Tekstschrijver

Dit is een spreekbeurt over het beroep van tekstschrijver. Deze spreekbeurt is door een tekstschrijver zelf geschreven. Er zijn al heel lang tekstschrijvers, die teksten schrijven voor andere personen en bedrijven. Op het moment is er heel veel werk voor tekstschrijvers. Simpelweg omdat er veel geschreven moet worden. Vooral voor websites is er doorlopend heel veel werk te doen. De keuze om tekstschrijver te worden kan dus best een slimme zet zijn!

Wat doet een tekstschrijver?

Het woord zegt het natuurlijk al: een tekstschrijver schrijft teksten. Maar een tekstschrijver is geen schrijver van boeken. Meestal niet, tenminste. Hij schrijft de teksten (meestal) niet voor zichzelf, maar voor klanten. Teksten die een bepaald doel hebben: mensen informeren of mensen overhalen om iets te doen of iets te kopen, bijvoorbeeld.

Bijna iedereen kan schrijven, maar de tekstschrijver heeft er zijn werk van gemaakt. Klanten kiezen voor een tekstschrijver omdat ze zelf geen tijd hebben om zich bezig te houden met teksten of omdat ze verwachten dat een tekstschrijver het beter kan.

Overigens schrijft een tekstschrijver niet alleen teksten. Een belangrijk deel van het werk bestaat uit nadenken over goede ideeën om bijvoorbeeld een product of een dienst te kunnen verkopen. En een tekstschrijver overlegt ook met anderen, zoals fotografen, vormgevers en natuurlijk met klanten.

Tekstschrijver of copywriter?

Een tekstschrijver die in de reclame- of mediawereld werkt, noemt zich meestal ‘copywriter’. Een copywriter schrijft teksten die als doel hebben een product of dienst te verkopen. Een copywriter werkt meestal samen met een ‘artdirector’ of een vormgever in dienst van een reclamebureau. Ook zijn er veel copywriters die als freelancer (dus als zelfstandige) werken.

In de praktijk zijn er 3 veelvoorkomende werkplekken voor een tekstschrijver of copywriter:

  1. De tekstschrijver werkt bij een reclame- of tekstbureau
  2. De tekstschrijver werkt voor een bedrijf dat doorlopend teksten nodig heeft
  3. De tekstschrijver werkt als zelfstandige (freelancer) en wordt ingehuurd door klanten

Samenwerking met andere beroepen

Een tekstschrijver werkt soms alleen, maar ook vaak samen met anderen. We noemden al de vormgever of ontwerper (soms ook artdirector genoemd). Binnen een reclamebureau werken tekstschrijver en vormgever vaak in een team aan bijvoorbeeld een reclamecampagne. Ze bedenken dan een idee en werken dat idee uit in middelen als advertenties, posters of tv-reclame.

Hiernaast heeft de tekstschrijver ook te maken met webdesigners (ontwerpers van websites) en mensen die het contact met de klant onderhouden (de accountmanagers).

Als een tekstschrijver als freelancer werkt, werkt hij soms samen met andere freelancers die hem met deze dingen kunnen helpen.

Wat is er zo leuk aan het beroep van tekstschrijver?

Het leuke aan het beroep van tekstschrijver is dat het heel afwisselend is. Het ene moment werk je aan teksten voor een autobandenwebshop, het andere moment sta je in een fabriek omdat je iets over een productieproces moet schrijven. ’s Ochtends bedenk je een reclamecampagne voor een internetbedrijf en ’s middags ben je bezig met het schrijven van opleidingsbrochures voor een school.

Tekstschrijver zijn geeft je de kans om veel verschillende mensen te ontmoeten en met veel verschillende soorten producten en diensten kennis te maken. Van sommige bedrijven of producten weet je niet eens dat ze bestaan. Totdat ze jou bellen om ervoor te gaan werken.

Dingen die minder leuk kunnen zijn

Net als bij elk beroep is niet alles altijd even leuk. Er zijn natuurlijk ook lastige klanten die het maar niks vinden wat jij hebt gemaakt. Dat kan vervelend zijn, omdat je vaak al je creativiteit in een goede tekst of een mooie campagne hebt gestopt.

Als je voor jezelf werkt als freelancer, stuur je ook zelf je rekeningen voor het werk dat je hebt gedaan. Je moet er rekening mee houden dat het lang kan duren totdat je rekening wordt betaald. En dat er soms misschien wel klanten zijn die de rekening helemaal niet willen betalen. Of dat je ruzie krijgt over de hoogte van het bedrag dat de klant moet betalen. Van tevoren goede afspraken maken kan veel problemen voorkomen.

Ook werk je veel met deadlines. Dat betekent dat het werk op een bepaalde dag en bepaalde tijd echt af moet zijn. Omdat de reclamecampagne doen moet beginnen of omdat de webbouwers met jouw teksten aan de slag moeten. Om die deadline te kunnen halen, moet je soms ’s avonds lang doorwerken. Met pizza en veel koffie, anders blijf je niet wakker. Maar dat soort dingen horen bij het vak en maken het eigenlijk ook wel weer bijzonder.

Wat moet je kunnen om tekstschrijver te worden?

Het spreekt voor zich dat je een brede interesse moet hebben. Je vindt het leuk om vragen te stellen en alles te weten te komen over een product. Daarnaast houd je ervan om creatief bezig te zijn en samen te werken met andere mensen om zo goed mogelijk werk af te leveren. Wat die deadlines betreft: het helpt natuurlijk als je stressbestendig bent. En ja, je moet ook wel een beetje tegen kritiek kunnen. De kritiek slaat tenslotte niet op jou, maar op je werk als tekstschrijver.

Als je als freelance tekstschrijver werkt, komen daar nog wat dingen bij die je moet kunnen. Zo moet je met cijfers kunnen omgaan en je administratie op orde houden. Sommige mensen vinden het heerlijk om geen baas te hebben die zegt wat je moet doen. Tegelijkertijd kan dat ook een valkuil zijn. Als je niet genoeg discipline hebt om ’s morgens aan de slag te gaan met het werk voor je klanten, kan het al gauw fout gaan. Als er problemen met je klanten ontstaan, moet je dat zelf oplossen.

Wat heb je verder nodig als tekstschrijver?

Dit is een van de mooie dingen aan het beroep. Je hebt niet veel nodig om tekstschrijver te kunnen zijn. Een telefoon, een laptop, een snelle internetverbinding en natuurlijk kennis van zaken. Het is handig als je een eigen werkplek hebt, maar veel tekstschrijvers kunnen ook prima met hun laptop op schoot in een koffiebarretje werken. Een duur kantoor huren is niet nodig. En dure machines ook niet. Daarom is het vrij makkelijk om een eigen tekstschrijverspraktijk te beginnen.

Hoe word je tekstschrijver?

Er is niet echt een Hogeschool of Universiteit voor Tekstschrijvers. Veel tekstschrijvers hebben een andere vooropleiding en vaak ook andere banen gedaan voordat ze tekstschrijver werden. Het is een vak dat je moet liggen en dat je vooral in de praktijk moet leren.

Het helpt wel als je het een en ander van marketing, communicatie en reclame weet. Sommige tekstschrijvers is spe kiezen daarom voor een journalistieke of communicatie-opleiding. Marketing- of media-opleidingen worden ook veel gekozen door mensen die tekstschrijver willen worden.

Er zijn wel veel cursussen en kortere opleidingen die je kunt volgen om je kennis als tekstschrijver uit te breiden. Het is ook handig om je te specialiseren in een bepaalde richting. Er zijn namelijk veel tekstschrijvers en hoe ga jij je onderscheiden van de rest? Behalve de producten of diensten van je klanten verkopen, moet je ook je eigen werk zien te verkopen!

Sommige tekstschrijvers weten veel van elektronica, anderen weten veel van eten of van auto’s. Dat is ook een van de mooie dingen van het vak van tekstschrijver: je kunt je specialiseren in de dingen waarover je graag zou willen schrijven.

Meer informatie over het vak van tekstschrijver en copywriter, en interessante blogartikelen om beter te worden in schrijven, vind je op de website en in het blog van Doyoucopy.

 

Comments are closed.