Vakantiehuizen

Vandaag de dag vinden we het heel gewoon om op vakantie te gaan. En het huren van een vakantiehuis op een park met voorzieningen zoals een zwembad is daarbij heel populair. Ook in de natuur tot rust komen is een belangrijke reden om op vakantie te gaan. Maar hoe is het eigenlijk ontstaan en sinds wanneer worden er vakantiehuizen gebouwd?

Eerst wat weetjes over vakantie

  • De gemiddelde Nederlander gaat twee weken per jaar op vakantie.
  • Het meest populaire vakantieland is Frankrijk.
  • Maar liefst 90% van de vakantiegangers wil dat er wifi is op het vakantieadres.
  • Ongeveer 75% van de vakantiegangers is bereikbaar voor het ‘werk’.
  • Niet minder dan 1 op de 3 vakantiegangers neemt Hollandse lekkernijen mee zoals drop, kaas of hagelslag.

Vroeger: alleen de rijken kunnen op vakantie

Tot ongeveer 1950 konden alleen rijke mensen op vakantie. Ze lieten dan ook vaak een mooi vakantiehuis bouwen, aan zee of aan de rand van een natuurpark. Als je in de buurt van je vakantieadres rondkijkt, zal je er vast een paar kunnen ontdekken. Tegenwoordig dienen ze bijvoorbeeld als hotel of kantoor.

Arbeiders, boeren maar ook kantoorpersoneel gingen niet op vakantie omdat ze 6 dagen in de week moesten weken en op zondag naar de kerk gingen en een rustdag hadden. Pas na 1950 kreeg iedereen volgens de wet recht op vakantiedagen.

Vanaf 1950: iedereen trekt de natuur in

Vooral voor mensen die in een stad wonen, is het erg aantrekkelijk om de natuur in te trekken. Toen iedereen dan ook vakantiedagen kreeg, trok men er massaal op uit om in het groen tot rust te komen in de vakantie. Vaak gebeurde dat in de vorm van kamperen waarbij men op een fiets of lopend erop uit trok. De mensen die in de omgeving van de natuurgebieden woonden, vonden het helemaal niks. Plotseling werd het druk in de natuur als het mooi weer was. En al die ‘stadse’ mensen maakten veel lawaai en liepen ook zo maar in korte broek rond. De meeste dorpsbewoners maar ook pastoors en dominees vonden dat arbeiders gewoon thuis hoorden te blijven, maar de ‘geest’ was uit de fles en vakantie vieren zou niet meer verdwijnen.

De eerste vakantieparken

Om dat vakantiegedoe een beetje in goede banen te leiden besloten kerken en vakbonden om speciale parken te bouwen met de eerste vakantiehuisjes in Nederland. Dat gebeurde in de jaren 60 van de vorige eeuw. Daarbij moet je je beslist geen vakantiebungalow voorstellen zoals we die vandaag de dag kennen. De huisjes waren klein en heel eenvoudig ingericht. Ook was het de bedoeling dat je wat leerde over de natuur of andere zaken tijdens je verblijf hier. Alleen ontspannen was niet de bedoeling. Dat betekende dus vroeg opstaan in de ochtend, de hele dag bezig zijn en weer vroeg naar bed.

Vakantie moet leuk worden

In Nederland en ook in de rest van Europa kreeg iedereen het beter in de loop van de jaren 70. Mensen konden meer geld uitgeven op vakantie, maar verwachtten daar dan ook iets leuks voor terug. De Nederlandse vakantieparken werden aangepast aan de nieuwe wensen. De vakantiehuizen werden groter en luxer en al gauw werd een vakantiehuisje veranderd in een comfortabele vakantiebungalow. Ook werden er allerlei voorzieningen op het park aangebracht. Dat kon variëren van een eenvoudig zwembad tot een klein attractiepark. Het aantal vakantieparken werd ook steeds groter omdat ook veel buitenlandse toeristen ons land gingen bezoeken.

Het buitenland lonkt

De toenemende welvaart in Europa betekende ook dat steeds meer mensen over een eigen auto konden beschikken en men ook de grens over kon met eigen vervoer. Frankrijk werd voor veel Nederlanders het favoriete vakantieland en het is nog steeds de meest populaire bestemming. Dat is niet zo vreemd, omdat Frankrijk natuurlijk relatief dichtbij ons land is en toch zo buitenlands aanvoelt. Ieder jaar weer vertrekken grote aantallen landgenoten richting het zuiden naar een vakantiehuis in Frankrijk. Nog steeds zijn campings ook populair in het land maar de Nederlandse vakantieganger kiest ook steeds vaker voor het gemak en de luxe van een vakantiehuis.

Vliegen is goedkoop en we gaan steeds vaker en verder

Waar je op vakantie gaat, hangt vaak ook af van de manier waarop je er kan komen. Vooral in de 21ste eeuw is vliegen steeds goedkoper geworden door de opkomst van ‘prijsvechters’ in de luchtvaart. Deze luchtvaartmaatschappijen bieden vliegreizen aan tegen erg lage prijzen maar ook zonder luxe. Hierdoor kunnen steeds meer mensen ook op vakantie in verre landen die vroeger minder bereikbaar waren zoals Turkije en Griekenland. Ook hier zijn vakantiehuizen te huur voor de nieuwe stroom vakantiegangers. 

 

Comments are closed.