Eczeem

allergisch contacteczeemIk vertel in mijn spreekbeurt over eczeem. Ik heb zelf erg veel last gehad van eczeem en wil jullie er alles over vertellen. Ik vertel dus waar ik last van had en de soorten eczeem die er zijn. Ook is mijn eczeem nu veel minder erg geworden omdat we nu een waterontharder hebben.

Eczeem

Ik had heel erg last van een droge huid en het jeukte heel erg. Vooral op mijn armen en mijn zij en rug had ik er heel erg veel last van. Ik kon niet meer ophouden met krabben en toen kwam er bloed uit. De dokter heeft mij toen vette zalf gegeven en dat hielp wel een beetje tegen de jeuk en het was minder droog, alleen in de nacht ging ik toch weer krabben. Mijn moeder heeft toen gehoord van iemand anders dat ik een gevoelige huid heb en dat wassen met zeep niet goed is. Dus toen mocht ik niet meer elke dag douchen. Ik voelde me heel erg vies en daarom wilde ik toch altijd weer douchen.
Nu leg meer uit over eczeem en welke er nog meer zijn.

Soorten van eczeem

constitutioneel eczeemEczeem is niet besmettelijk, dus als je in het zwembad op blote voeten loopt en een schimmel tussen je tenen krijgt noemen ze dat zwemmerseczeem maar dat is eigenlijk geen eczeem maar een huidschimmel. Want eczeem is niet besmettelijk. Eczeem jeukt heel erg en je huid is erg droog. Soms krijg je ook hele droge lippen of jeukende ogen. Je huid raakt ook ontstoken en dan krijg je rode plekken en zwellingen en soms komen er ook blaasjes op. Er zijn een paar soorten van eczeem en ik zal de 3 belangrijkste uitleggen.

• Constitutioneel eczeem dan zit het in de familie. Er zijn dan ontstekingen, zwellingen, rode huid en het lijkt dan of je koorts hebt omdat je huid heel warm is. Ook heb je schilfers en soms komt er vocht uit de blaasjes. Ik had die plekken eerst altijd in mijn knieholtes maar nu vooral op mijn zij en rug en armen.
• Allergisch contacteczeem dan ben je allergisch voor iets. Een vriendje van mij kan niet tegen zilver want daar krijgt ie rode en jeukende uitslag van, hij heeft contacteczeem. Andere stoffen waar je last van kan hebben zijn: schroom, geurstoffen en parfum, lijm, rubber,afwasmiddel, medicijnen, planten of bomen. Sommige mensen die dat hebben hebben ook last van astma. Dat is ook een allergie die ik heb. In het voorjaar ben ik soms heel lang benauwd en moet ik niezen. Ze kunnen ook van huisdieren astma en huidklachten krijgen.
• Otho-ergisch contacteczeem dan is je huid heel snel overbelast door wassen met water en zeep.

De dokter zegt dat ik eigenlijk constitutioneel eczeem heb omdat mijn hele familie er wel eens last van heeft maar dat ik soms ook de andere soorten wel eens heb. Als ik me teveel was worden de klachten erger en ik ben ook allergisch voor sommige bomen.

Wat kun je doen tegen eczeem?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen tegen eczeem

• Geen wollen kleding maar katoenen kleding aantrekken
• Niet the warm douche of in bad gaan
• Voor baby’s met eczeem kun je speciaal pak aandoen zodat ze niet gaan krabben
• Voorkomen dat er huisstofmijt in huis komt
• Zorgen dat er geen vloerbedekking in hun is maar bijvoorbeeld hout,steen of laminaat
• Zorgen dat er geen vloerbedekking in hun is maar bijvoorbeeld hout,steen of laminaat
• Niet te vaak douchen of in bad gaan en ook niet teveel zeep en wasverzachter enzo gebruiken
• De temperatuur in huis niet te hoog maken
• De huid vet houden zodat het niet uitdroogt
• Je nagels moeten niet te lang worden want anders ga je je huid openkrabben.

Eczeem komt vooral voor bij baby’s en kinderen, als mensen volwassen zijn hebben nog ongeveer 15 van de 1000 mensen last van eczeem.

Water is niet zo goed voor de eczeemhuid, vooral het water van een zwembad niet omdat er chloor in zit en dat prikt. Ook gaat de huid sneller uitdrogen. In de zee zwemmen doet wel pijn als je eczeem hebt, maar is eigenlijk wel heel goed omdat zeewater zout is en desifecteerd. En de lucht aan de zee is meestal lekker fris.

Een waterontharder

zacht waterAls je naar de dokter gaat met eczeem krijg je meestal altijd een hormonen zalf of een andere zalf mee. Er zijn ook dingen die je dus kunt doen aan de omgeving om eczeem minder erg te maken. Ik heb er al een paar genoemd. Maar bij ons hebben we iets nieuws gedaan wat nog niet veel mensen hebben gedaan. Mijn moeder hoorde van een vriendin dat hard water (dat is geen ijs maar water met veel kalk erin) slecht is voor de huid, je huid gaat voelen als schuurpapier en erg jeuken en de handdoeken zijn heel hard. We hebben toen een apparaat thuis gehad om te proberen dat was een waterontharder. We hebben dat apparaat eerst 4 weken gehad en na 3 weken kreeg ik minder last van de eczeem. Na 4 weken werd de waterontharder van aquacel weer weggehaald omdat de tijd op was en toen werden mijn klachten weer erger. Toen hebben mijn ouders de aquacel waterontharder gekocht en nu heb ik weer veel minder last. Het water voelt heel zacht en we gebruiken minder zeep wat ook goed is voor mijn huid. En ik mag gewoon weer elke dag onder de douche! De was voelt ook heel lekker zacht. Eerst was dat nooit zo omdat we geen wasverzachter mochten gebruiken.

Soms heb ik wel weer een beetje last als het in de winter koud is of juist als ik het heel erg warm heb maar veel minder dan eerst.

Ik hoop dat jullie er iets van hebben begrepen en iets van hebben geleerd. Dit was mijn spreekbeurt over eczeem.

 

5 Responses to “Eczeem”