Waar men liever niet over praat: incontinentiemateriaal

Er zijn dingen die zo vanzelfsprekend lijken dat er nauwelijks over nagedacht wordt. Maar als je er even bij stilstaat, besef je ineens dat het niet zo gewoon is als je altijd had gedacht. Er gebeuren allerlei dingen in ons lichaam en bij veel van die processen is water nodig. Water wordt gebruikt voor transport, bij de vertering van het voedsel en de regeling van de temperatuur. Iedere dag gebruiken we bijna 2 liter water en omdat er in ons lichaam ook afvalstoffen worden gevormd, wordt een deel dat goed oplosbaar is in water afgevoerd via de urine. Eenvoudig door te plassen.

Is plassen wel zo eenvoudig?

Op het moment dat je blaas gevuld is met urine, krijg jij een seintje. Wat is dat eigenlijk voor een signaal? Dat weet iedereen en toch is het moeilijk uit te leggen. Je voelt een zekere druk in je onderlichaam en weet dat het tijd is om te gaan plassen. Maar het menselijk lichaam zit zo in elkaar dat jij ook kunt besluiten om dat moment nog even uit te stellen omdat het nu eenmaal niet altijd goed uitkomt. Meestal kan je het zelfs uren uitstellen als het echt nodig is, maar zoiets is beslist niet goed voor je blaas. Ook zijn er zaken waardoor het moeilijker wordt om het plassen voor je uit te schuiven.

Probeer maar eens bij een lopende kraan of een fonteintje er niet meer aan te denken dat je moet plassen. Als je dan gaat plassen, geef jij je lichaam ‘gewoon’ opdracht en dan gebeurt het omdat jij dat wilt. Een computer maken die dit proces zou kunnen nabootsen is beslist nog niet mogelijk. Er komt immers toch wel het een en ander aan zenuwen, spieren en hersencellen aan te pas. Dat het niet eenvoudig is, blijkt pas als het niet langer meer goed gaat.

Incontinentie, daar hebben toch alleen extreem oude bejaarden last van?

In ons kleine landje zijn er meer dan 1 miljoen mensen incontinent. Dat wil zeggen dat ze niet meer de controle over het plassen hebben, zoals jij en ik dat vanzelfsprekend vinden. Dat kan betekenen dat er sprake is van beperkt urineverlies zonder dat de persoon in kwestie het merkt, maar ook dat de controle compleet is verdwenen. Incontinentie komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dat is logisch, omdat het risico dat er iets beschadigd raakt bij de normale gang van zaken redelijk groot is tijdens een zwangerschap. Misschien ken je Tena Lady wel van de reclame. Maar zowel mannen als vrouwen lopen ook op latere leeftijd het risico om incontinent te worden en er is ook Tena Men. We krijgen steeds meer problemen met de gezondheid naarmate we ouder worden en als Nederlanders worden we gemiddeld steeds ouder.

Onnodige schaamte levert veel problemen op

Zowel vrouwen als mannen schamen zich vaak voor het feit dat ze incontinent zijn geraakt. Dat ze niet willen dat hun omgeving het weet, is uiteraard nog te begrijpen. Maar dat mensen er ook niet met hun huisarts over willen spreken, kan onnodig extra problemen opleveren. Incontinentie begint vaak ongemerkt en dan wordt gedacht dat het maar een incidentje was en vanzelf weer zal verdwijnen. Die kans is echter zeer klein en soms wijst incontinentie ook op een ander en meer ernstig probleem. Het is dus altijd verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan en erover te praten. Met meer dan 1 miljoen mensen waarvan bekend is dat ze het probleem hebben, is het immers iets waarvoor men zich beslist niet hoeft te schamen.

Incontinentiemateriaal

Vaak is incontinentie niet te verhelpen omdat de spieren of zenuwen die ervoor zorgen dat het normale plas-proces in gang wordt gezet, onherstelbaar zijn beschadigd. Het is dan mogelijk om met incontinentiemateriaal de gevolgen van het urineverlies zoveel mogelijk te beperken. Er zijn inmiddels diverse incontinentiematerialen op de markt.

Bedbeschermer

Als er sprake is van incontinentie is dat meestal ook gedurende het slapen het geval. Dat kan een behoorlijk probleem opleveren omdat de hoeveelheid urine die wordt verloren gedurende de 8 uur die we gemiddeld slapen, flink kan oplopen. Een bescherming van het matras is dan noodzakelijk. Een bedonderlegger is dan de oplossing. Dit product wordt ook wel een incontinentiematje genoemd. Een dergelijke onderlegger bestaat voornamelijk uit een sterk absorberend materiaal dat ook de ongewenste geur wegneemt. Iedere onderleggen heeft een absorptieniveau waarmee wordt aangegeven hoeveel urine kan worden opgenomen. Afhankelijk van het dagelijkse verlies aan urine kan je dus voor de juiste onderleggen kiezen.

Luiers voor volwassenen

Uiteraard werkt het ook op de lachspieren omdat we bij luiers nu eenmaal denken aan baby’s en niet aan volwassenen. Deze luiers die ook slips worden genoemd lijken inderdaad ook het meeste op een luier zoals we die van een baby kennen. De luier wordt vastgemaakt met plakstrips op de heup en gaat na het gebruik de vuilnisbak in. Een groot voordeel van een luier is dat deze het gehele onderlichaam goed omsluit en zo strak kan worden omgedaan als nodig is. Slips zijn goedkoper dan broekjes.

Luierbroekjes oftewel pants

De pants lijken op gewoon ondergoed maar ze zijn wat dikker door het absorptiemateriaal dat erin wordt gebruikt. Pants zijn zeer populair bij mensen die last hebben van incontinentie omdat het gevoel van zekerheid groter is bij het dragen van een broekje. Als je kiest voor de goede maat merk je nauwelijks dat je het materiaal, draagt. Na gebruik gaat het de prullenbak in en ook dat is makkelijk in het gebruik.

Inleggers

Dit zijn stroken die in het normale ondergoed kunnen worden gelegd. Ze zijn gevuld met vocht-opnemende SAP-korrels. Er zijn diverse soorten in de markt en het opname vermogen is vaak er groot tot wel 3 liter. Dit soort inleggers noemt men ook wel geschikt voor dubbele incontinentie.

Nog wat feitjes in verband met incontinentie

In een relatief beperkt aantal gevallen is er sprake van dubbele incontinentie. Hiervan spreekt de medische wereld als er naast urineverlies ook sprake is van verlies van ontlasting.

Incontinentiematerialen kan je tegenwoordig ook via een webshop kopen. De verzending gebeurt dan in een compleet neutrale verpakking in verband met de privacy.

 

 

Comments are closed.