Een eigen website maken
Elke dag bezoeken we allemaal weleens een website. Of je nu een filmpje wil kijken op YouTube of iets wil opzoeken voor school. We zijn er elke dag mee bezig. Zelf ben ik altijd al benieuwd geweest naar hoe een website in elkaar steekt en hoe je er een kunt maken. Vandaag ga ik jullie vertellen over alles wat je moet weten om er een te bouwen.
Inhoudsopgave
- Wat is een website?
- Wat kun je doen met een website?
- Een ontwerp maken
- De ontwikkeling van een website
- Hoe wordt jij een webbouwer?
Wat is een website?
Voordat je een website kunt maken, moet je eerst weten wat het precies is. Een website is eigenlijk een verzameling van verschillende webpagina’s, waar informatie op staat. Op een webpagina kunnen foto’s, teksten, GIFs, filmpjes en nog veel meer staan. Deze verzameling van webpagina’s en informatie kun je online plaatsen op een domein. Wat is een domein? Dat kun je zien als de naam van de website. Achter een Nederlandse domeinnaam staat bijna altijd ‘.nl’ of ‘.com’. Er hoeft niet alleen informatie op te staan. Er kunnen ook producten op staan. Kom je producten tegen op de webpagina’s? Dan kun je het ook wel een webshop noemen.
Een aantal voorbeelden van grote Nederlandse websites en webshops zijn:
- Nos.nl
- Bol.com
- Facebook.com
- Marktplaats.nl
- Wikipedia.nl
- Nu.nl
Wat kun je doen met een website?
Wanneer je een eigen website maakt, kun je er verschillende dingen mee doen. Je kunt bijvoorbeeld foto’s delen van je eigen hobby. Of misschien vind je het wel leuk om verhalen te delen. Het kan allemaal!
Vaak maken bedrijven websites om informatie te geven of om bijvoorbeeld klanten te krijgen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan goede doelen. Op dit soort webpagina’s staat vooral informatie over het goede doel zelf. Er wordt vaak niets verkocht.
De meest bekende websites zijn vaak social media websites. Denk aan Facebook, TikTok, Twitter, YouTube enzovoort. Iedereen deelt tegenwoordig zoveel content op deze websites, dat je zo een website ook wel een platform kunt noemen. Misschien kun jij wel een eigen platform starten, waarop jij en je vrienden van alles met elkaar kunnen delen. Zo is Facebook namelijk ook begonnen! Op dit soort platformen worden meestal geen producten verkocht. Wel kun je vaak een abonnement afnemen. Ook zie je wel eens advertenties voorbij komen, waar de website geld mee verdient.
Er zijn ook bedrijven die websites gebruiken om er producten op te verkopen. Dit noemen we webshops. Zelf zul je vast ook wel eens gekeken hebben op een webshop. Denk bijvoorbeeld aan mediamarkt.nl of intertoys.nl. Weinig mensen gaan vandaag de dag nog naar een fysieke winkel. Veel mensen vinden het veel makkelijk om dingen op het internet te kopen. Dat is ook niet heel gek. Want met een webshop kun met een aantal kliks al van alles kopen, zonder al teveel moeite te doen. Dat scheelt toch weer een hoop tijd!
Het bouwen van een website
Nu je weet wat een website precies en welke website er bestaan, kunnen we het hebben over het bouwen. Een website kun je bouwen met verschillende tools. De ene tools is net wat makkelijker dan de ander. Ik ga eerst de makkelijkste tool bespreken en daarna de moeilijkste.
WIX
De eerste en makkelijkste tool is WIX. Met WIX kun je een website bouwen door blokken te gebruiken. Elk blok kun je een eigen kleur geven, een eigen afbeelding en een eigen tekst. Als je dit hebt gedaan, kun je de blokken daarna slepen naar de juiste plek. Je moet het zien als een grote puzzel die je maakt!
WordPress
Bij WordPress komt een stuk meer kijken. Wanneer je dit gebruikt, kun je kant en klare websites gebruiken, maar ook zelf alles in elkaar zetten. Wanneer je zelf een website bouwt, moet je meestal wel verstand hebben van programmeertalen. Met programmeertalen zeg je in codes tegen je computer hoe iets eruit moet zien en wat de website moet kunnen. Dit soort talen worden gebruikt door professionele webbouwers.
Hoe wordt jij een webbouwer?
Een eigen website bouwen kan makkelijk zijn, maar kan soms ook erg moeilijk zijn. Het ligt maar net aan hoeveel invloed je zelf wil hebben over elk blok van je website. Hoe meer invloed je wil hebben, hoe lastiger het is om de website te maken. Om een website met codes te maken, moet je een webbouwer worden. Een webbouwer heeft vaak kennis van meerdere programmeertalen als HTML, CSS, Javascript en nog veel meer.
Een webbouwer kun je worden door bepaalde opleidingen te doen. Zoals bijvoorbeeld Communicatie en Multimedia design. Webbouwers werken vaak bij een Webdesign bureau of als zelfstandige ondernemers. Als webbouwer heb je dus veel keuze en heb je veel vrijheid!
Comments are closed.