AED is een afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. Je zou ook kunnen zeggen dat je met dit apparaat het hart van een mens weer op gang kan krijgen als dat stilstaat. Waarschijnlijk heb je ergens wel eens zo’n kastje zien hangen met een groene sticker erop. Daar staat op dat in dat kastje een AED zit. Een AED kan op diverse plaatsen tegenkomen, bijvoorbeeld in de trein, maar ook in een sportkantine of bij je kapper. Er zijn 100.000 van dit soort apparaten in Nederland. En dat is maar goed ook, want de defibrillator redt dagelijks mensenlevens.
De werking van het hart
Om beter te begrijpen waarvoor een AED wordt gebruikt en hoe die werkt, moet je ook weten hoe ons hart werkt. Het hart is een spier die als een pomp werkt en die dag en nacht bloed rondpompt. Dat bloed transporteert zuurstof en voedsel door het hele lichaam. Zonder voedsel en zuurstof kan ons lichaam niet werken. Het is dus van groot belang dat die pomp niet stil komt te staan. Iedere seconde pompt of slaat het hart wel een keer. Als je stil zit te luisteren, zal je hart misschien 60 of 70 keer per hart slaan oftewel een hoeveelheid bloed rondpompen. Maar het kan ook veel sneller. Bij het sporten hebben de spieren veel meer voedsel en zuurstof nodig en dan gaat het hart sneller kloppen of pompen. Dat gaat automatisch en daar hoef je zelf niet over na te denken. Maar het is wel een bijzonder idee dat de pomp iedere dag wel 100.000 keer in actie komt en maar door blijft gaan.
Het hart werkt op elektriciteit
Het klinkt misschien raar, maar om te kunnen kloppen is er elektriciteit nodig om het hart een signaal te geven. Toen wetenschappers dat ontdekt hadden, konden ze ook apparaten als defibrillators ontwikkelen die bij problemen het hart een handje kunnen helpen. Als alles goed gaat is het de sinusknoop die aan de rechterkant van je hart zit, die ervoor zorgt dat je hart precies vaak genoeg klopt: dus veel als je hard werkt of sport en weinig als je rust neemt of slaapt. De sinusknoop is een soort zenuw en die werken met elektriciteit. Het schokje dat nodig is om het hart weer een keer te laten kloppen is maar heel klein en die elektriciteit wordt gewoon in het lichaam gemaakt.
Het gaat mis: hartstilstand
Er zijn een heleboel ziekten of andere oorzaken waardoor het hart tot stilstand kan komen. Iedere dag gebeurt het in Nederland bij ongeveer 300 mensen. We noemen het meestal een hartaanval of een hartinfarct. Maar op een bepaald moment geeft de sinusknoop geen signaal meer en dan klopt het hart niet meer. Als iemand dan geen hulp krijgt of tijdig naar een ziekenhuis wordt gebracht, sterft hij of zij. Met een AED kan die hulp worden geboden. Als het hart namelijk niet weer binnen 6 minuten op gang wordt gebracht, is het eigenlijk al te laat.
Er zijn ook andere defibrillators dan de AED. Deze worden in ziekenhuizen gebruikt door deskundig personeel. Het grote voordeel van een AED is dat deze automatisch is. Ook is deze extern, wat betekent dat er zelfklevende pads (dat is een soort schijfje) op de huid kunnen worden aangebracht. Als de pads op de borst van de slachtoffer zijn aangebracht geeft het apparaat het hart een elektrische schok zonder dat iemand daar verder iets aan hoeft te doen. Als het goed functioneert, begint het hart weer te kloppen en heeft het slachtoffer genoeg tijd gewonnen om naar het ziekenhuis te worden vervoerd voor verdere behandeling.
Een AED kopen
De AED bestaat al sinds 1965 en werd uitgevonden door de Noord-Ierse cardioloog Dr James Francis. Het eerste apparaat woog nog 70 kilo en werkte op auto-accu’s. Maar de apparaten werden steeds verder ontwikkeld tot ze echt draagbaar werden. In principe kan iedereen nu een AED kopen. Uiteraard zijn ze niet heel goedkoop want je moet al gauw € 2.000 euro betalen voor een apparaat. Toch zijn er al 100.000 verkocht en zie je deze op vele plaatsen. Er worden ook cursussen in het gebruik van het apparaat gegeven omdat het om mensenlevens gaat. Maar om het eenvoudig te maken dit levensreddende apparaat te gebruiken is er ook altijd gesproken stem die instructies geeft over de wijze waarop het apparaat moet worden gebruikt. Als je binnenkort weer een kastje ziet met zo’n groene sticker erop van AED weet je nu waar die voor gebruikt kan worden.
Comments are closed.