Spreekbeurt over de bakker

Het beroep bakker bestaat al duizenden jaren. Al  duizenden jaren terug, in de tijd van de oude Egyptenaren, waren er al bakkers. Vandaag de dag zijn er verschillende soorten bakkers.  Het is een zwaar beroep, waarvoor je een goede conditie moet hebben. Naast dat je bijvoorbeeld met zware zakken meel moet sjouwen, moet je ook zes dagen per week tussen 3 en 5 uur opstaan. Om 8 uur in de ochtend moet het verse brood namelijk in de vitrine liggen.

Wat doet een bakker allemaal?

Een bakker heeft, net als bijvoorbeeld een imker, een ambachtelijk beroep. Als bakker bereid je producten als brood, luxe brood, broodjes, taarten en gebakjes. Je gebruikt daarbij ingrediënten zoals bloem, eieren, gist en andere ingrediënten.

Welke soorten bakkers zijn er?

Je hebt allerlei soorten bakkers. De broodbakker bakt voornamelijk broden en broodproducten zoals bolletjes, croissantjes et cetera. De banketbakker bereid vooral patisserie. Hiermee worden producten als cake, taarten en gebakjes. Dan is er ook nog de bakker die vooral zoetigheden, ook wel confiserie genoemd, bereidt.

Ook wat betreft de bereiding zijn er verschillen. De ambachtelijke bakker is meestal een kleine zelfstandige bakker die van alle markten thuis is. Naast brood bakt hij of zij bijvoorbeeld ook vaak banket. We spreken van een warme bakker als deze zijn eigen deeg en dergelijke maakt en ook zelf bakt.

Je hebt ook de zogenaamde Bake-Off bakker. Deze bakt alleen maar broodproducten, maar maakt het deeg niet zelf.

Tot slot is er de industriële bakker. Dit zijn bedrijven die brood- en banketproducten op grote schaal produceren die bijvoorbeeld in de supermarkten worden verkocht.

Hoe word je een bakker?

Als je bakker wilt worden, is het officieel niet verplicht om een diploma te behalen. Natuurlijk is het wel verstandig, want er komt veel bij kijken bij het beroep van bakker.

Niet alleen over de producten en de bereiding ervan, maar ook over zaken als hygiëne. Om deze kennis op te doen, moet je na het VMBO een MBO opleiding gaan volgen.

Wil je broodbakker worden, dan volstaat de opleiding Broodbakker op niveau 2 of Allround Broodbakker op niveau 3. Bij de opleiding op niveau 2 leer je de basistaken van een broodbakker uit te voeren. Bij de opleiding op niveau 3 is er ook aandacht voor zaken als het maken en bijhouden van een planning en het inkopen van ingrediënten.

Wil je graag patissier worden, dan moet je de gelijknamige MBO 4 opleiding volgen. Deze BBL opleiding duurt 1 tot 2 jaar. Je gaat dan 1 dag per week naar school en je werkt vier dagen per week bij een bakker of patisserie.

Welke apparatuur gebruikt een bakker?

Een bakker gebruikt verschillende apparatuur en materialen om brood en gebak te kunnen bereiden. Dit begint natuurlijk met de bereiding van het deeg. Hiervoor gebruikt de bakker een professionele kneedmachine.  Handmatig kneden zou ook ondoenlijk zijn, omdat de bakker normaliter grote hoeveelheden brood en gebak moet bereiden. Er zijn ook multifunctionele mixmachines die voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt. Andere machines die voor de bereiding van brood worden gebruikt zijn onder meer langsteek- en opbolmachines.

Een ander belangrijk onderdeel in de bakkerij is de fermentatiekamer. Deze apparatuur wordt over het algemeen gebruikt om het rijzen van het deeg en gebak te versnellen.

Na de bereiding van het brood- of banket deeg, gaat het de bakkersoven in. Je hebt speciale modellen voor het bakken van verschillende producten zoals brood en banket. De meest gebruikte oven is de zogenaamde convectie oven die is voorzien van een ventilatiesysteem waardoor de hete lucht circuleert.

Daarnaast zijn er nog tal van andere gereedschappen voor de bakker zoals een broodsnijmachine of een banketbakker ladder.

 

Comments are closed.