Theo van Gogh

Inhoud

  • Inleiding
  • Wie was Theo v. Gogh
  • De moord
  • De dader
  • Hirshi Ali
  • Extra informatie

Hoofdstuk 1 : Wie was Theo van Gogh

Den Haag 23 juli 1957, Theo van Gogh wordt geboren. De schilder Vincent van Gogh was zijn achteroom. In 1963 verhuist hij naar Wassenaar. 11 jaar daarna, in 1974, vertrekt hij naar Amsterdam. Daar gaat hij rechten studeren. Hij was eigenlijk van plan om advocaat in echtscheidingszaken te worden, maar brak in 1981 zijn studie af voor het maken van zijn eerste film “Luger”. Een inktzwarte thriller over de ontvoering van een in een rolstoel rijdende miljonairsdochter. Volgens sommigen was deze film ‘vrouwonvriendelijk’. Dit zijn alle films die hij gemaakt heeft:

  • Luger 1982
  • Dagje naar het Strand 1984
  • Charlie 1986
  • Terug naar Oegstgeest 1987
  • Loos 1989
  • Vals Licht 1993
  • Eva 1994
  • De galerij – een wanhoop van de sirene 1994
  • 06 1994
  • koos tak 1995
  • Blind date 1996
  • Hoe ik mijn moeder vermoorde 1996
  • In het belang van de staat 1997
  • De pijnbank 1998
  • Baby Blue 2001
  • De nacht van Aalberts 2001
  • Interview 2003
  • 0605-De Film 2004
  • Cool! 2004
  • Submission 2004

In totaal zijn het er 21

Zijn bijnaam was “De gezonder roker”. Theo van Gogh was voor niets en niemand bang. Hij zij precies wat hij vond, en wist dat met scherpzinnige redeneringen te onderbouwen. Soms overschreed hij de grenzen. Hij noemde moslims niet “de nieuwe Nederlanders”, maar geitenneukers. Hij was doodsbenauwd voor de onvrijheden van de Islam. Daardoor maakte hij zich niet bij alle mensen even populair. Van Gogh had vaker ruzie.

In bijna elk blad in Nederland heeft hij een column gehad. En steeds was er een hoofdredacteur die zich ergens aan ergerde en hem eruit gooide. Maar daar genoot hij van. In 1992 krijg hij zijn zoon genaamd Lieuwe. Ook heeft hij een boek geschreven. Het heet “Allah weet het beter”.

Hoofdstuk 2 : De moord

Op 2 november 2004 om 8.45 uur wordt Theo van Gogh vermoord. Dat gebeurt in Amsterdam in de Linnaeusstraat. Als hij voor het stadsdeelkantoor fietst haalt iemand hem in en schiet hem neer. De gewonde Theo weet over de trambaan nog aan de overkant van de straat te komen. Voor de deur van eetcafé “de Hollander” steekt de schutter hem neer en spiest met een mes een briefje op zijn borst. Daarna schiet hij nog een paar keer op van Gogh, die ter plekke overlijdt. Sommige mensen zeggen dat de dader nog even over van Gogh heen is blijven staan om zeker te weten dat hij echt dood was. Maar volgens andere getuige is dat flauwekul. De moordenaar zou “een Arabier met een baard” zijn in een “crèmekleurig gewaad”. Later blijkt het te gaan over een 26jarige Marokkaan. Achtervolgd vlucht de schutter het Oosterpark in. Aan de andere kant van het park probeert hij aan de Mauritskade te ontsnappen. Maar daar word hij opgepakt door de politie.

Daarna worden er door heel veel mensen bloemen neer gelegd. Verspreid over de hele straat lagen bloemen. Maar vooral op de plaats van de moord.

Hoofdstuk 3 : De dader

De dader is een 26jarige Marokkaan genaamd Mahammed B. Hij zit in een groep moslims die aanslagen gepland hadden. Deze groep wordt door de AIVD de hofstadgroep genoemd. AIVD is de afkorting van Algemene inlichtingen- en Veiligheidsdienst. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt voor bedreigingen, en zorgt voor de veiligheid van ons land die niet altijd direct zichtbaar zijn. En de dienst ondersteunt bij het nemen van beveiligingsmaatregelen. De AIVD levert door zijn taken en bevoegdheden een bijzondere bijdrage aan de bescherming van de nationale veiligheid.

Dit is het logo van de AIVD

Zie je wel, een Marokkaan zouden veel mensen denken. Maar dat is verkeerd. Er zijn ook Marokkanen mét respect. En dat blijkt uit het gedicht dat ik nu ga voorlezen.

Dinsdagmorgen, het werd een zwarte dag
ik kon het niet geloven, toen ik de beelden zag
Het was de echte Theo, die daar zo zielig lag
Een vreselijke moord, nog zo vroeg deze dag

Onze Theo, wereldbekend in Nederland
een gedurfde man met de pen in zijn hand
voluit kritiek, maar stond aan elke kant
de kracht van Theo, kwam op voor deze land

Pim fortuyn, Theo, ze waren als een
maar beiden vermoord, waar gaat dit toch heen
steeds meer haat, ons hart wordt versteend
Mensen, mensen, doe toch niet zo gemeen!!

Wie heeft het gedaan, wie heeft het gedaan
Het is een moslim, en nog eens een marokkaan
discriminatie, ze gaan er tegenaan
maar mensen, het was gewoon een k*tmarokkaan!!

Gedicht van een Marokkaan (16)

En dit was een berichtje dat onder het gedicht stond:

Tja, toen ik zag hoe de mensen in Nederland over Marokkanen denken
wou ik even laten zien dat er ook nog ( veel meer) Marokkanen zijn die de moord verschrikkelijk vinden.

De rechtszaak van Mohammed B. was 26 januari. Daar was Mohammed B zelf niet bij. Hij heeft daar bij de volle verantwoordelijkheid van de moord op zich genomen. Toch gelooft Justitie nog steeds niet dat Mohammed B. de moord in zijn eentje heeft gepleegd.

Ik had graag nog wat meer verteld over Mohammed B. zelf, maar daar kon ik niet zo veel informatie over vinden.

Hoofdstuk 4 : Hirshi Ali

Ayaan Hirsi Ali, geboren in Mogadishu in Somalië. Op 13 november 1969.

Ze heeft op de middelbare school gezeten in Kenia, is daarna naar Nederland verhuist en heeft een jaar HBO gedaan in Driebergen. Daarna is ze Politicologie gaan studeren op de universiteit van Leiden. Ze is sinds 30 januari 2003 lid van de tweede kamer.

Dit zijn de woorden van Hirsi Ali over de dood van Theo van Gogh.

75 dagen kon ik hier niet zijn. Dus ook niet bij de crematie van Theo van Gogh. Eigenlijk kende ik hem pas kort door de film die we samen maakten. Theo was het soort mens dat alleen in vrije samenlevingen voorkomt. Hoe onuitstaanbaar hij voor sommigen ook was, dat wij met hem konden leven, zie ik als een teken van beschaving. En zeg ‘ns eerlijk… een land zonder Theo’s zou wel eens een saai, grijs land kunnen zijn. Het is verschrikkelijk dat hij er niet meer is, vooral voor zijn ouders en vrienden, maar het meest nog voor zijn zoon.

De afgelopen weken waren verwarrend en verdrietig. Ik ben bedolven onder reacties: felle kritiek en hartstochtelijke aanmoedigingen om door te gaan. In het bijzonder de woorden van de moeder van Theo van Gogh aan mij hebben me enorm geraakt. Vaak heb ik in verloren uren zitten grasduinen. In een koffer vol met brieven en e-mails van mensen die ik niet ken, maar met wie ik me zeer verbonden voel. Dat bracht in de weken van afzondering Nederland weer wat dichterbij.

Zoals ik al eerder heb gezegd is er bij de moord een brief achtergelaten. Het was een open brief voor VVD kamerlid Hirshi Ali. In de brief werd gedreigd dat ze haar zouden vermoorden. Hirshi Ali is daarna gevlucht naar het buitenland.

Hoofdstuk 5 : Extra informatie

Na de moord was er een hoop onrust in Nederland. Iedereen was bang dat de tijd van de vrije meningsuiting voorbij was. Toch toonde de Nederlanders heel veel respect en steunde de nabestaanden. Zo werd er die avond een actie gehouden op de dam in Amsterdam. Er werd opgeroepen om die avond op de dam zo veel mopgelijk lawaai te maken. In plaats van een stille tocht. Er kwamen die avond honderd duizenden mensen naar de dam. De actie was echt een succes. Maar alleen die avond was niet genoeg. De volgende dag waren er ook nog 2 minuten stilte.

Er was net een nieuw liedje uit van Lange Frans en Baas B. (Zinloos) het ging over het zinloze geweld in Nederland. Het was al een grote hit. Vlak na de moord is het liedje ook nog eens in een nieuwe versie verschenen: de Theo van Gogh versie.

Lange Frans en Baas B

In de Warmoesstraat in Amsterdam is ter ere van Theo van Gogh, door een graffitikunstenaar een portret van Theo van Gogh gemaakt.

 

One Response to “Theo van Gogh”