Siergrassen

Wie denkt dat gras er altijd saai uitziet, weet nog niet was siergras is. Ik houd mijn spreekbeurt vandaag over siergrassen. Ik ga vertellen wat het is, welke soorten er zijn en wat je moet doen om siergras in je tuin te verzorgen.

Wat zijn siergrassen?

Op de hele wereld, zelfs op de zuidpool, zijn verschillende soorten gras te vinden. Er zijn ongeveer 12.000 soorten gras. Een gras is meestal groen en heeft vaak lange, smalle bladen. Graan en rijst zijn ook een grassoort, net als suikerriet en bamboe.

Een groot voordeel van siergras is dat ze gemakkelijker zijn te verzorgen dan struiken of bloemen. De meeste siergrassen kunnen ook goed tegen koud, warm, nat of droog weer. Dat betekent dat ze het hele jaar kunnen groeien. Dit is een belangrijke reden waarom ze tegenwoordig populair zijn en in steeds meer tuinen worden geplant.

Welke soorten siergrassen zijn er?

Sommige soorten gras zien er mooi in een tuin. Dit is niet hetzelfde soort gras dat overal in Nederland groeit, waarop wordt gevoetbald of dat we in parken zien. Er zijn grassen die mensen mooi vinden om te zien. Dit noemen we dan siergrassen. Soms groeien deze wel in de Nederlandse natuur, maar vaak moet je ze in een tuincentrum kopen.

Soms worden ook planten die officieel geen gras zijn ook een siergras genoemd. Ze lijken dan genoeg op gras om zo genoemd te worden. Een voorbeeld hiervan is de lisdodde, die vaak langs de waterkant groeit.

Andere siergrassen die in veel tuinen worden gebruikt zijn ‘lampepoetsergras’, pampasgras of Japans bloedgras. Dit is een gras van ongeveer 40cm hoog met een opvallende rode kleur. Een handig overzicht van veel soorten siergras vind je op deze site: https://www.yarinde.nl/siergrassen-soorten/. Hier staan ook foto’s van veel soorten siergras.

Wanneer moet je siergrassen planten?

Eigenlijk kun je siergrassen het hele jaar door planten. Maar je kunt beter niet planten als het te warm, te nat of te droog is. Als het vriest kun je sowieso niet planten.

Daarom zijn de lente en herfst het best. Als je in de lente plant kunnen de wortels van het siergras nog groeien voordat het weer winter wordt. Als je in de herfst plant, is eind augustus of begin september het best. Voor de eerste winter moet je dan wel kleine houtsnippers gebruiken, om de wortels te beschermen. Let er ook op dat je laagblijvende siergrassen winterhard zijn, hierbij moet je vooral letten op welke soort je hebt.

Hoe moet je siergrassen planten?

Als je sierplanten in een tuincentrum koopt, zitten deze in een kleine of grote pot. Deze kun je voordat je gaat planten eerst uitzetten. Zo kun je een goede verdeling maken in je tuin. Je mag ook niet te dicht op elkaar planten! Siergras in een kleine pot kun je vaak wel dichter op elkaar plaatsen dan in een grotere pot. Maar ook van een kleine pot kunnen er maar een paar per vierkante meter. Hoeveel er per vierkante meter mogen worden geplant verschilt per soort. Wanneer je een siergras koopt in een tuincentrum, kun je dit daar altijd vragen om zeker te zijn.

Wanneer moet je siergrassen snoeien?

Niet alle siergrassen moeten worden gesnoeid. Een groenblijvend siergras, zoals zegge, hoef je niet te snoeien. Haal dan alleen de kapotte of lelijke bladeren er uit. Sommige siergrassen, zoals bijvoorbeeld zwenkgras zijn wintergroen. Deze kun je dan een beetje snoeien.

De meeste soorten siergras zijn niet-groenblijvend. Deze moeten wel gesnoeid worden. Dit hoef je maar 1 keer per jaar te doen. Het beste moment is tegen het eind van de winter of het begin van de lente. Als je langer wacht, snoei je misschien nieuwe knoppen af.

Het is belangrijk om je siergras goed te onderhouden, door bijvoorbeeld op tijd te snoeien. Op https://mygo.nl/hovenier#tuinonderhoud worden verschillende reden genoemd waarom dit zo is. Als je siergras (of iedere plant) niet goed verzorgd wordt deze eerder ziek, gaat dood of groeit juist te veel.

Hoe moet je siergrassen snoeien?

Wanneer je siergras snoeit moet je vooral niet teveel weghalen. Vooral de groenblijvende en wintergroene siergrassen groeien traag. Het kan dan soms wel jaren duren voor ze weer net zo groot zijn. Daarom moet je dus alleen de kapotte en lelijke bladeren er uit halen.

De niet-groenblijvende siergrassen kun je snoeien met een scherpe knipschaar en goede werkhandschoenen. De werkhandschoenen zijn belangrijk, want sommige siergrassen, zoals pampasgras, zijn erg scherp! Je kan de meeste siergrassen dan tussen de 5 cm en 25 cm boven de grond snoeien. Kleiner siergras kun je korter snoeien dan groter siergras, maar dus altijd meer dan 5 cm.

 

 

Comments are closed.