Mercedes

spreekbeurt mercedes benz  Gemaakt door: Lukas uit Groep 6

Inleiding

Ik heb Mercedes gekozen voor mijn spreekbeurt omdat ik sinds mijn tweede jaar al heel veel van auto’s hielt. Toen heb ik alles over auto’s gevraagd. Daarom ken ik merken waar sommige volwassenen nog nooit van gehoord hebben. Ik heb ook veel favorieten. Daaronder vallen: Mercedes, BMW en Honda. Soms krijg ik een kalender of een boek over auto’s. Daarover ben ik den heel blij. Ik heb me laatst nog een boek gekocht over Mercedes daarom wil ik in mijn werkstuk hierover jullie berichten. In dit werkstuk bericht ik ook over de uitvinding van de auto. Het symbool de ster heeft een eigen verhaal die ik jullie wil laten weten. In een hoofdstuk vertel ik wat er met Mercedes in de tweede wereldoorlog gebeurd is. En niet te vergeten de motorsport. Weten jullie wie en wat er in de Daimler benz AG hoort? Daar vertel ik over in het laatste hoofdstuk.

1. De uitvinders van Mercedes

Met de geschiedenis van Mercedes is ook de geschiedenis van de auto ontstaan. Tussen de eerste auto de Patent motorwagen en de luxe auto’s nu zie je een groot verschil. Het begon dat twee uitvinders Carl Benz (1844-1929) en Gottlieb daimler (1834-1900) ieder in 1886 een motor gedreven voertuig gebouwd hadden. Daarvoor bouwden mensen al voertuigen die op damp, zeilkracht of spierkracht vooruit te bewegen waren, maar met matig succes. De eerste lange rit met een motorwagen werd gereden door Berta Benz de vrouw van Carl Benz, in 1888 van Mannheim naar Pforzheim en terug in totaal ongeveer 194 km. Daarmee werd het voor de eerste keer goedgekeurd voor het dagelijks gebruik van motorvoertuigen.

carl benz daimler

In de tijd van 1887 tot 1902 hebben Carl Benz (bedrijf: Benz & Cie.) en Gottlieb Daimler met Wilhelm Maybach (bedrijf: Daimler Motoren Gesellschaft) gelijkertijd diverse auto’s in serie gebouwd. De twee succesvolste automobile fabriekanten Benz & Cie en DMG dachten dat ze samen beter konden werken. De fusie tussen de Benz & Cie en DMG werd voltooid op 28./29 juni 1926. Het merk Mercedes Benz was geboren. Meerdere fabrieken werden in de onderneming over gebracht, in totaal vijf fabrieken. In de tijd van de wereldeconomische crisis 1931 zakte ook de auto productie om 90%. Dat betekende voor het werk in Mannheim dat het bijna moest stoppen. De nationaalsocialistische partij heeft in 1933 de macht gekregen en de automobielindustrie veel ondersteund. Dat was ook de redding voor Mercedes Benz.

2. Hoe komt Mercedes aan zijn naam?

Emil Jellinek, een zakenman uit Oostenrijk, verkochte veel auto’s van de DMG. Daarmee was hij de eerste auto handelaar. Hij had het idee om een van de nieuwe modelserie´s naar zijn dochter Mercedes te noemen: Daimler Mercedes.

3. De ster wordt geboren

Vroeger was de ster gewoon een ster met drie uiteindjes. De drie uiteindjes beteken: auto motoren, vliegtuig motoren en boot motoren. Later kreeg de ster er een kring omheen.
De ster verandede in de loop van de tijd. Eerst was het een dood gewone ster met drie uiteindjes (dat was 1909). Daarna was er een rondje met Benz erin staan (dat was ook 1909). Daarna was er een rondje waarop vier sterren en Mercedes stonden daar in was nog een grote ster (dat was 1916). Daarna kwam er een rondje waar boven Mercedes en beneden Benz stond in het midden was een grote ster.

4. Mercedes en de tweede wereldoorlog

Door de uitbrak van de tweede wereldoorlog veranderde het doel van Mercedes helemaal.
In de tweede wereldoorlog heeft Mercedes hoofdzakelijk vrachtwagens en vliegtuigen voor het leger gebouwd. De werkers van Mercedes werden verplicht om Opel vrachtwagens te bouwen omdat de militerische leiding Opel vrachtwagens voor de betere voertuigen hielden. Een deel van de werkers waren krijgsgevangenen, onder anderen ook Nederlanders. In de tweede wereldoorlog eindigde het voor het Mannheimer werk op 23 maart 1945 toen het Amerikaanse leger hun in bezit nam.

5. Motorsport

De Mercedes Simplex is de eerste sportauto gebouwd door de DMG. Carl Benz zijn zonen bouwden de “Blitzen Benz”, die 1909 de snelheid van 228 km/h bereikte. De MP 4-12 was de eerste McLaren in silverpijldesign 1997 was dat. 2005 had McLaren Mercedes de snelste auto in het veld bei de formule 1. 2006 was het eerste winstlose jaar voor McLaren Mercedes bei de formule 1. 2007 zag het er weer wat beter uit: formule 1 nieuweling Lewis Hamilton won de eerste prijs voor McLaren Mercedes. Sinds 25 jaar doet Mercedes niet alleen in de formule 1 maar ook in de Duitse toerenwagen competitie (DTM) mee. Mercedes is het meest succesvolle team bei de DTM. Se hebben vijf keer bei de DTM gewonnen. De laatste 12 jaar heeft het McLaren Mercedes team zes keer bei de formule 1 gewonnen. Behalve met motorsport doet Mercedes ook aan andere sporten mee. Bijvoorbeeld tennis, golf, voetbal.

6. Wie en wat is de Daimler AG

Mercedes is maar een klein stukje van de Daimler AG omdat de Daimler AG produceert ook Mercedes personenwagen, Mercedes vans, Daimler vrachtwagen en Daimler bussen . De Daimler AG is niet alleen met voertuigen bezig maar ook met Daimler financiële services.

Samenvatting

Het begint met Carl Benz en Gottlieb Daimler die een motorvoertuig bouwden.
En hoe komt Mercedes aan zijn naam? De ster was er al voor dat de auto er was omdat Gottlieb Daimler de ster op een kaart zette. In de tweede wereldoorlog gebeurde ook veel.
Mercedes is ook heel druk met sportdingen bezig. En wat is met de Daimler AG? Alles zijn verhaaltjes. Ik vond het een leuk werkstuk. Ik hoop jullie vonden het ook een beetje leuk.
Maar ik vond het moeilijker dan verwacht.

Bron

• Ik heb internet website wikipedia.de gebruikt
• Ik heb internet website Daimler.de gebruikt
• Ik heb internet website Mercedesbenz.de gebruikt
• Ik heb het boek Mercedes gebruikt geschreven door Hartmut Lehbrink en Jochen von Osterroth en met fotografie van Rainer W. Schlegelmilch

 

One Response to “Mercedes”