen vestigen, werd de woning ook meer permanent. Vele eeuwen werden tenten alleen nog maar gebruikt als noodoplossing als mensen geen huis hadden om in de wonen. Pas in 1920 gingen de eerste mensen voor hun plezier in een tent vakantie houden in een tent.

Vakantie voor de rijken

Omdat er in de Eerste Wereldoorlog veel kleine tenten moesten worden gemaakt voor soldaten die in het veld moesten overnachten, waren deze beschikbaar toen de oorlog voorbij was. Alleen de rijke mensen konden deze kopen en ze op de fiets meenemen de natuur in. Arbeiders en boeren kenden toen ook nog geen vakantie. Ze moesten 6 dagen per week werken en op zondag naar de kerk en uitrusten.

Stadbewoners wilden naar de natuur

Waarom wouden die rijke mensen eigenlijk in een eenvoudig tentje in de natuur verblijven, terwijl juist zij degenen waren met de meest luxe woningen en de meeste ruimte. Ook in die tijd wilde men soms een periode tot rust komen. Zeker als men in de stad woonde, was het daar ook in die tijd vaak al rumoerig en hectisch en wilde men terug naar een meer eenvoudig leven in het groen en dicht bij de natuur zijn.

De boeren en dorpsbewoners vinden het maar niks

In de beginperiode van het kamperen snapten de boeren en de dorpsbewoners er niks van wat die stadse mensen bewoog om zo primitief op het land te willen leven. Vooral in het zuiden van ons land was er behoorlijk veel weerstand tegen deze manier van vakantie vieren. De pastoors waarschuwden in de kerk tegen deze vreemde manier om op het land te verblijven. De kampeerders werden goed in de gaten gehouden en men maakte duidelijk dat ze zich netjes dienden te gedragen of anders als landlopers zouden worden opgepakt.

Kamperen wordt een sport

In de jaren 60 van de vorige eeuw kwam er in ons land meer welvaart. Ook arbeiders kregen volgens de wet vakantiedagen en ook meer loon zodat ook zij op vakantie konden. Kamperen in de natuur was niet alleen meer voor de rijken weggelegd. Maar kamperen ging er heel anders aan toe dan vandaag de dag. Er werd verwacht dat je eerst naar een kampeerkamp ging om deze ‘sport’ te leren. Hier moest je laten zien dat je je eigen tent en rugzak kon repareren, vuur kon maken en nog veel meer. Denk niet dat dit een uitje was. Vaak ging de gong in de ochtend al op 6 uur en dan moest er de hele dag flink worden gewerkt en getraind.

Er komen voorzieningen

Op de kampeerterreinen waren tot de jaren 70 nog maar weinig voorzieningen beschikbaar. Vaak was er een waterpomp met kraan. Dat water moest nog wel gekookt worden voor het gedronken kon worden. Voor alle andere zaken moest men zelf zorgen. Maar met de komst van meer luxe voor iedereen, kwamen er ook voorzieningen op campings. Het belangrijkste waren zaken als toiletten en douches. Maar het duurde niet lang of er kwamen ook zaken als een campingwinkel en op de grotere campings hoorde een zwembad vaak ook tot de standaarduitrusting.

De auto verandert het kamperen

Toen steeds meer mensen over een eigen auto konden beschikken veranderde dat ook de manier van kamperen compleet. Het is immers veel eenvoudiger om extra spullen mee te nemen in een auto dan op de fiets. Tenten werden groter en de kampeerspullen meer luxe. Ook de afstanden waren eenvoudiger te overbruggen. Vandaag de dag is een camping in Frankrijk net zo gebruikelijk als een camping op de Veluwe. Na het eigen land is Frankrijk dan ook de meest populaire bestemming. Er zijn meer dan drieduizend campings in Frankrijk in het gehele land. Bijna overal zal je wel Nederlanders aantreffen want één op de vier kampeerders in Frankrijk is een Nederlander. Gelet op het klimaat kan je op de meeste campings in Frankrijk rekenen op een zwembad.

 

Comments are closed.