Kapper

Iedereen gaat wel eens naar de kapper. Je gaat niet alleen naar de kapper om je haar mooi te laten knippen, maar ook om je haar gezond te houden. Wordt het haar geknipt, dan kan het namelijk weer beter groeien.Wil jij meer te weten komen over het beroep kapper? Lees dan meer over de kapper in deze uitgebreide spreekbeurt. Je kunt je spreekbeurt over de kapper geven als misschien kapper wil worden, maar ook als je het gewoon leuk vindt om naar de kapper te gaan.

Het werk van een kapper

Een kapper knipt het haar niet alleen, maar doet hier ook andere dingen mee. Zo zorgt de kapper er ook voor dat je haar lekker gewassen wordt, dat je haar gekleurd wordt of juist ontkleurd wordt (om de huidige kleur uit het haar te halen), dat je krullen in je haar krijgt, dat je haar stijl wordt gemaakt en dat je een mooie haarstijl krijgt. Ook kan de kapper het haar föhnen, het haar invlechten en het haar langer maken met extensions. Oudere vrouwen gaan vaak naar de kapper om het te laten watergolven, waarbij er een soort golfje in het haar komt.

Weet je niet zo goed wat je met je haar wil doen? Dan kun je de kapper om advies vragen. De kapper weet altijd wel welke haartrends op dit moment helemaal hip zijn en kan bovendien goed zien welk kapsel goed bij jouw hoofd past. Tot slot verkoopt de kapper ook verzorgingsproducten voor het haar. Vaak zijn dit de producten die in de kapsalon gebruikt worden om het haar te wassen en te stylen.

 

De opleiding van een kapper

Om kapper te worden, heb je een speciaal diploma nodig. Dit is niet zo gek, want een kapper moet heel veel dingen kunnen. Alleen al het recht afknippen van het haar is iets wat je echt moet leren en dit doe je tijdens de kappersopleiding.

De kapsalon en de hulpmiddelen van een kapper

De meeste kappers werken in een kapsalon. In een kapsalon vind je niet alleen de stoelen waar je op moet zitten als je geknipt wordt, maar kom je ook wastafels, spiegels, een wachtruimte, een kassa of balie en een stelling met verzorgingsproducten tegen. Ook heeft een kapsalon vaak meerdere stakrukken. Dit zijn een soort krukken waar de kapsters en kappers op kunnen zitten tijdens het knippen, zodat ze geen last krijgen van hun rug.

Een kapper kan je haar niet zomaar wassen, knippen, föhnen en stylen. Om je haar goed te kunnen doen, heeft de kapper bepaalde benodigdheden nodig. Denk hierbij aan shampoo, kammen, krulspelden, scherpe scharen, mesjes, plastic handschoenen, een tondeuse, een droogkap om het haar te drogen, een föhn, een krul- of stijltang, kleurvloeistof voor het haar en natuurlijk een wasbak om het haar in te wassen. Kijk maar eens goed om je heen als je bij de kapper bent, dan zie je pas hoeveel spullen er in een kapsalon liggen.

De barbier, de kinderkapper en de thuiskapper

Er zijn verschillende soorten kappers. Zo kun je jouw haren laten knippen door de ‘gewone’ kapper in de kapsalon om de hoek, maar kun je ook naar de barbier gaan. Een barbier is een herenkapper die niet alleen de haren knipt, maar ook snorren en baarden bij kan werken en de mannen kan scheren. Een andere soort kapper waar je naartoe kan gaan, is de kinderkapper. Deze kapper knipt geen volwassenen, maar geeft kinderen een nieuw kapsel. Komt de kapper bij je thuis om je te knippen, dan heb je een thuiskapper. Soms werkt deze kapper nog in de kapsalon, maar vaak komt de kapper alleen langs bij mensen thuis. Dit is handig voor de klanten van de kapper, want dan hoeven ze de deur niet uit om hun haren te laten knippen.

 

Bronvermelding

 

Comments are closed.