Kerstverlichting

Kerst is een feest dat we natuurlijk al ontzettend lang vieren. Naast het samenzijn met familie en het lekkere eten en drinken, hoort daar het versieren van ons huis uiteraard ook bij. Waar de een kiest voor een prachtige kerstboom versiert met kerstballen en kerstverlichting, houdt de ander het liever iets subtieler. Het leuke aan kerstversiering, is dat je helemaal zelf bepaalt in welke mate jij je huis en eventueel zelfs tuin wilt versieren. Maar hoe is deze traditie van het versieren van een kerstboom en het ophangen van kerstverlichting nu eigenlijk ontstaan? Omdat we het leuk vinden om jullie precies te kunnen vertellen hoe dit allemaal zit, duiken we in dit artikel samen in de geschiedenis van kerstverlichting.

Verschillende soorten kerstverlichting

Als we het hebben over kerstverlichting, dan zijn er natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten. Zo kun je kerstverlichting voor buiten halen, om bijvoorbeeld de boom in je voortuin mee te versieren, maar zijn er ook allerlei prachtige kerstfiguren zoals een rendier, elf en sneeuwpop waarmee je de tuin in een handomdraai in echte kerstsfeer weet te brengen. Waar we natuurlijk traditioneel gezien de kerstboom versieren met leuke lampjes, zien we dat het aanbod vandaag de dag steeds groter wordt. Zo zien we dat er vooral veel LED lampjes zijn, die overigens niet alleen een veel langere levensduur hebben, maar ook minder belastend zijn voor het milieu. Toch zien we door de jaren heen wel dat het soort versiering dat wordt gebruikt, vrijwel hetzelfde is gebleven.

Waarom vieren we kerst?

Voor we in de geschiedenis van kerstverlichting duiken, is het goed eerst te kijken naar de geschiedenis van het kerstfeest zelf. Kerst is een christelijke feestdag ter ere van de geboorte van Jezus Christus, maar het is in de loop der jaren uitgegroeid tot een wereldwijd gevierde feestdag, waarbij we in Nederland kerstavond, eerste en tweede kerstdag kennen en de Amerikanen vooral kerstavond vieren. Mensen komen samen om liefde, vrede en saamhorigheid te vieren. De kerstverlichting symboliseert vaak het licht van Christus en de hoop op een betere toekomst. Het is daarmee dus ook niet zo heel vreemd dat we allemaal massaal onze huizen versieren met allerlei verschillende soorten kerstversieringen.

Waarom versieren we het huis met kerst?

Kerstversiering, waaronder kerstverlichting, draagt bij aan de feestelijke sfeer en creëert een gezellige sfeer voor familie en vrienden. Het versieren van het huis is een traditie die mensen met elkaar verbindt en een gevoel van warmte en samenzijn bevordert. Zoals ook hierboven aangegeven is de reden dat we het huis versieren, om het licht van Christus te symboliseren. Nu doet de een dit wat uitbundiger dan de ander, maar is de strekking in de basis hetzelfde. Waar de een kiest voor een kerstboom vol met lichtjes, een arreslee met kerstman en allerlei andere versiersels, vindt de ander een klein kerststukje op tafel meer dan voldoende. Het gaat ook niet om de hoeveelheid versiering, maar vooral om het idee dat je het huis versierd hebt en zo dus ook de kerstgedachte verder uitdraagt.

Hoelang bestaat kerstverlichting eigenlijk al?

Voor de oorsprong van kerstverlichting moeten we terug tot de 17e eeuw, toen kaarsen werden gebruikt om kerstbomen te verlichten. Deze kaarsen werden later vervangen door veiligere alternatieven, zoals olielampen en elektrische lampjes. Natuurlijk heeft het even geduurd voordat we met elkaar overgingen naar elektrische lampjes, maar we zien ook vanaf dat moment regelmatig nieuwe ontwikkelingen. Zo kennen we natuurlijk de LED lampjes, maar er zijn ook allerlei leuke manieren om door middel van een app op je telefoon de kerstverlichting te kunnen bedienen.

De verschillende betekenissen van kerstverlichting door de eeuwen heen

Kerstverlichting heeft door de eeuwen heen verschillende betekenissen gekregen. Deze verschillende soorten decoraties hebben de kracht om verschillende symbolische betekenissen uit te dragen. Eén van de meest voorkomende symbolische interpretaties is dat kerstverlichting staat voor de ster die de wijzen leidde naar de geboorteplaats van Jezus. Deze ster wordt vaak geassocieerd met de kerstster, een belangrijk element in het kerstverhaal dat de geboorte van Jezus aankondigde. Nu zal dit de meesten niet direct iets zeggen, maar is het wel belangrijk om in combinatie met het ontstaan van kerstmis te weten hoe dit nu daadwerkelijk zit. Naast de religieuze betekenis, fungeert kerstverlichting natuurlijk ook gewoon als decoratie en dus het opleuken van ons huis of de tuin. De kleurrijke lichtjes en versieringen dragen bij aan de feestelijke sfeer die vooral tijdens deze periode van het jaar centraal staat. Niet alleen onze huizen worden er mee versierd, maar natuurlijk ook de winkels, winkelstraten en vaak tal van andere gebouwen.

Conclusie

Dat kerstmis en verlichting onlosmakelijk met elkaar en natuurlijk met Christus verbonden is, moge wel duidelijk zijn. Waar het versieren van het huis voor de een vooral vanuit religieus oogpunt is, doet de ander dit puur vanuit decoratief oogpunt. Kerst staat namelijk voor gezelligheid en samen zijn en hoe leuk is het dan om dit te doen terwijl we deze dagen samen doorbrengen in een prachtig versierd huis. Waar we vroeger vooral zagen dat de verschillende versieringen een religieuze betekenis hadden, is het voor de meesten vandaag de dag vooral voor de gezelligheid. Wat je reden ook is, een versierd huis hoort er natuurlijk wel bij tijdens de kerst.

 

Comments are closed.