Bijna jarig?
klik hier!Home   Tekstschrijver

Tekstschrijver


Dit is een spreekbeurt over het beroep van tekstschrijver. Deze spreekbeurt is door een tekstschrijver zelf geschreven. Er zijn al heel lang tekstschrijvers, die teksten schrijven voor andere personen en bedrijven. Op het moment is er heel veel werk voor tekstschrijvers. Simpelweg omdat er veel geschreven moet worden. Vooral voor websites is er doorlopend heel veel werk te doen. De keuze om tekstschrijver te worden kan dus best een slimme zet zijn!

Wat doet een tekstschrijver?

Het woord zegt het natuurlijk al: een tekstschrijver schrijft teksten. Maar een tekstschrijver is geen schrijver van boeken. Meestal niet, tenminste. Hij schrijft de teksten (meestal) niet voor zichzelf, maar voor klanten. Teksten die een bepaald doel hebben: mensen informeren of mensen overhalen om iets te doen of iets te kopen, bijvoorbeeld.

Bijna iedereen kan schrijven, maar de tekstschrijver heeft er zijn werk van gemaakt. Klanten kiezen voor een tekstschrijver omdat ze zelf geen tijd hebben om zich bezig te houden met teksten of omdat ze verwachten dat een tekstschrijver het beter kan.

Overigens schrijft een tekstschrijver niet alleen teksten. Een belangrijk deel van het werk bestaat uit nadenken over goede ideeën om bijvoorbeeld een product of een dienst te kunnen verkopen. En een tekstschrijver overlegt ook met anderen, zoals fotografen, vormgevers en natuurlijk met klanten.

Tekstschrijver of copywriter?

Een tekstschrijver die in de reclame- of mediawereld werkt, noemt zich meestal ‘copywriter’. Een copywriter schrijft teksten die als doel hebben een product of dienst te verkopen. Een copywriter werkt meestal samen met een ‘artdirector’ of een vormgever in dienst van een reclamebureau. Ook zijn er veel copywriters die als freelancer (dus als zelfstandige) werken.

In de praktijk zijn er 3 veelvoorkomende werkplekken voor een tekstschrijver of copywriter:

 1. De tekstschrijver werkt bij een reclame- of tekstbureau
 2. De tekstschrijver werkt voor een bedrijf dat doorlopend teksten nodig heeft
 3. De tekstschrijver werkt als zelfstandige (freelancer) en wordt ingehuurd door klanten

Samenwerking met andere beroepen

Een tekstschrijver werkt soms alleen, maar ook vaak samen met anderen. We noemden al de vormgever of ontwerper (soms ook artdirector genoemd). Binnen een reclamebureau werken tekstschrijver en vormgever vaak in een team aan bijvoorbeeld een reclamecampagne. Ze bedenken dan een idee en werken dat idee uit in middelen als advertenties, posters of tv-reclame.

Hiernaast heeft de tekstschrijver ook te maken met webdesigners (ontwerpers van websites) en mensen die het contact met de klant onderhouden (de accountmanagers).

Als een tekstschrijver als freelancer werkt, werkt hij soms samen met andere freelancers die hem met deze dingen kunnen helpen.

Wat is er zo leuk aan het beroep van tekstschrijver?

Het leuke aan het beroep van tekstschrijver is dat het heel afwisselend is. Het ene moment werk je aan teksten voor een autobandenwebshop, het andere moment sta je in een fabriek omdat je iets over een productieproces moet schrijven. ’s Ochtends bedenk je een reclamecampagne voor een internetbedrijf en ’s middags ben je bezig met het schrijven van opleidingsbrochures voor een school.

Tekstschrijver zijn geeft je de kans om veel verschillende mensen te ontmoeten en met veel verschillende soorten producten en diensten kennis te maken. Van sommige bedrijven of producten weet je niet eens dat ze bestaan. Totdat ze jou bellen om ervoor te gaan werken.

Dingen die minder leuk kunnen zijn

Net als bij elk beroep is niet alles altijd even leuk. Er zijn natuurlijk ook lastige klanten die het maar niks vinden wat jij hebt gemaakt. Dat kan vervelend zijn, omdat je vaak al je creativiteit in een goede tekst of een mooie campagne hebt gestopt.

Als je voor jezelf werkt als freelancer, stuur je ook zelf je rekeningen voor het werk dat je hebt gedaan. Je moet er rekening mee houden dat het lang kan duren totdat je rekening wordt betaald. En dat er soms misschien wel klanten zijn die de rekening helemaal niet willen betalen. Of dat je ruzie krijgt over de hoogte van het bedrag dat de klant moet betalen. Van tevoren goede afspraken maken kan veel problemen voorkomen.

Ook werk je veel met deadlines. Dat betekent dat het werk op een bepaalde dag en bepaalde tijd echt af moet zijn. Omdat de reclamecampagne doen moet beginnen of omdat de webbouwers met jouw teksten aan de slag moeten. Om die deadline te kunnen halen, moet je soms ’s avonds lang doorwerken. Met pizza en veel koffie, anders blijf je niet wakker. Maar dat soort dingen horen bij het vak en maken het eigenlijk ook wel weer bijzonder.

Wat moet je kunnen om tekstschrijver te worden?

Het spreekt voor zich dat je een brede interesse moet hebben. Je vindt het leuk om vragen te stellen en alles te weten te komen over een product. Daarnaast houd je ervan om creatief bezig te zijn en samen te werken met andere mensen om zo goed mogelijk werk af te leveren. Wat die deadlines betreft: het helpt natuurlijk als je stressbestendig bent. En ja, je moet ook wel een beetje tegen kritiek kunnen. De kritiek slaat tenslotte niet op jou, maar op je werk als tekstschrijver.

Als je als freelance tekstschrijver werkt, komen daar nog wat dingen bij die je moet kunnen. Zo moet je met cijfers kunnen omgaan en je administratie op orde houden. Sommige mensen vinden het heerlijk om geen baas te hebben die zegt wat je moet doen. Tegelijkertijd kan dat ook een valkuil zijn. Als je niet genoeg discipline hebt om ’s morgens aan de slag te gaan met het werk voor je klanten, kan het al gauw fout gaan. Als er problemen met je klanten ontstaan, moet je dat zelf oplossen.

Wat heb je verder nodig als tekstschrijver?

Dit is een van de mooie dingen aan het beroep. Je hebt niet veel nodig om tekstschrijver te kunnen zijn. Een telefoon, een laptop, een snelle internetverbinding en natuurlijk kennis van zaken. Het is handig als je een eigen werkplek hebt, maar veel tekstschrijvers kunnen ook prima met hun laptop op schoot in een koffiebarretje werken. Een duur kantoor huren is niet nodig. En dure machines ook niet. Daarom is het vrij makkelijk om een eigen tekstschrijverspraktijk te beginnen.

Hoe word je tekstschrijver?

Er is niet echt een Hogeschool of Universiteit voor Tekstschrijvers. Veel tekstschrijvers hebben een andere vooropleiding en vaak ook andere banen gedaan voordat ze tekstschrijver werden. Het is een vak dat je moet liggen en dat je vooral in de praktijk moet leren.

Het helpt wel als je het een en ander van marketing, communicatie en reclame weet. Sommige tekstschrijvers is spe kiezen daarom voor een journalistieke of communicatie-opleiding. Marketing- of media-opleidingen worden ook veel gekozen door mensen die tekstschrijver willen worden.

Er zijn wel veel cursussen en kortere opleidingen die je kunt volgen om je kennis als tekstschrijver uit te breiden. Het is ook handig om je te specialiseren in een bepaalde richting. Er zijn namelijk veel tekstschrijvers en hoe ga jij je onderscheiden van de rest? Behalve de producten of diensten van je klanten verkopen, moet je ook je eigen werk zien te verkopen!

Sommige tekstschrijvers weten veel van elektronica, anderen weten veel van eten of van auto’s. Dat is ook een van de mooie dingen van het vak van tekstschrijver: je kunt je specialiseren in de dingen waarover je graag zou willen schrijven.

Meer informatie over het vak van tekstschrijver en copywriter, en interessante blogartikelen om beter te worden in schrijven, vind je op de website en in het blog van Doyoucopy.

 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen