Koffers, vroeger en nu onmisbaar

Mensen hebben gedurende de gehele geschiedenis gereisd en vaak was het nodig om spullen mee te nemen. Dan is het handig om die spullen ergens in te stoppen waardoor deze makkelijk te vervoeren waren. In de middeleeuwen werd voor het eerst een soort koffers gemaakt. Deze waren van hout en met inhoud bijna niet te tillen. Daarom moesten bedienden worden ingeschakeld die deze koffers met behulp van draagpalen naar de bestemming moesten brengen. Dat was bepaald niet erg praktisch en men ging op zoek naar andere materialen. Maar meestal werd er toch gebruik gemaakt van een soort knapzak waarin de spullen werden opgeborgen. Je zou dat kunnen vergelijken met de weekendtas zoals wij die nu gebruiken.

De 19e eeuw: mensen gaan veel meer reizen

Voor ons is het niet goed voorstelbaar meer, maar tot ver in de 19e eeuw was reizen iets dan slechts voor een kleine groep was weggelegd. Voor veel normale burgers gold dat ze eigenlijk nooit ver buiten het dorp of de stad kwamen waar ze werden geboren. Alleen als het noodzakelijk was om te verhuizen, ging men elders naar toe. Maar reizen voor het plezier of vakanties was niet voor de gewone man weggelegd. In de tweede helft van de 19e eeuw kwamen er steeds meer gegoede burgers die wel voor hun plezier gingen reizen. Slimme ondernemers zagen al gauw dat er geld viel te verdienen door koffers te verkopen. Vooral in Frankrijk werden deze koffers gemaakt van het mooiste leer dat voorhanden was. Het wereldberoemde merk Louis Vuitton maakte in deze tijd chique en zeer dure koffers die ook bedoeld waren om lange tijd mee te gaan. In Nederland waren de koffers meestal gemaakt van minder dure materialen. Er werd vooral vulcaniet gebruikt. Dat was een materiaal dat werd geperst met papier en katoen. Maar ook in Nederland werden deze koffers alleen gebruikt door welvarende mensen.

Na de Tweede Wereldoorlog: welvaart wordt gewoon

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde er erg veel voor de normale burger in het westen van Europa. De welvaart nam toe en de werd eenvoudiger om ook langere reizen te maken. Het vliegtuig, de trein en de auto maakten het mogelijk om de rest van de wereld te gaan bekijken. Koffers waren niet meer alleen voor de elite maar voor iedereen bedoeld. Waar tot 1950 koffers nog vaak met de hand werden gemaakt, werd het nu gewoon omdat fabriekswerk af te leveren. Dat ging overigens niet ten koste van de kwaliteit want de innovatie op het gebied van materialen en productiewijze zorgde voor koffers die goedkoper maar ook beter werden. Vandaag de dag gaat vrijwel elke westerling minimaal één keer per jaar op vakantie. Er zijn ook nog maar weinig huishoudens waar geen koffers zijn. Technologie zorgt voor een continue verbetering van het product en dat zal in de toekomst beslist gewoon doorgaan. Tenslotte had niemand 10 jaar geleden kunnen denken dat er nu ook koffers zouden zijn met een accu om je telefoon te kunnen opladen.

Welke soorten koffers zijn er?

De keuze aan koffers is enorm en als jij moet kiezen zijn er altijd een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Formaat van de koffer

Iedereen is anders en sommige mensen nemen veel meer mee op reis dan anderen. Er is echter een handige tabel waar je gebruik van kan maken en hou er rekening mee dat je vaak toch vaker met je koffer moet sjouwen dan je denkt. De inhoud van een koffer wordt in liters weergegeven.

  • Voor een weekend heb je een koffer nodig tot 55 liter.
  • Maak je een korte reis, neem dan een koffer tot 75 liter.
  • Voor een reis van 2 tot 3 weken is een inhoud tot ongeveer 100 liter aan te raden.
  • Voor echt langere reizen is meer dan 100 liter verstandig.

Harde of zachte koffer

De keuze tussen een koffer van hard materiaal of zacht materiaal is persoonlijk. Er zijn ook voor en nadelen voor beide types. Harde koffers zijn soms gemaakt van polypropyleen (plastic) maar het kan ook aluminium of een ander duurder materiaal zijn

Harde koffers zijn stevig, meer geschikt om te stapelen, waterbestendig en makkelijk schoon te houden. De nadelen zijn dat je ook een lichte schade direct ziet, het materiaal breekbaar kan zijn en het volume beperkt is tot een niet uit te breiden maximum aantal liters.

Zachte koffers kunnen gemaakt zijn van leer maar meer gebruikelijk is polyester of een combinatie van zachte stoffen waaronder vaak nylon. De voordelen zijn dat deze koffers vaak een mogelijkheid hebben om het volume uit te breiden, onder andere door extra opbergmogelijkheden aan de buitenkant. Verder zijn deze koffers meer eenvoudig op te bergen en zie je lichte schade niet zo snel. Daar staat tegenover dat ze minder stevig zijn dan een harde koffer, het materiaal beschadigd kan worden met een scherp voorwerp en ze minder makkelijk schoon te houden zijn.

Koffers met wielen

Veel koffers zijn tegenwoordig met wielen uitgerust en dan heb je de keuze tussen 2 of 4 wielen. Wat je moet kiezen hangt eigenlijk af van hoe je de koffer gebruikt. Een upright met 2 wielen is geschikter voor ruig terrein maar minder manoeuvreerbaar. Een spinner met 4 wielen valt minder snel om en kan je ook als deze zwaar is beter manoeuvreren. Het nadeel is dat deze wieltjes meer kwetsbaar zijn omdat ze uitsteken. Bij hardhandig omgaan met de koffer op de luchthaven kan het gebeuren dat de wieltjes minder goed functioneren.

Kleur van de koffer

Doet de kleur van een koffer ertoe voor het gebruik? Dat is uiteraard niet het geval, maar heb je wel eens opgelet hoeveel zwarte en grijze koffers er op de transportband liggen op de luchthaven. Door het gebruik van moderne materialen zijn er koffers te koop in alle denkbare kleuren. Uiteraard zijn er ook koffers met een opvallende print of grappige tekst verkrijgbaar. Ga jij een koffer kopen, dan is het beslist ook de moeite waard om erover na te denken hoe je jouw koffer het meest eenvoudig kan herkennen. Gebruik jij voorlopig je zwarte of grijze koffer nog wel even, denk dan eens aan een opvallend gekleurde accessoire.

Handbagage

Wil jij je koffer als handbagage meenemen? Kijk dan eerst eens naar de voorwaarden die de luchtvaartmaatschappijen stellen voor je naar handbagage koffers gaat kijken. De regels veranderen heel vaak.

 

 

Comments are closed.