Hoe wordt je kapper? Alles over het kappersberoep.

Een kapper is iemand die het haar van ander van mensen knipt en verzorgt. Het is een oud beroep dat al in de oudheid door de Grieken en Romeinen werd uitgeoefend. Een kapper of kapster wordt ook weleens coiffeur of coiffeuse (vrouwelijk) genoemd. Vroeger sprak men ook wel over een barbier. Deze naam zien we nu ook nog wel terug, hij wordt vooral gebruikt voor herenkappers.

Welke soorten kappers zijn er?

Net als je voor bijvoorbeeld gebitsverzorging functies als tandarts, mondhygiënist en orthodontist hebt, zijn er ook verschillende soorten kappers. Veel daarvan werken in een kapsalon maar er zijn ook kappers die thuis of bij klanten aan huis knippen. Daarnaast zijn er speciale dames- en herenkappers maar ook allround kappers die zowel dames, heren en kinderen knippen.

Verder zijn er ook speciale herenkappers die zich vooral richten op het knippen en verzorgen van de baard en snor. Meestal kun je er ook wel je haar laten knippen. Dergelijke kapsalons noemt men vaak een barbershop.

Een hairstylist is ook een kapper maar die richt zich vooral op het stylen en opsteken van het haar. Veel vrouwen, maar soms ook wel mannen, maken hier gebruik van voor speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld een bruiloft.

Wat doet een kapper allemaal?

Als je een goede kapper wilt zijn, moet je van alles met het haar van je klanten kunnen doen. Je moet ook advies kunnen geven over welk kapsel het best bij de klant past en kennis hebben over de producten voor haarverzorging.

De verzorging van haar begint met het wassen. Hierna wordt het geknipt of gesneden. Het snijden van haar is een speciale techniek waarbij er een mes in plaats van een schaar wordt gebruikt. Veel herenkappers gebruiken tegenwoordig ook een tondeuse. Dit is een soort scheerapparaat waarmee dikker haar kort kan worden geschoren. Meestal wordt het haar daarna gedroogd met de föhn of droogkap en in model gebracht.

Er zijn ook speciale behandelingen. Bij watergolven worden er met speciale techniek golven in het haar gemaakt. Je kunt je haar ook laten permanenten waarbij je krullend haar krijgt dat voor langere tijd blijft zitten. Je kunt je haar ook laten ontkroezen en laten kleuren.

Welke spullen heeft een kapper in de kapsalon?

In de kapsalon komen we allerlei spullen tegen. Zo zijn er speciale verstelbare stoelen waarin de klanten worden geholpen. Daarnaast zijn er verrijdbare wastafels en droogkappen om het haar te kunnen wassen en drogen.

Het gereedschap van de kapper bestaat uit allerlei verschillende scharen, mesjes, kammen en borstels. Daarnaast heeft hij verschillende soorten tondeuses, haar föhnen en spullen voor de behandelingen, zoals het kleuren en permanenten van het haar.

Hoe word je een kapper?

Allereerst moet je het leuk vinden om het haar van andere mensen te verzorgen. Het is belangrijk dat je een heel vaste hand hebt en dat je heel geconcentreerd kunt werken.

Een opleiding tot kapper duurt een paar jaar. Vroeger was er een speciale dames- en herenkappersopleiding. Tegenwoordig is dit onderscheid er niet meer.

Je kunt de opleiding op een ROC (MBO-3 of -4 niveau) volgen. In het eerste deel van de opleiding tot kapper dat 2 jaar duurt, leer je het knippen, föhnen en permanenten. Daarna kun je verder met de eenjarige opleiding tot allround kapper waarbij je alle overige technieken leert.

Je kunt kiezen voor de beroepsopleidende leerweg (BOL) waarbij je iedere dag naar school gaat en op vaste tijden stage loopt in een kapsalon. Daarnaast kun je voor de beroeps begeleidende leerweg (BBL) kiezen. Hierbij ga je één dag per week naar school en de andere vier dagen werk je in een erkende kapsalon die jou dus voor een groot deel opleidt.

 

Comments are closed.