Fitness & krachttraining

Inleiding

Al velen jaren doen mensen aan fitness. Fitness wordt voor veel redenen gebruikt. Om fit te blijven, je conditie verbeteren, in vorm blijven, grotere spieren, af te valen of voor revalidatie bijvoorbeeld. Iedereen heeft een ander doel, de een sport voor zijn plezier en de ander heeft een serieus doel gesteld. Bij ieder doel past een ander trainingsschema. Ook kun je een trainingsschema laten maken die precies goed is voor je doelen.

Wat is fitness?

Het woord fitness staat voor het fit krijgen van het lichaam. Het is een verzamelterm voor meerdere activiteiten die hetzelfde doel hebben.

Fitness is een sport die bestaat uit cardio en krachttraining. Cardio oefeningen zijn bijvoorbeeld hardlopen, roeien, steppen, fietsen of andere oefeningen waarbij je je conditie kunt verbeteren. Krachttraining bestaat uit sporten met gewichten en op speciale toestellen. Deze toestellen zijn speciaal ontwikkeld, zodat het makkelijk is om mee te werken. Met krachttraining kun je je spieren laten groeien of kun je na een ongeluk revalideren. Er zijn ook verschillende groepslessen in de sportschool waaraan je mee kunt doel. Meestal kun je een gratis proeles krijgen bij een sportschool bij jou in de buurt. Fitness is voor iedereen toegankelijk. Voor mannen, vrouwen, oudere mensen, jeugd, kinderen etc. Het is wetenschappelijk aangetoond dat door te fitnessen en te sporten de kans op blessures en ziekten worden beperkt. Ook voor mensen met overgewicht is het belangrijk om te sporten.

Krachttraining oefeningen

Er zijn erg veel soorten oefeningen en er komen nog steeds oefeningen bij. De oefeningen zijn op te delen in verschillende categorieën. Zo heb je vrije gewichten, machines en oefeningen met het eigen lichaamsgewicht.

Oefeningen met losse gewichten of stang:

  • Squatten
  • Bankdrukken
  • Bicepcurl
  • Oefeingen met dumbbells
  • Deadlift
  • Planken

Cardio

Cardio kun je thuis, buiten of in de sportschool doen. Je hebt niet perse een abonnement van de sportschool nodig. Je kunt ook buiten een rondje hardlopen, stevig wandelen of fietsen. In de sportschool kun je op de loopband, hometrainer of het roei apparaat bijvoorbeeld.

Er zijn ook groepslessen die gericht zijn op cardio, denk aan spinning, bodypump of andere leuke lessen met andere mensen. Je sport dan samen in een zaal met harde muziek waardoor je beter kunt sporten en het ook gezellig is.

Voeding

Als je serieus met fitness bezig bent is het niet alleen belangrijk om te sporten, ook je voeding zal je moeten aanpassen om resultaten te boeken. Je kunt niet ongezond eten en tegelijkertijd sportdoelen bereiken. Je lichaam heeft namelijk voldoende eiwitten nodig. Het is daarom belangrijk om gezonde recepten te maken en deze op te eten. Zo kan je lichaam alle voedingsstoffen gebruiken die je lijf nodig heeft om je spieren te laten groeien en je lijf fitter te maken. Er gebeuren namelijk een hoop dingen in je lichaam als je sport. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook daarna. Je lichaam verbrandt energie.

Voordelen fitness

Wanneer je aan fitness doet heeft dit veel voordelen, met name gezondheidsvoordelen. De bangrijkste voordelen zijn dat je sterker wordt, je lichaam een betere houding krijgt en ook is het goed voor je mentale gezondheid. Niet alleen je spieren worden sterker van fitness, ook je botten en pezen worden steviger. Hierdoor kun je steeds zwaarder trainen en kun je vooruitgang maken in de fitnesswereld. Wat ook erg belangrijk is, is dat je zelfvertrouwen en zelfbeeld er positief door veranderen. Je gaat dus beter is je vel zitten en dat zal je zeker merken.

 

Comments are closed.