Een NFT is een Non-Fungible Token, wat betekent dat het een niet inwisselbaar, digitaal stukje eigendomscertificaat is. Dit certificaat kun je koppelen aan online kunst, bijvoorbeeld een plaatje. Dit is ook het bewijs dat het van jou is. Het meest bekende plaatje de Boring Ape. Hier zijn heel veel varianten van gemaakt. Elke NFT is uniek, er is maar één van elk en is niet zomaar te vervangen. Je bewaart de NFT’s op een openbare database. Fungible is het tegenovergestelde van Non-Fungible. Dat zijn dingen die niet uniek zijn, bijvoorbeeld muntgeld, stiften of schoenen. Hier bestaat heel veel van.
Kunstenaars kunnen hun schilderijen of kunstobjecten digitaliseren door er een NFT van te maken. Dit is een mooie manier voor kunstenaars om hun creaties in een andere markt te verkopen. Maar dit is niet het enige wat je als NFT kunt maken, je kunt ook selfies of tweets verpakken als NFT. In de toekomst zal het zelfs mogelijk zijn om tickets voor een concert als NFT te kopen.
Hoe kun je NFT’s kopen?
Er zijn een aantal marktplaatsen op internet waar je NFT’s kunt kopen. OpenSea is de meest bekende marktplaats voor NFT’s. Hoe koop je een NFT op zo’n marktplaats?
- Koop cryptomunten via een exchange (bijvoorbeeld Ethereum) en stuur deze naar je wallet.
- Ga naar een NFT marktplaats en verbind dan jouw wallet.
- Zoek een NFT die je leuk of interessant vindt.
- Koop de NFT (let wel op extra transactie kosten)
Hoe kun je geld verdienen met NFT’s?
Als je een NFT koopt en daarna weer verkoopt voor een hoger bedrag, kun je geld verdienen met NFT’s. Dit wordt ook wel traden of flippen genoemd. Als je dit trucje een paar keer doet, kun je een leuk bedrag verdienen.
Je kunt ook op een passieve manier verdienen aan NFT’s. Er zijn namelijk een aantal unieke tokens waar je een beloning voor krijgt als je ze bewaart. Je hoeft hier niets voor te doen, behalve de tokens te bewaren in jouw wallet. Dat heet passief geld verdienen.
Zelf NFT’s maken
Als je een beetje creatief bent aangelegd, kun je ook zelf NFT’s maken. Je kunt hier leuk geld mee verdienen. Er bestaan verschillende programma’s om dit soort creaties te maken. Ook als je minder creatief bent kun je NFT’s maken. Zo is er iemand geweest die selfies als NFT verkocht.
Hoe bewaar je NFT’s?
Je bewaart NFT’s in een digitale portemonnee, ook wel een wallet genoemd. De Metamask wallet is het meest populair, omdat je Metamask aan bijna elke NFT kunt koppelen. Deze wallets zijn makkelijk te gebruiken en veilig in gebruik. Je kunt de MetaMask op de computer beheren, maar je kunt ook de app downloaden op je telefoon. Op die manier kun je de hele dag makkelijk inloggen. Je kunt de wallet pas gebruiken op het moment dat je bewijst dat jij echt de gebruiker bent. Ze vragen je dan om een selfie te maken terwijl je je ID kaart vast houdt en een briefje met de datum erop. Op deze manier kun je veilig met jouw eigen gegevens een account maken.
Hoe kom je erachter welke series NFT’s de moeite waard zijn?
Er zijn veel NFT’s, waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt gelukkig op een redelijk simpele manier aan informatie komen over bepaalde NFT series. Er zijn bepaalde chat groepen waar alles over NFT’s worden besproken. Je noemt dit soort groepen Discords. Je hebt veel verschillende Discords. Veel van dit soort groepen zijn gratis, maar voor sommige groepen moet je betalen voordat je toegang krijgt. Dit kan uiteindelijk veel opleveren, want bij de betaalde versies weet je zeker dat de mensen serieus zijn. Discord is een app die je kunt downloaden op je telefoon. Als je lid bent van bepaalde Discord groepen, verschijnen die in deze app. Zodra je de app opent en zo’n groep aanklikt, kun je communiceren met de andere leden.
Voordelen van NFT’s
Het grootste voordeel van NFT’s is dat alle tokens uniek zijn. Wanneer jij in bezit bent van een gewilde NFT, wordt deze meer waard. Er is er namelijk maar één van.
Zijn er ook nadelen aan NFT’s?
Alles heeft voor- en nadelen, dus ook aan het kopen van NFT’s zitten nadelen. Omdat NFT’s nog redelijk nieuw zijn, zijn er nog niet veel ontwikkelaars die hier applicaties voor kunnen bouwen. Daarnaast weet je nooit zeker of je jouw gekochte NFT weer door kunt verkopen met winst. Doe dus goed onderzoek naar de NFT die je wilt aankopen.
Comments are closed.