Bijna jarig?
klik hier!Home   Tekstschrijver

Tekstschrijver


Dit is een spreekbeurt over het beroep van tekstschrijver. Deze spreekbeurt is door een tekstschrijver zelf geschreven. Er zijn al heel lang tekstschrijvers, die teksten schrijven voor andere personen en bedrijven. Op het moment is er heel veel werk voor tekstschrijvers. Simpelweg omdat er veel geschreven moet worden. Vooral voor websites is er doorlopend heel veel werk te doen. De keuze om tekstschrijver te worden kan dus best een slimme zet zijn!

Wat doet een tekstschrijver?

Het woord zegt het natuurlijk al: een tekstschrijver schrijft teksten. Maar een tekstschrijver is geen schrijver van boeken. Meestal niet, tenminste. Hij schrijft de teksten (meestal) niet voor zichzelf, maar voor klanten. Teksten die een bepaald doel hebben: mensen informeren of mensen overhalen om iets te doen of iets te kopen, bijvoorbeeld.

Bijna iedereen kan schrijven, maar de tekstschrijver heeft er zijn werk van gemaakt. Klanten kiezen voor een tekstschrijver omdat ze zelf geen tijd hebben om zich bezig te houden met teksten of omdat ze verwachten dat een tekstschrijver het beter kan.

Overigens schrijft een tekstschrijver niet alleen teksten. Een belangrijk deel van het werk bestaat uit nadenken over goede ideeën om bijvoorbeeld een product of een dienst te kunnen verkopen. En een tekstschrijver overlegt ook met anderen, zoals fotografen, vormgevers en natuurlijk met klanten.

Tekstschrijver of copywriter?

Een tekstschrijver die in de reclame- of mediawereld werkt, noemt zich meestal ‘copywriter’. Een copywriter schrijft teksten die als doel hebben een product of dienst te verkopen. Een copywriter werkt meestal samen met een ‘artdirector’ of een vormgever in dienst van een reclamebureau. Ook zijn er veel copywriters die als freelancer (dus als zelfstandige) werken.

In de praktijk zijn er 3 veelvoorkomende werkplekken voor een tekstschrijver of copywriter:

  1. De tekstschrijver werkt bij een reclame- of tekstbureau
  2. De tekstschrijver werkt voor een bedrijf dat doorlopend teksten nodig heeft
  3. De tekstschrijver werkt als zelfstandige (freelancer) en wordt ingehuurd door klanten

Samenwerking met andere beroepen

Een tekstschrijver werkt soms alleen, maar ook vaak samen met anderen. We noemden al de vormgever of ontwerper (soms ook artdirector genoemd). Binnen een reclamebureau werken tekstschrijver en vormgever vaak in een team aan bijvoorbeeld een reclamecampagne. Ze bedenken dan een idee en werken dat idee uit in middelen als advertenties, posters of tv-reclame.

Hiernaast heeft de tekstschrijver ook te maken met webdesigners (ontwerpers van websites) en mensen die het contact met de klant onderhouden (de accountmanagers).

Als een tekstschrijver als freelancer werkt, werkt hij soms samen met andere freelancers die hem met deze dingen kunnen helpen.

Wat is er zo leuk aan het beroep van tekstschrijver?

Het leuke aan het beroep van tekstschrijver is dat het heel afwisselend is. Het ene moment werk je aan teksten voor een autobandenwebshop, het andere moment sta je in een fabriek omdat je iets over een productieproces moet schrijven. ’s Ochtends bedenk je een reclamecampagne voor een internetbedrijf en ’s middags ben je bezig met het schrijven van opleidingsbrochures voor een school.

Tekstschrijver zijn geeft je de kans om veel verschillende mensen te ontmoeten en met veel verschillende soorten producten en diensten kennis te maken. Van sommige bedrijven of producten weet je niet eens dat ze bestaan. Totdat ze jou bellen om ervoor te gaan werken.

Dingen die minder leuk kunnen zijn

Net als bij elk beroep is niet alles altijd even leuk. Er zijn natuurlijk ook lastige klanten die het maar niks vinden wat jij hebt gemaakt. Dat kan vervelend zijn, omdat je vaak al je creativiteit in een goede tekst of een mooie campagne hebt gestopt.

Als je voor jezelf werkt als freelancer, stuur je ook zelf je rekeningen voor het werk dat je hebt gedaan. Je moet er rekening mee houden dat het lang kan duren totdat je rekening wordt betaald. En dat er soms misschien wel klanten zijn die de rekening helemaal niet willen betalen. Of dat je ruzie krijgt over de hoogte van het bedrag dat de klant moet betalen. Van tevoren goede afspraken maken kan veel problemen voorkomen.

Ook werk je veel met deadlines. Dat betekent dat het werk op een bepaalde dag en bepaalde tijd echt af moet zijn. Omdat de reclamecampagne doen moet beginnen of omdat de webbouwers met jouw teksten aan de slag moeten. Om die deadline te kunnen halen, moet je soms ’s avonds lang doorwerken. Met pizza en veel koffie, anders blijf je niet wakker. Maar dat soort dingen horen bij het vak en maken het eigenlijk ook wel weer bijzonder.

Wat moet je kunnen om tekstschrijver te worden?

Het spreekt voor zich dat je een brede interesse moet hebben. Je vindt het leuk om vragen te stellen en alles te weten te komen over een product. Daarnaast houd je ervan om creatief bezig te zijn en samen te werken met andere mensen om zo goed mogelijk werk af te leveren. Wat die deadlines betreft: het helpt natuurlijk als je stressbestendig bent. En ja, je moet ook wel een beetje tegen kritiek kunnen. De kritiek slaat tenslotte niet op jou, maar op je werk als tekstschrijver.

Als je als freelance tekstschrijver werkt, komen daar nog wat dingen bij die je moet kunnen. Zo moet je met cijfers kunnen omgaan en je administratie op orde houden. Sommige mensen vinden het heerlijk om geen baas te hebben die zegt wat je moet doen. Tegelijkertijd kan dat ook een valkuil zijn. Als je niet genoeg discipline hebt om ’s morgens aan de slag te gaan met het werk voor je klanten, kan het al gauw fout gaan. Als er problemen met je klanten ontstaan, moet je dat zelf oplossen.

Wat heb je verder nodig als tekstschrijver?

Dit is een van de mooie dingen aan het beroep. Je hebt niet veel nodig om tekstschrijver te kunnen zijn. Een telefoon, een laptop, een snelle internetverbinding en natuurlijk kennis van zaken. Het is handig als je een eigen werkplek hebt, maar veel tekstschrijvers kunnen ook prima met hun laptop op schoot in een koffiebarretje werken. Een duur kantoor huren is niet nodig. En dure machines ook niet. Daarom is het vrij makkelijk om een eigen tekstschrijverspraktijk te beginnen.

Hoe word je tekstschrijver?

Er is niet echt een Hogeschool of Universiteit voor Tekstschrijvers. Veel tekstschrijvers hebben een andere vooropleiding en vaak ook andere banen gedaan voordat ze tekstschrijver werden. Het is een vak dat je moet liggen en dat je vooral in de praktijk moet leren.

Het helpt wel als je het een en ander van marketing, communicatie en reclame weet. Sommige tekstschrijvers is spe kiezen daarom voor een journalistieke of communicatie-opleiding. Marketing- of media-opleidingen worden ook veel gekozen door mensen die tekstschrijver willen worden.

Er zijn wel veel cursussen en kortere opleidingen die je kunt volgen om je kennis als tekstschrijver uit te breiden. Het is ook handig om je te specialiseren in een bepaalde richting. Er zijn namelijk veel tekstschrijvers en hoe ga jij je onderscheiden van de rest? Behalve de producten of diensten van je klanten verkopen, moet je ook je eigen werk zien te verkopen!

Sommige tekstschrijvers weten veel van elektronica, anderen weten veel van eten of van auto’s. Dat is ook een van de mooie dingen van het vak van tekstschrijver: je kunt je specialiseren in de dingen waarover je graag zou willen schrijven.

Meer informatie over het vak van tekstschrijver en copywriter, en interessante blogartikelen om beter te worden in schrijven, vind je op de website en in het blog van Doyoucopy.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen