Wat is een elektrische laadpaal?

Het is de bedoeling dat de EU in 2050 volledig klimaatneutraal is. Om dat doel te kunnen bereiken, wordt er naar gestreefd dat er vanaf 2030 in Nederland geen benzine auto’s meer mogen worden gemaakt of worden geïmporteerd zodat we uiteindelijk allemaal in een elektrische auto gaan rijden. Inmiddels weten we allemaal wel dat zo’n auto zo nu en dan eens flink opgeladen moet worden om te voorkomen dat je onderweg stil komt te staan. Dat laden gebeurt aan een zogenaamde elektrische laadpaal maar wat is een elektrische laadpaal precies en wat komt er verder nog allemaal bij het opladen van je elektrische auto kijken? We gaan het je vertellen.

Hoe werkt een elektrische laadpaal?

Dat je de stekker van je elektrische auto niet zomaar in het stopcontact kunt steken, moge inmiddels wel duidelijk zijn. Je hebt dus een elektrische laadpaal nodig om je auto op te kunnen laden. Eigenlijk werkt het principe van een laadpaal heel eenvoudig. Logisch want een legio aan mensen moet er mee om kunnen gaan. Je kunt het eigenlijk een beetje vergelijken met het opladen van je mobiele telefoon. Bij je elektrische auto wordt namelijk ook een laadkabel geleverd. Hiervan steek je één deel in het daarvoor bestemde klepje op de auto en de andere kant steek je in de laadpaal. Meestal zie je een groen licht of een ander signaal als de laadkabel er op de juiste manier in zit. Zie je echter een rood licht dan heeft de paal een storing en zal deze je auto niet opladen voordat deze verholpen is. Op de laadpaal staat vaak aangegeven hoe je de storing kunt doorgeven.

Om te beginnen met laden heb je óf bij levering van je auto een laadpas gekregen óf je kunt gebruik maken van een app op je telefoon om het laden te starten. Hou je pas of je app voor de ingebouwde scanner van de laadpaal. Zodra je een blauw licht ziet verschijnen, weet je dat het laden gestart is. Om het laden te stoppen hou je de pas of de app nogmaals voor de scanner. Nadat je de kabel hebt verwijderd en opgeruimd kun je je weg vervolgen.

Zijn er verschillen tussen de elektrische laadpalen?

Voor elektrische auto’s zijn er grofweg 2 verschillende aansluitingen. Een zogenaamde 1 fase aansluiting en een 3 fasen aansluiting. Het verschil zit hierbij in de hoeveelheid ampère. Kies je ervoor om bij jou voor de deur een laadpaal te (laten) installeren dan is het afhankelijk van je wensen en vooral van je meterkast voor welke optie je kiest. Een 3 fase aansluiting laadt sneller dan een 1 fase aansluiting maar veel meterkasten zijn hier nog niet op ingesteld. Deze zijn vaak nog voorzien van een 1 fase aansluiting. Om toch gebruik te kunnen maken van een 3 fase laadpaal zul je dan je meterkast moeten verzwaren en 3 fasen klaar maken. Toch kan het andersom ook het geval zijn. Niet iedere auto kan namelijk even snel laden. Als je een langzaam ladende auto met een snelle laadpaal verbindt, zit je alsnog met een beperkende factor. Het is dus zaak om je laadpaal en je auto op elkaar af te stemmen voor een zo goed mogelijk resultaat.

Laadpalen die je onderweg tegen komt en de zogenaamde snelladers zijn allemaal voorzien van 3 fasen aansluitingen en hebben dus meer ampère te bieden. Hierdoor gaat het laden een stuk sneller en ben je relatief vlot weer op pad.

Hoelang duurt het voordat een elektrische auto volledig opgeladen is?

Er zijn verschillende punten te benoemen die bepalen hoelang het duurt voordat je elektrische auto volledig opgeladen is. Om te beginnen ligt het er natuurlijk aan hoe leeg je accu is. Daarnaast speelt de capaciteit van de accu die ingebouwd is in je auto een grote rol. Ook het type laadkabel is in dit proces niet geheel onbelangrijk. Er zijn namelijk verschillende soorten laadkabels voor elektrische auto’s. Het grote verschil tussen deze kabels zit in de dikte, de lengte en natuurlijk in het eerder genoemde aantal fases. De laadpaal waarop de auto wordt aangesloten herkent het type laadkabel en past de kWh hier op aan. Tot slot is natuurlijk van belang bij welk type laadpaal je je auto gaat opladen om zo snel mogelijk weer op weg te zijn. Was deze informatie helemaal nieuw voor je? Dan is het goed dat je dit helemaal hebt doorgelezen. Het laden van een auto aan een laadpaal vormt de toekomst van het autorijden. Benzinestations zullen immers steeds meer vervangen worden door laadstations omdat elektrisch rijden de toekomst heeft.

Bronnen: https://blog.evbox.com/nl-nl

 

 

Comments are closed.