maak je spreekbeurt over de imker

 

Een imker is een persoon die als hobby of voor zijn beroep bijen houdt. Het is een activiteit die al sinds de oudheid plaatsvindt. Destijds lokte de mensen bijenvolken in een holle boomstam. Als de bijen voldoende honing hadden gemaakt, werd het bijenvolk gedood, zodat de honing kon worden geoogst. Gelukkig gaat het tegenwoordig allemaal een stuk diervriendelijker.

Wat doet een imker precies?

Het woord imker is afgeleid van het oud-Nederlandsche woord immen, dat bijen betekent. Een Imker is dus iemand die bijen houdt in een bijenkast. Dit doet de imker om planten te laten bestuiven en/of om de door de bijen geproduceerde honing te kunnen winnen.

Hoe word je een imker?

Over de vraag of imker een echt beroep is, zoals bijvoorbeeld een kapper of timmerman, wordt verschillend gedacht. De Imkersvereniging Nederland vindt dit in ieder geval wel.

Als je interesse hebt om imker te worden, kun je bij de een van de verschillende verenigingen een basiscursus volgen. Naast theorielessen krijg je hierbij ook een aantal praktijklessen. Zo kun je de nodige kennis en ervaring opdoen. De basiscursus duurt ongeveer een jaar.

Als je merkt dat je het interessant en leuk vindt, kun je besluiten om zelf een bijenvolk te nemen en daarmee dus imker te worden. Het is gebruikelijk dat je het eerste bijenvolk cadeau krijgt. Ook mag je vaak gebruik maken van het benodigde imkermateriaal.

Je krijgt vanuit de vereniging op dat moment ook een mentor aangewezen. Deze zal je op weg helpen en ook de fijne kneepjes van het imker vak bijbrengen. Als je de training hebt afgerond, krijg je ook een diploma uitgereikt. Hierna kun je nog een aantal verdiepingscursussen volgen.

Waar plaats je een bijenkast?

Een bijenkast kun je in feite overal plaatsen, zoals in de tuin, park of in het bos. Het belangrijkste waar je voor moet zorgen is dat hij niet in de looproute van mensen staat. Door het plaatsen van een schutting of heg kun je echter heel eenvoudig een goede vliegroute creëren.

Hoeveel bijen leven er in een bijenkast?

Het antwoord op deze vraag hangt af van het jaargetijde. Een bijenvolk is aan het begin van de zomer het meest krachtig. Zo rond eind juni kunnen er in een bijenkast zo’n 45.000 tot 60.000 bijen bij elkaar zijn. In de winter zijn dit er veel minder.

Welke soorten bijen zijn er?

Een bijenvolk bestaat voornamelijk uit werkbijen. Deze leven in de zomer en worden ongeveer zes weken oud. In de eerste drie weken van hun leven werken ze in de bijenkast. Daarna zullen ze steeds vaker de bijenkast verlaten en worden ze een zogenaamde haalbij. Dit houden ze nog drie weken vol, waarna ze door uitputting zullen sterven.

In de bijenkast leeft één koningin die ongeveer vijf jaar oud wordt. In de zomerperiode legt zij dagelijks 1.200 tot 2.000 eitjes. Een paar honderd mannetjes bijen die darren worden genoemd, zorgen voor de bevruchting.

Wat doen de bijen in de winter?

In de winterperiode is het veel te koud voor de bijen. Je zult ze dan ook niet buiten zien vliegen.  Wat ze dan doen verschilt per soort. De honingbijen van een imker verblijven dan in de bijenkast. Dit zijn er dan wel veel minder dan in de zomer. Om te kunnen overleven in deze periode moeten er 10.000 tot 20.000 bijen zijn.

De bijen zoeken bescherming bij elkaar door een tros te vormen in het midden van de bijenkast. De zogenaamde winterbijen, die langer leven doordat ze minder taken hoeven uit te voeren, zorgen ervoor dat het bijenvolk warm blijft. Een winterbij kan wel 6 tot 7 maanden oud worden.

 

Comments are closed.